Τιμησαν τον Αγιο Τρυφωνα στον Εβρενο Σαπων

Απέκτησε ζωή έστω και για λίγες ώρες το χωριό

Τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, τίμησαν οι κάτοικοι του Εβρένου Σαπών με τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος.
 
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην ζωή του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, τονίζοντας την διαχρονική αξία που έχει η στάση ζωής που ακολούθησε ο Άγιος και  οφείλει να είναι παράδειγμα για όλους μας. Επιπλέον, με αφορμή τον βίο του Αγίου, στάθηκε στη δύναμη του φωτός μέσα «σκοτάδι» της καθημερινότητας ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, βλέποντας γεμάτη την εκκλησία σε ένα χωριό, το οποίο τείνει να ερημωθεί, εγκωμιάζοντας τη δουλειά που πραγματοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Συλλόγου.


 
Με το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε δεξίωση στο Δημοτικό Σχολείο Εβρένου, το οποίο έχει μετατραπεί σε έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, όπου προσφερόταν το παραδοσιακό έδεσμα (Κουρπάνι).
 
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και εκ νέου  υποψήφιος δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Μεραχτσάκης και Γιώργος Αντωνιάδης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης.

Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου «Είναι ηθικό χρέος μου να διατηρήσω ζωντανή την παράδοση του χωριού»

Ιθύνων νους των εκδηλώσεων αλλά και γενικότερα της προσπάθειας για να παραμείνει ζωντανό το χωριό και μαζί η πλούσια παράδοση του, αποτελεί η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Εβρένου κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, η οποία μίλησε στον «ΠτΘ» γεμάτη ικανοποίηση από την ανταπόκριση που είχε η εκδήλωση.
 
«Από μικρή έμαθα να αγαπώ το χωριό. Άκουγα πάντα τους μεγαλύτερους να λένε ιστορίες για τους πρώτους κατοίκους του χωριού και αισθάνομαι τυχερή, γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω την γιαγιά Φωτεινή η οποία κάθε φορά που πήγαινα στο χωριό είχε να μου πει και ένα διαφορετικό δικό της παραμύθι και μια ιστορία. Αυτό για μένα αποτέλεσε κίνητρο να κάνω τα πάντα για να διατηρήσω το χωριό ζωντανό» ήταν η απάντηση στο ερώτημα που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να εκφράσει για την δύναμη που αντλεί έτσι ώστε να αφιερώνει τόσο χρόνο για ένα χωριό λίγων κατοίκων για να συμπληρώσει πως «νιώθω ευλογημένη που ακόμα υπάρχει κάποιος που συνεχίζει να μου λέει ιστορίες. Δεν είναι άλλος από τον αδελφό του παππού μου, τον θείο Πάνο, ο οποίος όταν εγώ και τα αδέλφια μου τον αποκαλούμε παππού συγκινείται. Οφείλουμε και εμείς να παραδώσουμε αυτές τις ιστορίες στις μεταγενέστερες γενεές».
 
Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον μίας νέας σε ηλικία κοπέλας για να ηγηθεί του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού της; «Αφενός η αγάπη μου για τον Έβρενο και την παράδοση γενικότερα» παραδέχθηκε η κ. Κωνσταντινίδου για να συμπληρώσει πως «σε αυτό έπαιξε ρόλο η σχολή που αποφοίτησα, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, που με έδωσε το έναυσμα να εντρυφήσω στην αξία της παράδοσης της περιοχής μας. Ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω για να το κρατήσω ζωντανό». 

«Απαιτείται στήριξη από τους ανθρώπους που έχουν καταγωγή τον Έβρενο»

Σχετικά με την στήριξη που λαμβάνει από τους ανθρώπους με καταγωγή τον Έβρενο, η κ. Κωνσταντινίδου δεν έκρυψε την στενοχώρια της για την απουσία στις δράσεις των ανθρώπων με καταγωγή τον Έβρενο. «Δυστυχώς και το λέω με μεγάλη μου λύπη», σημείωσε «στήριξη από τους ανθρώπους που έχουν καταγωγή από τον Έβρενο δεν υπάρχει. Περισσότερες εκδηλώσεις μας στηρίζονται στη βοήθεια των ξένων και επισκεπτών που συγκινούνται από την προσπάθεια που γίνεται».
 
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά, παρά κάνοντας λόγο για τις δράσεις του Συλλόγου και τα μελλοντικά πλάνα. «Οι ετήσιες δράσεις του συλλόγου είναι δύο και έχουν θρησκευτικό κυρίως περιεχόμενο» εξήγησε η κ. Κωνσταντινίδου. «Αφενός, του Αγίου Τρύφωνος που είναι και ο πολιούχος του χωριού στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου και τον Αύγουστο, διοργανώνουμε το ετήσιο πανηγύρι μας, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια. Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορες δράσεις, όπως η ετήσια κοπή βασιλόπιτας, η εκδήλωση του καρναβαλιού και τα ενδιάμεσα ανταμώματα τα οποία όμως δεν έχουν καμία απήχηση στο ευρύ κοινό».

Γιάννης Σταυρίδης «Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Συλλόγου και όλα τα μέλη για την προσπάθεια που καταβάλλουν»

Την χαρά του για το γεγονός πως ο Έβρενος παραμένει ζωντανός εξέφρασε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Σταυρίδης, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Εβρένου κ. Κωνσταντινίδου. «Εγώ θα ήθελα να συγχαρώ το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου. Είναι μία νέα, δυναμική πρόεδρος που έχει αναλάβει το Σύλλογο, τιμά τον Δήμο, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, αναβιώνει το έθιμο του Αγίου Τρύφωνα και εμείς δηλώνουμε παρόντες σε τέτοιες ενέργειες. Άλλωστε εδώ στον Έβρενο, είναι η μοναδική εκκλησία στην ενορία της Μητρόπολης και το γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Να είμαστε γεροί να το γιορτάσουμε και του χρόνου όλοι μαζί» τόνισε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.