«Τιμωρουνται» οι κτηνοτροφοι της Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης

Το συμπέρασμα της σύσκεψης Γιώργου Παυλίδη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων της περιφέρειας

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε την Τρίτη το πρωί, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, με αντικείμενο την κατανομή των βοσκοτόπων της χώρας την οποία προβλέπει σχέδιο ΚΥΑ που προωθείται για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Κοινή πεποίθηση θεσμικών της Π.Α.Μ-Θ και των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, είναι ότι η εφαρμογή της τεχνικής λύσης υπολογισμού των δικαιωμάτων όχι μόνο «αδικεί» αλλά «τιμωρεί» τις περιοχές με μεγάλη κτηνοτροφία, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται αφορούν στον τρόπο κατανομής με βάση τον αριθμό των ζώων στην περιοχή, με συνέπεια όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο να μειώνεται η στρεμματική αντιστοίχιση. Δοθέντος ότι για την ΑΜΘ, ανά 100 ζώα αντιστοιχεί έκταση βοσκοτόπων 55 στρεμμάτων κι άρα 550 τ.μ ανά μονάδα ζώου, στερεί τη δυνατότητα πλήρους αποζημίωσης στον τοπικό κτηνοτρόφο. Για να τη δικαιούται, «θα έπρεπε να έχει περίπου 1500 τετραγωνικά, ενώ έχει κοντά στο 1/3» .
 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε «μεγάλη ζημία», σε μια περιοχή που μετρά εκμεταλλεύσεις με 1.100.000 ζώα συνολικά σε όλη την έκταση της, υποστηρίζοντας ότι η ΠΑΜΘ έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει κατά το δυνατόν την τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του ισχυρού παραγωγικού κλάδου της περιοχής που είναι οι κτηνοτρόφοι.
 
Ο κ. Παυλίδης, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη σύνταξης των οριστικών σχεδίων επιλέξιμων βοσκοτόπων, αφού πρώτα επικαιροποιηθούν «γιατί τα προηγούμενα είναι λανθασμένα». Ενώ επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει υπολογισμός και των ζώων, «ούτως ώστε σε πραγματική βάση πλέον, πριν την οριστική δέσμευση για τα δικαιώματα στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου , να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα είναι υγιής και να μην μας τιμωρεί ως τόπο, ως περιφέρεια και κτηνοτρόφους».
 
Ο ίδιος κάνοντας λόγο για «έλλειψη σαφούς πλαισίου», ανέφερε ότι μια περιφέρεια δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζει χωρίς την εκχώρηση της αντίστοιχης αρμοδιότητας, όπως επίσης δεν δύναται να αναλάβει μια ευθύνη χωρίς να είναι διασφαλισμένο, κατά ένα ελάχιστο τρόπο, το δικαίωμα της λήψης ολοκληρωμένης ενίσχυσης από τον κτηνοτρόφο. Ενώ κατέληξε «έχουμε ένα τεχνικό τρόπο που αδικεί περιοχές που έχουν περισσότερη κτηνοτροφία κι αυτό θα παλέψουμε να το διορθώσουμε όσο μπορούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.