Την προσωπικη του επιστημονικη βιβλιοθηκη στο ΔΠΘ θα χαρισει ο Hans Eideneier

Ως αντίδωρο για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ αναγορεύτηκε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ο Ομότιμος καθηγητής Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου κ. Hans Eideneier. Η τελετή έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, όπου και ο κ. Eideneier πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Περί αναγνώσεων».
 

Ευχαριστώντας το πανεπιστήμιο, ο κ. Eideneier ανακοίνωσε παράλληλα, ως αντίδωρο για την τιμή που του έκαναν, πως έχει σκοπό να αφήσει στη διαθήκη του, ότι θα χαρίσει την προσωπική του επιστημονική βιβλιοθήκη, η οποία είναι αξιόλογη, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Αν αυτά τα βιβλία βοηθήσουν το πανεπιστήμιο στη διδασκαλία των γραμμάτων που εγώ αγάπησα, θα είμαι ευτυχής» σημείωσε.
 
 

Αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια και το έργο του Δάσκαλου, του οποίου η συνεργασία με το ΔΠΘ εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
 
Με αυτή την ελάχιστη τιμή στην προσφορά του, σημείωσε, ανταποδίδουν ένα μικρό κομμάτι στην προσπάθεια που έχει κάνει για τον Ελληνισμό, και φιλοδοξούν τα επόμενα χρόνια αυτή η προσπάθεια να δυναμώσει και να φέρει αποτελέσματα σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς.
 
«Πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η σεμνή τελετή δεν έρχεται να κλείσει μια προσπάθεια, αλλά να ανοίξει έναν άλλο κύκλο, με μεγαλύτερο βάθος και ορίζοντα» ανέφερε, τονίζοντας πως αυτά είναι και τα αισθήματα του Πρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί στην τελετή. 
 

Φορέας μιας μεγάλης παράδοσης ο Hans Eideneier 

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στην παράδοση των γερμανικών πανεπιστημίων στις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές, που συνεχίζεται έως τις μέρες μας, μεγάλο μέρος της οποίας αντιπροσωπεύει ο τιμώμενος.
 
Ιδιαίτερα στάθηκε στο σημαντικό ενδιαφέρον του κ. Eideneier για τον νεοελληνισμό,  που αποδεικνύεται από τις μελέτες του με τίτλο «Διήγησις των Τετράποδων Ζώων», ο «Πουλολόγος» και άλλες, από τις οποίες προκύπτει πως ο νέος ελληνισμός εμφανίστηκε δειλά δειλά στην ύστερη βυζαντινή εποχή.
 

Η καλύτερη απόδειξη της αγάπης του όμως για τους νεοέλληνες είναι, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, η ίδρυση μαζί με τη σύζυγό του εκδοτικού οίκου «Romiosini», στόχος του οποίου είναι η διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στον γερμανόφωνο κόσμο, έχοντας εκδώσει τουλάχιστον 180 έργα σε γερμανική μετάφραση από διάφορους έλληνες συγγραφείς. Ο όρος που επιλέχτηκε για το όνομα του οίκου, σημείωσε, δείχνει τη βαθιά γνώση του κ. Eideneier για τον νέο ελληνισμό, αλλά και την αγάπη του για τους νεοέλληνες.
 
Για αυτή την αγάπη, αλλά και την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών η κοσμητεία της σχολής αποφάσισε να τον τιμήσει, απονέμοντάς του τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. «Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην συμβολή σας στη γνώση και την ανάπτυξη του νέου ελληνισμού, και να σας καλωσορίσω στην οικογένεια του ΔΠΘ» κατέληξε ο κ. Χατζόπουλος.
 
Τον τιμώμενο επίσης προσφώνησαν η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης και η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Καθηγήτρια κ. Μαρία Δημάση, ενώ αναγνώστηκε ο έπαινος του τιμωμένου Καθηγητή από την κ. Ευαγγελία Θωμαδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, η οποία υπήρξε και μαθήτριά του.
 
 

«Περί αναγνώσεων» 

Ο κ. Eideneier πριν την ομιλία του τόνισε πως όλη του τη ζωή αισθανόταν ως φιλολογίζων γλωσσολόγος, για αυτό και ούτε οι φιλόλογοι ούτε οι γλωσσολόγοι τον πήραν σοβαρά, ενώ ως ειδικό στη δημώδη γραμματεία του Μεσαίωνα και της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας, ούτε οι βυζαντινολόγοι ούτε οι νεοελληνιστές τον πήραν στα σοβαρά.
 
Αυτοί που τον πήραν ευτυχώς στα σοβαρά ήταν οι μαθητές του, που μάθαιναν σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, για αυτό τον αγάπησαν και τους αγάπησε ο ίδιος, και πολλοί από αυτοί βρισκόταν στο ακροατήριο κατά την αναγόρευση, καθώς και η σύζυγός του Νίκη, μαζί με την οποία έκαναν όλα αυτά για τα οποία τιμήθηκε ο ίδιος.
 

Ο τιμώμενος άνοιξε την ομιλία του με θέμα «Περί αναγνώσεων» με μια διάψευση, η οποία προειδοποίησε πως θα απογοητεύσει το ακροατήριο.  «Ο περίφημος Διονύσιος Θραξ, ο ήρωας κατά κάποιο τρόπο της ομιλίας που ακολουθεί, από τον οποίο έχουμε την πρώτη γραμματική της ελληνικής γλώσσας, δεν ήταν Θραξ, αλλά γέννημα θρέμμα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, έζησε στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και δεν αποκλείεται ότι η καταγωγή του πατέρα του να είναι από τη Θράκη».
 
Ο Διονύσιος Θράξ είναι ο πρώτος γνωστός γραμματικός της αρχαιότητας που συνέταξε συστηματικό εγχειρίδιο γραμματικής της ελληνικής γλώσσας, που έφερε τον τίτλο “Τέχνη Γραμματική”, στο έργο του οποίου αναφέρθηκε ο κ. Eideneier.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.