Την ανοιξη παιρνει μπροστα ο Κηπος του Παιδιου στο Παραρτημα Αποθεραπειας και Αποκαταστασης Παιδιων με Αναπηρια Κομοτηνης

Με την χορηγία από το Santa Run και άλλους φορείς – στις 17.000 ευρώ το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, αλλά αναζητούνται ακόμα 10.000 για να υλοποιηθεί πλήρως

Την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Κήπου του Παιδιού στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ, με την χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από το Santa Run του 2021 και από άλλες χορηγίες.

Ήδη έχει γίνει η προεργασία στο χώρο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες, παρόλο που όσοι συνεργάζονται για τη δημιουργία του, είναι ακόμα ανοιχτοί σε χορηγίες για να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το σχέδιο.

Σημαντική η σημασία της προσπάθειας

Στην προσπάθεια αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αναστασία Τζαμπαζλή, που τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους ήταν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά στο Παράρτημα.

Σε αυτό ήταν σημαντικός αρωγός το Santa Run, που συγκέντρωσε με τη δράση του το 2021 σημαντικό ποσό για να δημιουργήσουν τον Κήπο των Παιδιών στο αίθριο του Παραρτήματος, με τη στήριξη του ΤΕΕ Θράκης στα σχέδια, και την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής.

Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιήσουν μια παρουσίαση για την όλη αυτή προσπάθεια, ώστε να δουν όλοι πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος που θα περνάνε τον χρόνο τους τα παιδιά.

Χορηγίες και εθελοντισμός συνεργάζονται για καλό σκοπό

Όπως τόνισε από πλευράς του Santa Run η κ. Άρτεμις Τσολάκη, ο χώρος θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την τροποποιημένη μελέτη του ΤΕΕ Θράκης, και τη συνδρομή της Δράσης μέσα από το ποσό που συγκεντρώθηκε από το Santa Run.

Ο χώρος όπως τον οραματίστηκαν οι αρχιτέκτονες οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα που συγκροτήθηκε από το ΤΕΕ Θράκης αποτελούμενη από την κ. Λιάνα Χαλατζίδου, τον κ.Σάββα Στρούμπα και την κ.Βίκη Σιμητοπούλου, δημιούργησαν τον Κήπο του Παιδιού, ένα διαδραστικό κήπο ο οποίος έχει μουσικά όργανα, χρώματα, και πράγματα που προκαλούν την αντίδραση των παιδιών.

Και αυτό γιατί οι ωφελούμενοι έχουν αναπηρίες πιο βαριάς μορφής από τις άλλες δομές του Κέντρου, για αυτό και διερεύνησαν πώς τα παιχνίδια θα έχουν την αλληλεπίδραση, αλλά θα είναι και χρήσιμα και λειτουργικά.

Ήδη έχει σκαφτεί ο χώρος από τον κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, και τώρα θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων, παρόλο που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή του, κυρίως γιατί ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε τους διαθέσιμους πόρους.

Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει, από το Santa Run αλλά και μέσω χορηγιών της Χαρτοβιομηχανίας Elina, του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Αττικής Ελλάδας και μιας ιδιώτη δωρήτριας, ανέρχεται στις 17.000 ευρώ, με τα οποία είτε έχουν αγοραστεί κάποια όργανα, και προχωρούν και τις διαδικασίες για όλο το χώρο και τις εγκαταστάσεις.

Ελπίζουν πως μέχρι την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα, και θα γίνει εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το έργο.

Η κ. Τσολάκη βέβαια τόνισε πως είναι ακόμα ανοιχτοί σε χορηγίες, είτε σε χρήματα είτε σε προσφορά υλικών για την αναμόρφωση του χώρου, μιας και τους λείπουν προς το παρόν, περίπου 10.000 ευρώ για να υλοποιηθεί πλήρως το όραμα για τον χώρο αναψυχής.

Στηρίζει την προσπάθεια το ΤΕΕ και οι μηχανικοί του

Τις ευχαριστίες του ΤΕΕ Θράκης, γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου μετέφερε ο Πρόεδρος του κ. Δημήτρης Λουρίκας, που προχώρησε στο σύνολο της μελέτης, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη άποψη για τη διαμόρφωση του χώρου.

Με αυτή τη μελέτη θα δημιουργηθεί στο χώρο μια κλειστή εσωστρεφής διαδρομή που διαμορφώνει κοιλότητες μέσα στις οποίες φιλοξενούνται οι λειτουργίες, με την δημιουργία πέντε περιοχών, που ονομάζουν «κήπους»  στις οποίες θα υπάρχει μια πλειάδα οργάνων και αντικειμένων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες.

Ο χώρος θα περιλαμβάνει τον κήπο του νερού και του ήχου, τον κήπο των συναισθημάτων, τον κήπο της ευεξίας, τον κήπο του παιχνιδιού και τον κήπο της γης, ανέφερε, με ξεχωριστά σημεία ο καθένας.

Ευχαρίστησε δε τους συναδέρφους μηχανικούς που έκαναν όλο αυτό τον κόπο, και τους έδωσαν την δυνατότητα να έρχονται σε αυτό το χώρο όχι ως απλοί επισκέπτες, αλλά ως άνθρωποι που έχουν «δεθεί» με τον συγκεκριμένο χώρο και έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωσή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.