Την καταργηση του αρθρου 86 και την ενεργοποιηση του αρθρου 73 του Συνταγματος ζητησε απο την Κομοτηνη η Μαρια Καρυστιανου
«Με την ασυλία και την ατιμωρησία έχουμε βυθιστεί στην χρόνια διαφθορά και έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος» τόνισε μεταξύ άλλων
Να μπει τέλος στην ατιμωρησία υπουργών και βουλευτών ζήτησε από την Κομοτηνή η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών κ.Μαρία Καρυστιανού όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Κράτος δικαίου και δικαιοσύνη: Συνταγματική Αναθεώρηση και Αποτίμηση» που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής.
Η κ.Καρυστιανού ήταν η πρώτη εκ των ομιλητών της εκδήλωσης που έλαβε τον λόγο, αναφερόμενη όπως τόνισε με την ιδιότητα του πολίτη, στο άρθρο 86 και την «ατιμωρησία των υπευθύνων», κάνοντας εκτενή αναφορά και στην ανολοκλήρωτη σύμβαση 717 αλλά και όσους όφειλαν να την είχαν υλοποιήσει.
Νωρίτερα κατά την είσοδό της στην αίθουσα καταχειροκροτήθηκε με ένα κατάμεστο αμφιθέατρο να σηκώνεται όρθιο για να την υποδεχθεί, ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Δημήτρη Ερελιάδη, της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ.Δέσποινας Χατζηφωτιάδου, καθώς και του εκπροσώπου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κ.Μάκη Μπαρπούνη, ενώ τον συντονισμό της είχε ο κ.Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Δημήτρης Βερβεσός: «Το πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τις αντοχές του κόσμου»
Για μια πολύ σημαντική ημέρα τόσο για την πόλη όσο και για τη νομική επιστήμη, έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Βερβεσός στις δηλώσεις του, με την αφορμή της υπόθεση των Τεμπών. Αναφερόμενος στην θεματική της εκδήλωσης ο ίδιος αναφέρθηκε σε θέματα που απασχόλησαν την ελληνική και νομική κοινότητα, όπως ο διορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης, το ζήτημα της ευθύνης υπουργών, η αφυπηρέτηση των δικαστικών λειτουργών, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλίας, διατάξεις που όπως τόνισε «έχουν ταλαιπωρήσει πολύ το ελληνικό νομικό σύστημα και δυστυχώς με τον πιο εμφατικό τρόπο έκαναν την εμφάνισή τους στην υπόθεση των Τεμπών».
«Αυτοί που βγήκαν στους δρόμους δεν διαμαρτυρήθηκαν μόνο για τα Τέμπη, αλλά για μία χώρα στην οποία η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με τον τρόπο που θα έπρεπε σε μια ευνομούμενη δημοκρατία στον δυτικό κόσμο, για τις καθυστερήσεις σε όλες τις καθημερινές υποθέσεις που ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη» ανέφερε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «ζήτησαν μία καινούργια χώρα γιατί αυτή η χώρα, στην οποία όταν βρέχει πνιγόμαστε, όταν πιάνει φωτιά καιγόμαστε, στέλνουμε τα παιδιά μας με το τρένο και σκοτώνονται, δεν είναι μια χώρα στην οποία θέλουμε να ζήσουμε πια».
«Το πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τις αντοχές του κόσμου και ο κόσμος νομίζω ότι είπε πάρα πολλά πράγματα στην τελευταία μεγάλη κινητοποίησή» του κατέληξε ο ίδιος.

Μαρία Καρυστιανού: «Το υγιές κομμάτι της κοινωνίας δεν το κοροϊδεύουν πια»
Κατά τον χαιρετισμό της που ακολούθησε η κ.Καρυστιανού έκανε ειδική αναφορά στο περιβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, χαρακτηρίζοντάς το ως έκφραση της απόλυτης αδικίας και ανισότητας, ως το άρθρο που, όπως τόνισε, κατοχυρώνει την ατιμωρησία των βουλευτών και των υπουργών, καθώς κανένα έγκλημα τους δεν μπορεί να ερευνηθεί, παρά μόνο εάν δώσει το πράσινο φως η Βουλή, αν δηλαδή «η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσει αν ο οποιοσδήποτε υπουργός θα δώσει λόγο στην δικαιοσύνη ή όχι».
«Είναι αυτό που διαφοροποιεί τους πολίτες σε κατηγορίες. Είναι προσβολή της Δημοκρατίας και η ρίζα του κακού που μας έχει υποβαθμίσει ως κοινωνία» συνέχισε η ίδια υπογραμμίζοντας πως «με την ασυλία και την ατιμωρησία έχουμε βυθιστεί στην χρόνια διαφθορά και έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος».
Η ίδια αναφέρθηκε και στην ελληνική δικαιοσύνη τονίζοντας στην συνέχεια πως «το αποτρόπαιο παζλ συμπληρώνεται λόγω της στενής συνεργασίας κράτους με την διορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση ηγεσία της δικαιοσύνης, που αντίθετα από τον ρόλο της, σε υποθέσεις που “ακουμπούν” πολιτικούς και μεγαλοσχήμονες δέχεται συνεχή πυρά ότι θάβει την αλήθεια στο σκοτάδι», για να δώσει ως τρανταχτό παράδειγμα αυτό του εγκλήματος των Τεμπών, όπου «η συνεργασία κράτους και δικαιοσύνης στοχεύει στη καθολική ατιμωρησία των υψηλά ιστάμενων ενόχων αφήνοντας την αγιάτρευτη αίσθηση της αδικίας στις ψυχές των συγγενών, αλλά και των πολιτών».
«350 επιβάτες σε κάθε δρομολόγιο. Τρία δρομολόγια την ημέρα, επί πόσα χρόνια. Μπορεί κάποιος να υπολογίσει πόσοι πολίτες κινδύνεψαν να πεθάνουν; Πόσοι κινδυνεύουν καθημερινά ακόμη και τώρα;» διερωτήθηκε η ίδια αναφερόμενη στην σύμβαση 717 που παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε. αυτήν δεν ολοκληρώθηκε, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς τον Πρωθυπουργό και τους λοιπούς πολιτικούς υπευθύνους.
«Ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια του επιτελικού κράτους, γνώριζε πολύ καλά τις παθογένειες στον σιδηρόδρομο, όπως και οι υπουργοί μεταφορών. Παρόλα αυτά συμφωνούσαν και ζητούσαν και λάμβαναν αδικαιολόγητες παρατάσεις , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που υπηρετούσαν» ανέφερε τονίζοντας ότι κανένας υψηλόβαθμός δεν εκλήθη για εξηγήσεις, παρόλο που τα αίτια της σύγκρουσης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και αδιάψευστα.
Παραθέτοντας σειρά καίριων και αναπάντητων έως και σήμερα ερωτημάτων για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αυτό που αφορά στα αίτια της πύρινης λαίλαπας που όπως εξήγησε κατέκαψε ζωντανούς επιβάτες, αλλά και αυτό που αφορά στο τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία για την οποία ακόμα και το «χρυσοπληρωμένο» όπως το χαρακτήρισε πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, «φίλα προσκείμενο στον Πρωθυπουργό» όπως ανέφερε, μίλησε για άγνωστη εύφλεκτη ύλη, η κ.Καρυστιανού έκανε λόγο για αδιανόητη συγκάλυψη η οποία συνεχίζεται και εντός της Βουλής «με τις δικογραφίες να έχουν μείνει στα συρτάρια από τον άνθρωπο που αντί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη… έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας».

«Οι πολίτες απαιτούν να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, χωρίς παζάρια»
«Πριν από λίγο καιρό ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στην εξεταστική και να την χαρακτηρίζει ως “μια άτυχη στιγμή της Βουλής”. Πώς θα χαρακτηρίσει την προανακριτική που ετοιμάζεται να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες; Και τελικά αφού όλοι γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα γιατί μας υποβάλλουν στη διαδικασία της θέασης μιας τέτοιας διαδικασίας;» διερωτήθηκε για να επισημάνει πως «ξεχνούν μάλλον ότι το υγιές κομμάτι της κοινωνίας δεν το κοροϊδεύουν πια».
Απευθυνόμενη προς το ακροατήριο η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών τόνισε πως «βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ γιατί έχουμε κατανοήσει ότι αυτή η χρόνια σκευωρία πρέπει να σταματήσει» για να ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 73 του Συντάγματος που όπως υπογράμμισε «θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή όπου η συμμετοχή της κοινωνίας στα κοινά θα κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στα θέλω της κοινωνίας και τα θέλω των κυβερνώντων, όπως πρέπει δηλαδή να λειτουργεί μια δημοκρατία».
«Οι πολίτες απαιτούν να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, χωρίς παζάρια» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της επαναλαμβάνοντας το αίτημα της κατάργησης του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.
«Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να πάψουν οι πολιτικοί να εγκληματούν. Μόνο τότε οι πολίτες θα αποκτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη στον τρόπο που πλέον θα λειτουργεί η δικαιοσύνη και όλοι θα νοιώσουμε αληθινά ίσοι ενώπιον του νόμου» συνέχισε για να καταλήξει καταχειροκροτούμενη πως «μόνο τότε θα ξαναβρούμε το χαμένο οξυγόνο».
Τρύφων Τσάτσαρος: «Κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ορθή απονομή δικαιοσύνης»
«Κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ορθή απονομή δικαιοσύνης. Περαιτέρω όμως απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον θεσμικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του δικηγόρου» ανέφερε με την σειρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και εκ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης κ.Τρύφων Τσάτσαρος, για να τονίσει πως «είμαστε αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας τόσο εμείς όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι» αναλύοντας στην συνέχεια διατάξεις του κώδικα περί δικηγόρων που ενισχύουν ακριβώς τον ρόλο αυτόν.
Τον λόγο έλαβαν επίσης ο κ.Νικόλαος Παπασπύρου, Αναπλ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής του ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και πρώην αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ.Στυλιανός Σταματόπουλος.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.