Την αποκατασταση των αδικιων του νεου νομου ζητουν οι μαθητες των Εσπερινων Σχολειων

Ζητούν από την Υπουργό Παιδείας την επαναφορά της ποσόστωσης του 1% για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια

Μαρίνα Καραγκιουλμέζη: «Αδύνατον να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους απόφοιτους των ημερησίων λυκείων»

Μαθητές και μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου της Κομοτηνής ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους, με αυτές των συμμαθητών τους σε όλη την Ελλάδα, απέναντι στις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Ειδικότερα μαθητές και μαθήτριες των εσπερινών σχολείων της χώρας διαμαρτύρονται για την κατάργηση της ευνοϊκής πρόβλεψης για είσοδο στα πανεπιστήμια των συγκεκριμένων μαθητών, με ποσοστό 1%, καθώς όπως προβλέπεται με το νέο νόμο, πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ισχύει από κοινού για μαθητές ημερήσιων και εσπερινών λυκείων.

Οι μαθητές θεωρούν πως η συγκεκριμένη αλλαγή είναι άδικη και αναμένεται να λειτουργήσει «απωθητικά» για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν μία «δεύτερη ευκαιρία» στην μάθηση δια μέσου των δομών αυτών, ενώ όπως επισημαίνεται και σε σχετικές ανακοινώσεις είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις τους απόφοιτους των ημερησίων λυκείων καθώς αρκετοί είναι εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις.

Αυτά επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» η μαθήτρια του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής κ. Μαρίνα Καραγκιουλμέζη, εξηγώντας πως μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου μαθητές των Εσπερινών Λυκείων σε ένα μικρό ποσοστό (1%) εισάγονταν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κοινή για τους μαθητές των ημερησίων και εσπερινών λυκείων, γεγονός που τόσο η ίδια όσο και συμμαθητές της σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζουν ως άδικο.

«Με το νέο νομοσχέδιο καλούμαστε πλέον να “συναγωνιστούμε” παιδιά των Ενιαίων Λυκείων που ενδεχομένως δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με εμάς στην καθημερινότητά τους και σίγουρα διαθέτουν περισσότερο χρόνο για να μελετούν απερίσπαστα» δήλωσε η κ. Καραγκιουλμέζη υπογραμμίζοντας πως η ίδια για παράδειγμα καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.

«Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση αποτελούσε αναγνώριση από πλευράς της πολιτείας της προσπάθειας των μαθητών»

«Τα Εσπερινά σχολεία αποτελούν πρότυπο για όσους για τον οποιονδήποτε λόγο δεν ολοκλήρωσαν το γυμνάσιο και το λύκειο και αναζητούν τώρα μία δεύτερη ευκαιρία» σημείωσε εξηγώντας πως « η δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι και η πολιτεία αναγνωρίζει την προσπάθεια αυτή των μαθητών».

Για τον λόγο αυτόν όπως εξήγησε οι μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα ζητούν από την Υπουργού να άρει την απόφαση, αποκαθιστώντας και επαναφέροντας τις διαφοροποιήσεις ως προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων.

Κινητοποίηση βουλευτών και επιστολή προς την Κεραμέως

Προς τον σκοπό άλλωστε αυτόν, όπως έκανε γνωστό οι μαθητές και οι μαθήτριες των δομών εδώ στην Ροδόπη θα ζητήσουν τη συνδρομή των βουλευτών, ενώ θα αποσταλεί και επιστολή διαμαρτυρίας προς την κ. Κεραμέως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.