Τη Ροδοπη γνωριζουν μαθητες απο 4 ευρωπαικα σχολεια

Μαθήματα αποδοχής της διαφορετικότητας στην Αίγειρο με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου

Με μια ξενάγηση στον προσφυγικό οικισμό της Αιγείρου, και μια γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της, συνεχίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαρτίου η γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών από τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Πόρτο και τα Σκόπια με την περιοχή μας.

Οι μαθητές βρέθηκαν στην Κομοτηνή, φιλοξενούμενοι του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Διαφορετικότητα, Πολυπολιτισμικότητα & Ευαισθητοποίηση για την ένταξη», από το IES León Felipe από την Μαδρίτη, το Agrupamento de Escolas de Rio Tinto από το Πόρτο, το Opshtinsko osnovno uciliste Dimo Hadzhi Dimov από τα Σκόπια και το Istituto Comprensivo Maria Montessori από τη Ρώμη.

Την πρώτη μέρα περιηγήθηκαν στην πόλη της Κομοτηνής, γνωρίζοντας την σύγχρονη και την ιστορική πόλη, ενώ στις τέσσερις ημέρες παραμονής τους θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, το Γενί Τζαμί, το Οχυρό της Νυμφαίας, ενώ θα κάνουν και επισκέψεις στη γειτονική Ξάνθη.

Αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα

Το απόγευμα της Τρίτης πάντως τους βρήκε στην Αίγειρο, όπου περιηγήθηκαν στον οικισμό, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου κ. Χρήστο Γαντζίδη και τον εκπαιδευτικό του Μουσικού κ. Φώτη Φωτιάδη, βλέποντας σπίτια που χτίστηκαν από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε αυτή, μαζί με το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, πριν καταλήξουν στο χώρο εκδηλώσεων, όπου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου ανέδειξαν την πολυπολιτισμικότητα του οικισμού και της Ροδόπης γενικότερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαντζίδης, ετοίμασαν μια παρουσίαση για ιστορικά στοιχεία του οικισμού, αλλά και πολιτιστικά στοιχεία μέσα από έθιμα, όπως την Πιρπιρούνα, και όλες τις φορεσιές που φοριούνταν από τις ομάδες στη Ροδόπη.

«Έτσι θα δουν την πολυπολιτισμικότητα αλλά και πώς όσοι ήρθαν από διάφορες περιοχές ως πρόσφυγες, ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι ο Σύλλογος

Αυτή η δραστηριότητα ήταν η πρώτη επίσημη που κάνει ο Σύλλογος εδώ και καιρό, μιας και, όπως τονίζει ο κ. Γαντζίδης, και αυτός όπως και όλοι οι Σύλλογοι είχαν μεγάλη απώλεια σε δυναμικό κατά την περίοδο την πανδημίας.

Εκτίμησή του είναι πως όλοι οι σύλλογοι ξεκινούν περίπου στο 10-15% των δυνατοτήτων τους, με τα μέλη τους να είναι ακόμα «κουμπωμένα» λόγω της πανδημίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου βέβαια ξεκίνησε ήδη μαθήματα χορού για παιδιά, ενώ ευελπιστούν από τον Απρίλιο να ξεκινήσουν πρόβες για να βρουν το ρυθμό τους μέχρι το καλοκαίρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.