Τιμησε την Ελληνικη Επανασταση η Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης

Αναδεικνύοντας τη συμβολή του Μητροπολίτη Κωνστάντιου και κληρικών της περιοχής στην Ελληνική Επανάσταση

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, οι επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 200 ετών από της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1821, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Νοεμβρίου, όταν και τελέστηκε η Δοξολογία για την υποδοχή της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας της Θεοτόκου «Ελπίς Χριστιανών» (16ου αιώνος) από τον  Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και του αντιγράφου του Λαβάρου της Επαναστάσεως της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, το οποίο μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, τη κανονική αδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Ο Μητροπολίτης με το λάβαρο της Επανάστασης

Στη Δοξολογία χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία Εσπερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με θέμα: «Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος και η προσφορά του εις τον Αγώνα του 1821», όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Γεώργιος Τσιγάρας, Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, Φωκίων Κοτζαγεώργης και Μαρία Τζιάτζη

Την Εσπερίδα προλόγισε η Καθηγήτρια κ. Μαρία Τζιάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με Ομιλητές τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, με θέμα: «Κληρικοί της Θράκης και η Επανάσταση του 1821», τον Φωκίωνα Π. Κοτζαγεώργη, Αναπληρωτή Καθηγητή Α.Π.Θ., με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική», και τον κ. Γεώργιο Χρ. Τσιγάρα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Δ.Π.Θ., με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.