Την Παρασκευη οι εκπαιδευτικοι στα σχολεια της πρωτοβαθμιας

Δευτέρα η έναρξη των μαθημάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης: «Θετική η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες υπό τις κατάλληλες όμως συνθήκες έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργεί με “κανόνες ασφαλείας”»

Την προσεχή Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, καλούνται οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας που υπηρετούν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά, να αναλάβουν υπηρεσία, ενόψει της επαναλειτουργίας των εν λόγω μονάδων την επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα δεν θα κάνουν μάθημα, δια μέσου της τηλεκπαίδευσης, ωστόσο κανονικά θα ξεκινήσουν, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα διαδικτυακά μαθήματα οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με τις αποφάσεις σχετικά με τη δια ζώσης επαναλειτουργία και αυτών να λαμβάνονται από βδομάδα.

Την απόφαση της επιστροφής των μαθητών της πρωτοβάθμιας στα σχολικά έδρανα χαιρέτησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης υπογραμμίζοντας την σύμφωνη γνώμη όλων για τα «ανοιχτά» σχολεία, επισημαίνοντας όμως πως η επιστροφή αυτή θα πρέπει να γίνεται με «κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργεί με “κανόνες ασφαλείας”, με τους κανόνες εκείνους οι οποίοι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το υγειονομικό πρόβλημα».

Το επόμενο βήμα είναι η επαναλειτουργία δια ζώσης και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα να δίνεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου όπως εξήγησε ο ίδιος, με πιθανές ημερομηνίες τις 18 ή 25 Ιανουαρίου. Ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό μένει να αποφασιστεί από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, για να αναφερθεί και στην μείωση της ύλης που ανακοινώθηκε χαρακτηρίζοντάς την επίσης ως σωστή απόφαση, δεδομένων και των προβλημάτων που υπήρχαν και στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης και επέφεραν καθυστερήσεις ή μη αποτελεσματική «κάλυψη» της διδακτέας ύλης.

Ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην απόφαση των εθελοντικών εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, υπενθυμίζοντας πως αποτελεί πρόταση της ΕΛΜΕ Ροδόπης ήδη από το καλοκαίρι, για να δηλώσει σίγουρος για την προσέλευση των εκπαιδευτικών οι οποίοι όπως τόνισε «θα πάνε γιατί έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, κοινωνικής και παιδαγωγικής και επομένως θέλουν όλοι να προφυλάξουν και τους μαθητές και τις οικογένειες και τους γύρω τους».

Πέραν των υπολοίπων όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης αναμένεται να ακολουθήσει επιμόρφωση 160 χιλ. εκπαιδευτικών, διάρκειας 20 ωρών πάνω στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και την πλατφόρμας webex, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικό, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεδομένης της καθυστέρησης η πλειοψηφία των συναδέλφων έχουν ήδη αποκτήσει δια μέσου της χρήσης τις απαραίτητες γνώσεις. «Σε κάθε περίπτωση η επιμόρφωση είναι θετική ως γεγονός, ούτως ώστε και οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν κάποιες απορίες ή ερωτήσεις τους, και να εμβαθύνουν έτι περαιτέρω σε αυτή τη φόρμα του webex, που στηρίζει την όλη τηλεκπαίδευση και την όλη εκπαιδευτική και παιδαγωγική διαδικασία».

«Αρνητικό γεγονός η παραμονή της κ. Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας»

Σε προσωπικό επίπεδο όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης αναφερόμενος στην παραμονή της κ. Κεραμέως στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έκανε λόγο για ένα «αρνητικό γεγονός που δείχνει πως πλέον οι αποφάσεις δεν είναι μόνο ευθύνη της κ. Κεραμέως αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού». «Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και “δικοί” μας αξιόλογοι άνθρωποι από την Θράκη» επεσήμανε και εξήγησε πως «προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη, καθώς το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν εκ νέου ζητήματα όπως για παράδειγμα τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία η κ. Κεραμέως “επικυρώνει” με ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της τάξεως του 3-4%. Αυτό ως δεδομένο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατικό ή θεμιτό σε μία δημοκρατία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.