Τιμησαν την 25η Μαρτιου απο ακρη σε ακρη της Ροδοπης

Παρελάσεις σε Σάπες, Ξυλαγανή και Ίασμο έβγαλαν έξω τους κατοίκους των οικισμών

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 από άκρη σε άκρη της Ροδόπης, μιας και πέρα από τις εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, ανάλογες πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς οικισμούς.

Παρέλαση σε Σάπες και Ξυλαγανή

Στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν  την παρέλαση μαθητών, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων στις Σάπες και την Ξυλαγανή και την κατάθεση στεφάνων σε οικισμούς του Δήμου, με την επέτειο να γιορτάζεται παρουσία πλήθος κόσμου, τοπικών αρχών και φορέων.

Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος χαρακτήρισε την επέτειο ως «διαχρονικό σύμβολο για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αλληλεγγύη, η οποία τιμάται φέτος υπό τη σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών».

«Η σύγχρονη εθνική τραγωδία κατέδειξε πως ακόμα και στο πένθος συλλογικά, με αποφασιστικότητα και ενότητα οι Έλληνες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος» ανέφερε ευχόμενος «τα διδάγματα του αγώνα των προγόνων μας να εμπνεύσουν νέους αγώνες για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισονομία. Να διαφυλάξουμε τις αξίες της πολυπολιτισμικής τοπικής κοινωνίας μας, ώστε να κατακτήσουμε ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον».

Εντυπωσιακή η παρέλαση στον Ίασμο

Μία από τις πιο εντυπωσιακές, αν όχι η εντυπωσιακότερη, παρέλαση στον Ίασμο ήταν αυτή της φετινής 25ης Μαρτίου, τουλάχιστον σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Μάλιστα πολλοί ήταν οι σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, όπως ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης, ο Ιππικός όμιλος Κομοτηνής  Ξάνθης αλλά και η Αερολέσχη Κομοτηνής που πραγματοποίησε διελεύσεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δίνοντας  την ευκαιρία στους χωριανούς και τους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα.

Τεράστια ήταν και η συμμετοχή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου μελών και φίλων, που έδωσαν το παρών στην πολυπληθέστερη παρουσία τους όλων των εποχών με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας τους.

Οι μικροί μαθητές του Κάλχαντος

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου τίμησαν και οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Κάλχαντος και του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου του οικισμού.

Σύμφωνα με την νηπιαγωγό κ. Σταυρούλα Δέλτσου, ανήμερα της επετείου ετοιμάστηκε μια μικρή εορταστική εκδήλωση, όπου τα παιδιά παρουσίασαν χορευτικά παραδοσιακών χορών και παρέλασαν στον δρόμο μπροστά από το σχολείο.

Παρόντες φυσικά οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και λοιποί συγγενείς των μικρών μαθητών που επιβράβευσαν το αποτέλεσμα με θερμό χειροκρότημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.