Τιμησαν τους 19 Σαμμακοβιτες στο Νεο Σιδηροχωρι

Τη βοήθεια της πολιτείας για να μείνουν ζωντανοί οι οικισμοί ζήτησε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Νέου Σιδηροχωρίου Κυριάκος Κυριαζής

Τους 19 Σαμμακοβίτες που στις 4 Σεπτεμβρίου του 1915 θυσιάστηκαν ώστε να μπορέσουν οι συγχωριανοί τους να φύγουν και να απλώσουν ρίζες σε άλλα μέρη, θυμήθηκαν για ακόμα μια χρονιά οι απόγονοί τους στο Νέο Σιδηροχώρι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

Το Σαμμάκοβο ήταν χωρίο της Ανατολικής Θράκης, στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, το οποίο είχε πάρει το όνομά του από τα μεταλλεία σιδήρου που υπήρχαν στην περιοχή και είχαν δώσει δύναμη και πλούτο στον οικισμό, που αριθμούσε σχεδόν 7.000 κατοίκους, ενώ παρέμεινε ισχυρό ακόμα και όταν τα μεταλλεία απαξιώθηκαν.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος των Νεότουρκων, οι κάτοικοι υπέστησαν το 1915 μία από τις μεγαλύτερες σφαγές, λίγα χρόνια πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1915, με ψευδείς κατηγορίες για έναν φόνο που δεν είχαν διαπράξει, 19 άντρες Σαμακοβίτες βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.  

Οι απόγονοί τους, διασκορπίστηκαν σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Ξάνθη, η Καβάλα, η Θάσος, η Δράμα, και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Σιδηροχώρι, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσουν το Σαμμάκοβο, τις παραδόσεις τους και τους 19 ήρωες, που μένουν γραμμένα στο Ηρώο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Κυριαζής, η εκδήλωση για τους 19 σφαγιασθέντες πραγματοποιείται για πάνω από 30 χρόνια, και σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι, με πολλούς να την στηρίζουν τόσο με τη δουλειά τους, όσο και οικονομικά.

Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική, σημείωσε, γιατί τους δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν, να θυμηθούν και να τα πούνε.

Με αυτή την αφορμή, ο κ. Κυριαζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι στους οικισμούς, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, καθαρά ευθύνη της πολιτείας, για το γεγονός ότι φεύγει ο κόσμος από αυτούς. «Δεν μπορεί να σταθεί ένας ακριτικός τόπος, όπως η Ροδόπη, χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι στα χωριά» ανέφερε.

Για αυτό και όσοι έχουν απομείνει θα προσπαθήσουν να δουλέψουν όσο μπορούν, με την στήριξη των Δήμων, της Περιφέρειας αλλά και της κεντρικής πολιτείας, για να κρατήσουν ζωντανή την περιφέρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.