Την Παγκοσμια Ημερα Ποιησης γιορτασε το Εσπερινο ΕΠΑΛ Κομοτηνης

Με ανάγνωση αντιπολεμικών ποιημάτων και «ασκήσεις» δημιουργικής γραφής

Με ανάγνωση αντιπολεμικών ποιημάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και εργαστήριο δημιουργικής γραφής γιόρτασαν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 21/03/2022, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου στο μάθημα των Νέων Ελληνικών χωρίστηκαν σε ομάδες και διάβασαν αντιπολεμικά ποιήματα των ποιητών Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιάννη Ρίτσου, Ναζίμ Χικμέτ, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νικηφόρου Βρεττάκου και Θωμά Γκόρπα. Αναφορά έγινε και στους ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη. Μετά την ανάγνωση ποιημάτων ακολούθησε συζήτηση για τον πόλεμο και την αξία της διαχρονικότητας των μηνυμάτων της ποίησης. 

Την Τρίτη, 22/03/2022 οι ίδιοι μαθητές συνέγραψαν κείμενα (πεζά και ποιητικά) με θέμα αντιπολεμικό, όπως και συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και τα παρουσίασαν στην τάξη. 

Το ίδιο εργαστήριο φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζώνη Δραστηριοτήτων» και στους μαθητές της Α΄ Λυκείου την Τετάρτη, 23/03/2022. 

Από το Φύλλο Ανατροφοδότησης που δόθηκε στους μαθητές στο τέλος του Εργαστηρίου, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικοι μαθητές του σχολείου διαβάζουν πολύ λίγο ποίηση στην καθημερινότητά τους, θα ήθελαν όμως να διδάσκονται περισσότερα ποιήματα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, να γνωρίζουν νέους συγγραφείς και να κάνουν ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Τέλος, η πλειοψηφία των μαθητών απάντησε ότι θα ήθελε να γίνονται παρόμοιες δράσεις, μια και μέσω αυτών αποκτούν γνώσεις, συμμετέχουν σε γόνιμο διάλογο για διάφορα κοινωνικά θέματα και βελτιώνονται στη γραφή.

Εμψυχωτής του εργαστηρίου ήταν ο φιλόλογος του σχολείου, Χρήστος Χαρακόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.