Τιμησε την Πολιουχο της με καθε επισημοτητα η Κομοτηνη (+Gallery)

Επίκεντρο ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Γιόρτασε μαζί με την Αγία Παρασκευή η Κομοτηνή, τιμώντας με κάθε επισημότητα την Πολιούχο της. Από την προηγούμενη της γιορτής, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την ακολουθία του εσπερινού αρχικώς στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και στη συνέχεια στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής, που βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο πάρκο.
 
Στο χώρο του ναού από νωρίς είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, οι οποίοι περνούσαν μπροστά από την εικόνα της Αγίας, που βρίσκονταν στο προαύλιο, ζητώντας την ευλογία της, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία.

Τιμώντας το παράδειγμα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής 

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του προς τους πιστούς τόνισε πως οι άγιοι της πίστης μας γνώριζαν πως το νόημα της ζωής βρισκόταν όχι σε αυτά που ο κόσμος διερμηνεύει, αλλά στο λόγο του Θεού. Επισήμανε δε πως βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να δίνονται ολοκληρωτικά στο Χριστό, αποφασίζοντας να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του νου, της καρδιάς και της διανοίας, ώστε να γίνονται επίγειοι και επουράνιοι άγγελοι, όπως κατέστη η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή.
 
«Η λογική δεν το χωράει, το συλλαμβάνει αλλά δεν το αποδέχεται. Πώς μια νέα κοπέλα με πολλά χαρίσματα, με πολύ ομορφιά, την οποία ζητούσαν οι πάντες για να της δώσουν ό,τι ο κόσμος μπορεί να δώσει για να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, επέλεξε στη ζυγαριά της καρδιάς της όλος ο κόσμος να μην βαρύνει περισσότερο από το μαρτύριό της για τον Χριστό. Όλος ο κόσμος δεν ήταν ικανός να της ικανοποιήσει αυτόν τον πόθο και αυτή τη φλόγα την οποία είχαν ανάψει μέσα στην ψυχή της οι ευσεβείς της γονείς».
 
«Όπως λοιπόν εκείνα τα χρόνια» συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «έτσι και σήμερα, όταν ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να ζήσει τη ζωή του Χριστού πιο έντονα, βρίσκει την αντίδραση των γονέων και του κόσμου, όμως αυτή η ζωή και η πορεία γίνεται ένα φως που όλοι ψάχνουν και δεν μπορούν να το βρουν, κλείνοντας τα μάτια για να μη μπει μέσα, φοβούμενοι ότι θα φωτίσει τη γύμνια τους, γιατί θα τους ξεγυμνώσει μπροστά στον εαυτό τους. Αυτό είναι το τραγικό της ζωής των ανθρώπων της σημερινής κοινωνίας, ότι φοβόμαστε το φως γιατί φοβόμαστε μην προδοθούμε στον εαυτό μας ο καθένας, γιατί ακόμη και αυτόν τον εαυτό μας δεν γνωρίσαμε και δεν γνωρίζουμε».
 
Απευθυνόμενος δε προς τους πιστούς τους ρώτησε «γνωρίζουμε τον εαυτό μας;», σημειώνοντας πως μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση τι θέλει ο εγωισμός μας, λέγοντας «όλα όσα θέλαμε τα προηγούμενα χρόνια», για να καταλήξει πως μέσα από αυτά τα θέλω τα πολλά και τα εφήμερα φτάσαμε να μη μας καλύπτει τίποτα, κάτι που δείχνει σύμφωνα με το Σεβασμιότατο, ότι αυτά που θέλει ο εγωισμός μας δεν είναι αυτά που θέλει η ψυχή μας, που θέλει να γνωρίσει την αλήθεια και να ζήσει στο φως, μια αλήθεια που δια των αγίων μας γίνεται γνωστή ως το φως του Χριστού. 

«Η παράδοσή μας θα μας απελευθερώσει από τα δεινά» 

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης ευλόγησε τους άρτους έξω από το ναό, παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, του Ταξίαρχου Κοσμάς Μόσχου, Διοικητή της ΧΧΙ Ταξιαρχίας, του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχου Νικόλαου Μενεξίδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Νότη Χαραλαμπίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Νίκου Τσαλικίδη, των Δημοτικών Συμβούλων Κλεοπάτρας Στογιαννίδου και Αφροδίτης Καρελιάδου.

Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον κ. Κουίκ του ζήτησε να μεταφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο πως γιορτάζει ο λαός της Θράκης, πως εμπιστεύεται την εκκλησία, το στρατό και όλους τους θεσμούς, και ζητώντας του να τονίζει πως «εμείς δεν θέλουμε να αποκαθηλωθεί τίποτα, θα ζήσουμε σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, και αυτή θα μας ελευθερώσει από τα δεινά που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια».
 
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως ο Θεός επέτρεψε αυτή τη δοκιμασία στην Ελλάδα γιατί «ον αγαπά Κύριος παιδεύει» και επειδή θεωρεί πως είχαμε ξεφύγει και ζούσαμε μια τρυφηλή ζωή πρέπει να κάνουμε τον κανόνα μας, «και ο Θεός θα μας οδηγήσει εις αναψυχήν και θα ζήσουμε, όπως μάθαμε από τους παππούδες μας, από τους οποίους παραλάβαμε αυτό τον τόπο».
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας συνοδεία της Στρατιωτικής Μουσικής και Αγήματος, στην οποία συμμετείχαν επίσημοι, ιερείς και λαός.
 
Το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, πολιούχου Κομοτηνής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Μέντης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και ευχήθηκε προς τους εκκλησιαζομένους και τούς εορτάζοντας. 

Υ.Γ.: Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.