Την Κυβερνηση και τη Διευθυνση Εκπαιδευσης Ροδοπης καταγγελλει ο Συλλογος Εκπαιδευτικων

Μομφές για αυταρχισμό, εκφοβισμό και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές με αφορμή τον διαγωνισμό PISA

Αυταρχισμό, εκφοβισμό και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», αναφερόμενος στη διεξαγωγή του διαγωνισμού PISΑ στη Ροδόπη. Στο κάδρο της κριτικής μπαίνει τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης, με τον Σύλλογο σε ανακοίνωσή του να περιγράφει αντιθεσμικές προσπάθειες για την ανατροπή της κυρηχθείσας απεργίας των εκπαιδευτικών και την πραγματοποίηση τελικά του διαγωνισμού PISA στον νομό μας, σε άλλο σχολείο από αυτό που είχε αποφασιστεί.

Η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:

«Ο διαγωνισμός της PISA αποτελεί κρίκο στο πλέγμα αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου όπως αυτή αποτυπώνεται στις οδηγίες και αποφάσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, όπως αυτή υλοποιείται από την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς. Στα δημοτικά σχολεία ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στην Στ Δημοτικού. Για την φετινή πιλοτική εφαρμογή είχε επιλεγεί από τη Ροδόπη το Δημοτικό σχολείο Κοσμίου και αυτό βεβαίως ήταν γνωστό σε όλη την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ως διαμαρτυρία κήρυξαν 4ώρη στάση εργασίας την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού (10 Μαΐου). Με τον γνωστό αυταρχικό τρόπο και αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη το Υπουργείο Παιδείας έσυρε στα δικαστήρια τη στάση εργασίας και την κήρυξε παράνομη για να εμποδίσει την αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης. Ωστόσο την ίδια ημέρα αργότερα η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέα στάση εργασίας τις ίδιες ώρες για την προάσπιση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να απεργήσουν την ημέρα του διαγωνισμού.

Τότε λοιπόν ξεκίνησε επιχείρηση τρομοκράτησης. Ο γ. γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ.Κόπτσης εξέδωσε εγκύκλιο με πλήθος απειλών και τρομοκρατικών ψευδών όπως μας έχει συνηθίσει δύο χρόνια τώρα για να εκφοβίσει τους/τις εκπαιδευτικούς να μην απεργήσουν!! Το νήμα παρέλαβε το ανά τόπους πολιτικό προσωπικό τη διοικητικής ιεραρχίας σε ρόλο μεταφορέα του μηνύματος της εγκυκλίου σε πιθανούς/ες απεργούς!!

Να τι έγινε στον τόπο μας: Ο Σύλλογός μας είχε προβεί σε αναλυτική και συνεχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών του ΔΣ Κοσμίου σε παρακολούθηση των εξελίξεων. Με τεράστια έκπληξη και οργή ειδοποιηθήκαμε πως το βράδυ της 9ης Μάη γινόταν από την εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία προσπάθεια μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων να «συνετιστούν» οι εκπαιδευτικοί του ΔΣ Κοσμίου και να μην απεργήσουν. Δηλαδή εκτός ωραρίου, βράδυ, ενοχλούνταν και εμμέσως εκφοβίζονταν με χρήση του εγγράφου Κόπτση οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να πειστούν να σκύψουν το κεφάλι και να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική χωρίς διαμαρτυρία. Ο Σύλλογός μας διαβεβαίωσε πως είναι ασφαλείς και έδωσε ραντεβού στο ΔΣ Κοσμίου στις 8 το πρωί για τη στήριξη της απεργίας.

Στις 10 Μαΐου η συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών του ΔΣ Κοσμίου επέλεξε το δρόμο της απεργίας και του αγώνα και μαζί με το ΔΣ παρέμειναν έξω από το σχολείο. Διαπιστώσαμε επίσης πως μόνο ένας μαθητής της ΣΤ τάξης είχε εμφανιστεί και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού συνολικά από τις άλλες τάξεις. Ο διαγωνισμός της PISA φάνηκε πως είχε ακυρωθεί.

Αλλά ο κατήφορος του Υπουργείου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δεν σταμάτησε εδώ. Είχε παράνομη και αντιπαιδαγωγική συνέχεια! Βλέποντας η Διεύθυνση πως το «σχέδιο» στο ΔΣ Κοσμίου απέτυχε τελείως μεθόδευσε την ξαφνική και εν κρυπτώ πραγματοποίηση του διαγωνισμού στο Στ2 τμήμα του 10ου ΔΣ Κομοτηνής. Με εντολή από τη διεύθυνση εκπαίδευσης στο τέλος της 3η διδακτικής ώρας η διευθύντρια του 10ου ΔΣ διέκοψε το μάθημα, ανακοίνωσε στα παιδιά πως θα γράψουν γλώσσα και μαθηματικά και ο διαγωνισμός επιβλήθηκε και ξεκίνησε περίπου στις 11:00. Δηλαδή εν αγνοία των γονέων (στο ΔΣ Κοσμίου είχαν ενημερωθεί – ίσως και για αυτό δεν εμφανίστηκαν μαθητές στο σχολείο!) απροετοίμαστοι μαθητές και μαθήτριες υποχρεώθηκαν σε πανελλήνιο πιλοτικό διαγωνισμό σε γλώσσα και μαθηματικά που προβλέπει και την συμπλήρωση (έστω και ανωνυμοποιημένων αλλά πάντως δυνατό να ταυτοποιηθούν) οικογενειακών δημογραφικών και άλλων προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον ούτε το πρόγραμμα του ίδιου του διαγωνισμού δεν τηρήθηκε καθώς οι μαθητές/τρίες υποχρεώθηκαν σε εξαντλητικό ρυθμό απαντήσεων προκειμένου να προλάβουν να απαντήσουν τα ίδια θέματα σε πολύ λιγότερο χρόνο (ο διαγωνισμός κανονικά ξεκινούσε στις 09:00!!). Σημειώνουμε πως η Υπουργική Απόφαση διεξαγωγής προβλέπει την αλλαγή σχολείου αλλά τουλάχιστον 10 ημέρες πριν – η ίδια η μεταφορά σχολείου δεν ήταν σύννομη.

Η αντιδημοκρατική και αυταρχική εκτροπή που επιφέρει στην εκπαίδευση η κυβέρνηση ΝΔ και το κατά τόπους πολιτικό της προσωπικό έχει φτάσει πλέον όχι απλά σε μη ανεκτά αλλά σε επικίνδυνα επίπεδα για τα παιδιά. Κατά παράβαση κάθε παιδαγωγικής αρχής και πρακτικής, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος παιδιά υποχρεώνονται να γίνουν αντικείμενα πειραματικής διαδικασίας (ο διαγωνισμός είναι πιλοτικός) έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται πως υλοποιήθηκε τάχα η επιλογή της και να μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα βήματα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με πρακτικές τρομοκρατίας, επιβολής, και αυταρχισμού αδιαφορούν τόσο για την άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και για τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών. Είναι αποφασισμένοι/ες να εκμεταλλευτούν ακόμα και παιδιά προκειμένου να εκπληρώσουν το στόχο τους που είναι η κατηγοριοποίηση και κατάταξη σχολείων, εκπαιδευτικών και παιδιών ως εργαλείο για την μετατροπή του δημόσιου δωρεάν σχολείου σε επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς.

Ο Σύλλογός μας

  • Καταγγέλλει τη διευθύντρια Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης ως υπεύθυνη για όλα τα προαναφερθέντα σε τοπικό επίπεδο καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που έχει παραβεί παιδαγωγικές και δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των σχολείων.
  • Αποφασίζει να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση όλων των Συλλόγων Γονέων και να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τους μαθητές και μαθήτριές μας.
  • Επιφυλάσσεται για χρήση κάθε άλλου νόμιμου μέσου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.