Την μετονομασια οδων της πολης σε μνημη των Αξιωματικων Δημητριου Καραμανλακη και Μιχαλη Αργυρακη

Ζητά με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κομοτηνής ο Κωνσταντίνος Δώδος

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη απέστειλε ο συμπολίτης μας κ. Κωνσταντίνος Δώδος, προτείνοντας την μετονομασία δύο οδών της πόλης μας, σε Οδούς στην μνήμη του συμπολίτη μας Αξιωματικού Δημητρίου Καραμανλάκη και του επίσης Αξιωματικού Μιχάλη Αργυράκη. 

Αναλυτικά η επιστολή, στην οποία αιτιολογεί αναλυτικά τους λόγους της πρότασής του έχει ως εξής: 

Κύριο
Γεώργιο Πετρίδη, Δήμαρχο Κομοτηνής Δημαρχείο
 
Ευπατρίδη Κύριε Δήμαρχε!
 
Τύχη Αγαθή ευδόκησε να απευθυνθώ σε Σας, που αποπνέετε οσμήν Πατριωτικής ευωδίας και να προτείνω την ονομασία δύο οδών της πόλης και κατά προτίμηση κεντρικών με τα ονόματα δύο σύγχρονων Εθνικών Ηρώων του συμπολίτη Αξιωματικού αείμνηστου Δημητρίου Καραμανλάκη και του εκ Κρήτης ένθερμου φίλου της Κομοτηνής αείμνηστου Μιχάλη Αργυράκη, την Εθνική προσφορά των οποίων επιγραμματικά παραθέτω:
 
Α) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΚΗΣ:
 

Πρόκειται για τον συμπολίτη Αντισυνταγματάρχη Πεζικού, ο οποίος συμμετείχε στους πολέμους του 1912-1913 (Βαλκανικούς), 1922 (Μικράς Ασίας) και 1940-1941 (Αλβανικού Έπους) διακριθείς για την γενναιότητα του! Επάξια η Ελληνική Πολιτεία του απένειμε δέκα παράσημα εκ των οποίων το ένα είναι το ΧΡΥΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΑΝΔΡΕΙΑΣ ! Πρόκειται για τον συμπολίτη Αξιωματικό που ως Λοχαγός το 1923 πήρε εντολή από τον Στρατηγό Κούρτη να απομακρύνει τις επιτύμβιες πλάκες και να ισοπεδώσει τον χώρο Μουσουλμανικού Νεκροταφείου προκειμένου να δημιουργηθεί το σημερινό πάρκο της «Αγίας Παρασκευής». Ήταν μια πρωτοβουλία του πρώτου μετά την Απελευθέρωση της Κομοτηνής μη αιρετού Ηπειρώτη Δημάρχου Αποστόλου Σούζου με τις απαλλοτριώσεις του συγκεκριμένου χώρου. Οι ανησυχίες όμως του ευφυούς και διορατικού Αξιωματικού δεν περιορίστηκαν στην εντολή που πήρε. Διείδε ότι ο τύμβος, που βρισκόταν δίπλα στον Βυζαντινό Ναό της «Αγίας Παρασκευής», έκρυβε στα σπλάχνα του κάτι σημαντικό! Και να που δεν διαψεύσθηκε! Άρχισε μια κοπιώδη ανασκαφική εργασία που απεκάλυψε την Κόγχη του Βυζαντινού Ναού , τον μαρμάρινο Σταυρό που σώζεται σήμερα και την Θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής! Είναι η Εικόνα που βρίσκεται στον Πρόναο του σημερινού Ομώνυμου Ναού και αποτελεί προσκύνημα των Χριστιανών. Τα ανωτέρω στοιχεία μας έδωσε σε τηλεοπτική ομιλία του στο R Channel ο καταξιωμένος και από τον Θεό φωτισμένος συμπολίτης Θεολόγος -Ιστοριοδίφης και Νομικός κ. Γιάννης Ελ. Σιδηράς. Ο γιος του εν λόγω Αξιωματικού Κωνσταντίνος Καραμανωλάκης, διακεκριμένος – έντιμος και ευυπόληπτος συμπολίτης – πρώην Γραμματέας του Εφετείου Θράκης, κατέθεσε στον Δήμο Κομοτηνής την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3239/29.8.2010 αίτηση του για να τιμηθεί η μνήμη του πατέρα του με την ονομασία ενός δρόμου της Κομοτηνής. Δυστυχώς η αίτηση του παρακάμφθηκε (!) κατά την Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4.10.2012 από την τότε Πρόεδρο για να δοθεί προτεραιότητα σε ονομασίες οδών με ονόματα αποβιωσάντων Βουλευτών της Μειονότητας, των οποίων η μόνη «προσφορά» στον τόπο μας ήταν η αναζωπύρωση του Τουρκισμού με κορυφαίο γεγονός την εξέγερση της Μειονότητας την 29.1.1988! Η απόφαση του Δ.Σ. ήταν 1) Προδήλως παράνομη , αφού ελήφθη κατά παρέκκλιση ισχυουσών εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών 2) Εθνικά επώδυνη για την υπερήφανη Κοινωνία μας, αφού άνοιξε μια «Κερκόπορτα» στον Ευλογημένο τόπο μας!
3) Πρωτόγνωρη στην Αυτοδιοικητική διαδρομή του ιστορικού Δήμου μας και
4) Ιδιαίτερα ψηφοθηρική εν όψει Δημοτικών Εκλογών και το χειρότερο ότι συμπορεύθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την έγκριση της απόφασης!
 
Η εσώκλειστη φωτογραφία του εν λόγω συμπολίτη, ως Λοχαγού το 1923, προ του Περιστυλίου του Βυζαντινού Ναού «Αγίας Παρασκευής», αποτελεί αψευδή μαρτυρία της Ένθεης Ορθόδοξης Αγάπης του στην Κομοτηνή μας και ενισχύει την πρόταση μου όχι μόνο για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής αλλά και την τοποθέτηση προτομής του στην είσοδο του σημερινού Ναού της Πολιούχου της πόλης μας Αγίας Παρασκευής! Έτσι τιμώνται οι τοπικοί Ήρωες !
 
Β) ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ – Κρητικός:
 

Πρόκειται για τον βετεράνο της πιο εκρηκτικής , της πιο συναρπαστικής, της πιο συγκινητικής και ηρωικής μάχης της Ιστορίας μας, της μάχης της Κρήτης της 21.5.1941! Πρόκειται για τον εκφραστή της Αγάπης της Κρήτης στην Κομοτηνή. Αυτό απέδειξαν οι τακτικές επισκέψεις του εδώ με τις αλλεπάλληλες ομιλίες του σε Σχολεία μας και σε Τοπικές Στρατιωτικές Μονάδες. Δεκάχρονο παιδί έζησε την φρίκη του πολέμου του 1940 σαν μπήκε στην δράση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που είχε οργανώσει ο Γενικός Αρχηγός Εθνικής Αντίστασης Κρήτης Ιωάννης Μπαντουβάς αναλαμβάνοντας άκρως επικίνδυνες αποστολές, μέχρι που τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον «φιλοδώρησαν» μ’ ένα βγαλμένο μάτι κι ένα σακατεμένο πόδι για να ακολουθήσει η εκτέλεση του πατέρα του Γιάννη και η σαπονοποίηση στους φούρνους του Αουσβιτς της μητέρας του Καλλιόπης. Μετέπειτα οργώνει την Ελλάδα και την Αλλοδαπή για να σαλπίσει στον όπου Γης Ελληνισμό το μεγαλείο του Κρητικού ολοκαυτώματος και την Ειρήνη στον Κόσμο! Γι’ αυτή την προσφορά του έχει τιμηθεί από Δήμους, από Πανεπιστήμια , από το Γενικό Επιτελείο Στρατού του οποίου Επίτιμο Μέλος αναγορεύθηκε , από Ανώτατους Αξιωματικούς – Διοικητές Μεγάλων Μονάδων με κορυφαία την βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών μετά από πρόταση του πρώην Νομάρχη Ροδόπης κ. Στέργιου Σταυρόπουλου!
 
Η παρουσία του στην Κομοτηνή την 17.5.98 λάμπρυνε τις Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» μας με Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του οραματιστή της Μεγάλης Ελλάδος αειμνήστου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ με μαρμάρινη πλάκα που τοποθέτησε πλάι στον Αδριάντα του (απέναντι από το ΙΚΑ ) με το περίγραμμα της Κρήτης. Πούλησε τα υπάρχοντα του και ίδρυσε, με πλούσιο αυθεντικό υλικό, το «ΑΡΓΥΡΑΚΕΙΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» στην Επισκοπή -Πεδιάδος-Ηρακλείου Κρήτης. Εκεί την Λαμπροφόρο Μέρα της Ανάστασης, κι ενώ αντάλλασσε ευχές με την οικογένεια του, κατέληξε από καρδιακό επεισόδιο. Επισυνάπτω σταχιολογήματα από το προσωπικό μου αρχείο με δάκρυα για τον χαμό του.
 

Με πολλή εκτίμηση
 
Κώστας Δώδος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.