Τιμησε την Παγκοσμια Ημερα του Ερυθρου Σταυρου

Το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρουσίασε χθες Παρασκευή σε ειδικό περίπτερο που στήθηκε για τον σκοπό αυτό στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής, το έργο και τις δράσεις του Διεθνούς και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διανέμοντας παράλληλα το σχετικό ενημερωτικό υλικό.
 
 

Κώστας Αντωνόπουλος
 
«Για εμάς είναι μία συνειδητοποίηση, κατάθεση ψυχής, το ότι πρέπει να προσφέρουμε στον άνθρωπο χωρίς κανένα αντάλλαγμα»

 
Ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κώστας Αντωνόπουλος μίλησε για την σημασία της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις βάσεις ίδρυσης του. «Σήμερα είναι η παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταύρου και τιμούμε την ίδρυση αυτού του διεθνούς κινήματος από τον Ερρίκο Ντυνάν, ο οποίος βλέποντας το πεδίο της μάχης του Σολφερίνου το 1859, διάσπαρτο από χιλιάδες τραυματίες αβοήθητους, οργάνωσε από την περιοχή μία ομάδα και έστησαν εκ του μηδενός ένα νοσοκομείο εκστρατείας όπου περιθάλπονταν όλοι οι τραυματίες και των δύο  εμπολέμων. Πέτυχε να συμφωνήσουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές  η Αυστρία και η Γαλλία να περιθάλπονται οι τραυματίες τους χωρίς καμία πράξη αντεκδίκησης αποκλειστικά από εθελοντές και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού. Εν συνεχεία ιδρύθηκε η διεθνής επιτροπή στην Γενεύη και από το 1860 και μετά έχουμε την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία τραυματισμών και ασθενών στο πεδίο της μάχης. Έκτοτε το κίνημα ανδρώθηκε, υπάρχουν πολλές εθνικές ενώσεις σε όλα τα κράτη και από το 1949 και μετά η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ήταν η κινητήριος δύναμη, ο διοργανωτής μιας μεγάλης συνδιάσκεψης όπου υιοθετήθηκαν οι συνθήκες της Γενεύης που ρυθμίζουν πλέον το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων με έμφαση όχι μόνο στην διεξαγωγή των εχθροπραξιών αλλά και στην προστασία προσώπων που είτε δεν λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες είτε έχουν τεθεί εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, αιχμαλωσίας και ασθενείας».
 
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Ερυθρός Σταυρός «έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πάρα πάρα πολλά στον εξανθρωπισμό του πολέμου». Αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού τονίζοντας πως διαθέτει και τους τρεις τομείς εθελοντών αυτούς της νοσηλευτικής, τους Σαμαρείτες και της Κοινωνικής Προνοίας τονίζοντας πως στόχος τους είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση των ομάδων του πληθυσμού  «που για διαφόρους λόγους, ιδιαίτερα την τελευταία 5ετια, οι ζωές τους δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι». «Όλοι προσφέρουμε το έργο μας εθελοντικά.» υπογράμμισε και κατέληξε πως «για εμάς  είναι μία συνειδητοποίηση, κατάθεση ψυχής, το ότι πρέπει να προσφέρουμε στον άνθρωπο χωρίς κανένα αντάλλαγμα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.