Την αναστολη των δραστηριοτητων της σε Σκουριες και Ολυμπιαδα ανακοινωσε η “Eldorado Gold”

Σε καθεστώς συντήρησης και τα έργα στις Σάπες - ΣΥΡΙΖΑ: «Οι απειλές δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο»

Την πρόθεση της “Eldorado Gold” να αναστείλει δραστηριότητες της στην Ελλάδα, εάν δεν της δοθεί μεταξύ άλλων, εντός τριμήνου, η άδεια να συνεχίσει εργασίες της στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου χθες το πρωί ο πρόεδρος της πολυεθνικής, Πωλ Ράιτ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τίθενται σε καθεστώς συντήρησης και τα έργα στο Πέρασμα αλλά και στις Σάπες.
 
Παράλληλα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η αναστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας θα οδηγήσει στην απώλεια 600 θέσεων εργασίας από τα μεταλλεία στις Σκουριές, καθώς στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν μόνο 40-50 εξ αυτών για την συντήρηση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.
 
Ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός, όπως είπε, αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο όπως επεσήμανε είναι προϊόν της πολιτικοποίησης της επένδυσης ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα αυτής ή σε τοπικές αντιδράσεις, οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.
 
Σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι «το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο».
 
Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. «Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει». 

Η απάντηση της κυβέρνησης

Της συνέντευξης τύπου ακολούθησαν δηλώσεις από σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό και όχι μόνο σκηνικό της χώρας με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για εκβιασμό από πλευράς της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως αυτός «δεν θα πιάσει τόπο».
 
«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε. Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας πως «οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία Eldorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.