Την στεγαση 148 μεταναστων στην ΠΑΜ-Θ προτεινει η Χριστοδουλοπουλου

«Δεν έλαβα καμία επιστολή» η απάντηση του Περιφερειάρχη

Τη στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη την χώρα φέρεται να προτείνει με σχετική επιστολή της στους Περιφερειάρχες της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Τασία Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η κατανομή στην οποία αφορά 148 μετανάστες.
 
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας το κόστος των περίπου 49 εκατ. ευρώ (22.082 ανά άτομο) θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στην περίπτωση των 148 της ΠΑΜ-Θ το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. 

Μέσω του συγκεκριμένου κονδυλίου θα καλυφθεί επίσης το κόστος:

• Παροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης
• Χορήγησης μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
• Υποστηριχτικών υπηρεσιών: Παροχή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής υποστήριξης και χορήγηση φαρμάκων
• Ένταξης των επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης
• Επικοινωνίας μέσω μεσολάβησης διερμηνέα

Γιώργος Παυλίδης «Η Περιφέρεια μας δεν έχει μόνο 148 αλλά περισσότερους από 1000 μετανάστες»

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αυτή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, επιβεβαίωσε πως επισήμως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία επιστολή από την κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με το θέμα αυτό και έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός φυλλαδίου το οποίο μοιράστηκε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. «Τα έγγραφα έχουν συγκεκριμένες διαδρομές, δεν δίνονται από κάποιους» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης επισημαίνοντας πως αναμένει τη σχετική επιστολή από το Υπουργείο.
 
Τόνισε ωστόσο πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αυτή τη στιγμή «δεν έχει μόνο 148 μετανάστες αλλά πολύ περισσότερους από χίλιους» ένας αριθμός ο οποίος, όπως τόνισε, «αυξομειώνεται» υπογραμμίζοντας παράλληλα και τους διαρκώς εισερχόμενους από την ΠΑΜ-Θ μετανάστες.  

Ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση των διερχόμενων μεταναστών

Ο κ.Παυλίδης εκδήλωσε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση των εισερχομένων μεταναστών τονίζοντας πως πολλοί εξ αυτών «εισέρχονται από απίθανα σημεία, προερχόμενοι από επιδημιολογικές καταστάσεις χωρών που πολλές φορές είναι εκτός του προβλέψιμου, τοποθετούνται στα Κέντρα Υποδοχής υπό συνθήκες που είναι άκρως ακατάλληλες, και αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως για την υγεία των ίδιων, γιατί κάποιοι είναι απολύτως υγιείς, αλλά και για την υγεία όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας και όλων των Ελλήνων πολιτών».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη ιατρικού κλιμακίου στα Κέντρα Yποδοχής της Περιφέρειάς μας, λόγω της μη επέκτασης των συμβάσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ και κατήγγειλε το γεγονός ότι στα Κέντρα Υγείας, στέλνονται μόνο όσοι ασθενούν. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο «ότι οι φορείς οι οποίοι αφήνονται ως εν δυνάμει πρόσφυγες σε τρεις μέρες και περιφέρονται ανά την χώρα, δεν ξέρουμε τι έχουν εισπράξει από αυτόν τον συγχρωτισμό ή τι μπορεί να έχουν οι ίδιοι. Όλοι αυτοί πηγαίνουν σε λεωφορεία, ΜΜΜ και κατά τα λοιπά όλα καλώς έχουν. Δυστυχώς όμως δεν έχουν όλα καλώς».  

«Απαράδεκτη η κατάσταση στο Λιμενικό Σταθμό Σαμοθράκης και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης»

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε επίσης και στις περιπτώσεις του Λιμενικού Σταθμού Σαμοθράκης, την υφιστάμενη κατάσταση του οποίου περιέγραψε ως «απαράδεκτη», αλλά και του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, όπου, όπως έκανε γνωστό, δεν υπάρχουν καν χώροι υγιεινής. Όπως τόνισε η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ωστόσο όπως επεσήμανε «εμείς αναζητούμε τρόπο να συνδράμουμε έξω από κάθε αρμοδιότητά μας» διερωτώμενος τέλος «αν μας αφαιρέσουν όμως και το «οξυγόνο»(τα αποθεματικά των περιφερειών), πού και πώς μπορούμε να σταθούμε;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.