Την πιτα του σε εορταστικο κλιμα εκοψε το τοπικο τμημα στην Κομοτηνη

Προτάσεις από το ΤΕΕ Θράκης για το μέλλον της Θράκης

Προεργασία για το μητρώο γεφυρών αλλά και επικαιροποίηση των προτάσεων προς τη διακομματική οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο

Από την Κομοτηνή ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του ΤΕΕ, με τον πρόεδρό του κ. Στασινό να παρευρίσκεται στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου στην πόλη.

Αυτή θα είναι και μία από τις πρώτες μεγάλες εκδηλώσεις του ΤΕΕ Θράκης για το 2024, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Λουρίκα, που την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε ένα απολογισμό των δράσεων του 2023, και μίλησε για τον προγραμματισμό της φετινής χρονιάς, κατά την κοπή της βασιλόπιτας του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή.

Ο κ. Λουρίκας τόνισε πως η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφάσισε μια σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή στις 29 Φεβρουαρίου, παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, αναδεικνύοντας τι έργο του Επιμελητήριου σε όλη αυτή την εκατονταετία.

Ημερίδες, ενημέρωση αλλά και πρωτοβουλίες για τα «φλέγοντα» θέματα της περιοχής

Πέρα από αυτή, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά άλλες εκδηλώσεις, που έχουν άμεσα σχέση με το αντικείμενο του μηχανικού, ημερίδες, σεμινάρια και ταυτόχρονα, το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας δηλώνει παρών ώστε να παρέχει τη βοήθειά του οπουδήποτε χρειαστεί, σε όποιο θέμα το αφορά.

Ήδη μάλιστα δημιουργούν μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσεις την οικοδομησιμότητα στη Θράκη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΤΕΕ από τις άδειες, ώστε να ξεκαθαριστεί που έχουμε νέα οικοδόμηση και πως προχωρά αυτή.

Η ατζέντα των θεμάτων είναι μεγάλη, και περιμένουν να βοηθήσουν όποιον το επιθυμεί, όπως δήλωσαν και κατά την πρόσφατή συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας μητρώου Γεφυρών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, το οποίο προωθείται σε πανελλήνιο επίπεδο, όμως επειδή αναμένεται να καθυστερήσει η υλοποίησή του, το ΤΕΕ Θράκης προτίθεται να κάνει κάποιες πρώιμες εργασίες σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ.

Ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε και σε μερικά από τα φλέγοντα θέματα της περιοχής και όλης της Ελλάδας στα οποία παίρνουν πρωτοβουλίες όπως το θέμα των ΑΠΕ, για την χωροθέτηση των οποίων έχουν προτείνει ειδικά μελέτη, και περιμένοντας το χωροταξικό της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο αφορά τον σιδηρόδρομο και τις συνδυασμένες μεταφορές, αυτό θα αναδειχθεί σε ημερίδα όπου θα αναλυθεί τόσο η τρέχουσα κατάσταση, όσο και το τι μπορεί να γίνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ Θράκης.

Επικαιροποίηση του πορίσματος της Διακομματικής

Ο κ. Λουρίκας επανέλαβε το αίτημα για επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του πορίσματος της Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, τονίζοντας πως από τη στιγμή που εφαρμόζεται πρόγραμμα ανασυγκρότησης στον Έβρο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα πρέπει να τρέξει και η εφαρμογή όλου του πορίσματος, για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη Θράκη.

Από τη στιγμή μάλιστα που οι προτάσεις τους προς την επιτροπή, που αποτέλεσαν τη βάση του τεχνικού της προγράμματος, απαιτούν επικαιροποίηση λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής τους εδώ και 4 χρόνια, προτείνουν αυτή να γίνει στη βάση των απαιτήσεων του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.