Τι πρεπει να προσεξουμε ενοψει της νεας μεταλλαξης του κορωνοιου

Κ. Χαριτόπουλος: «Ο καθένας θα πρέπει ενσυνείδητα να καταλάβει και να λειτουργήσει με σωστό τρόπο, ώστε η κοινωνία μας να βγει αλώβητη από τη μετάλλαξη Ο»

Σταθεροποιημένη, αλλά ακόμα σε υψηλά επίπεδα η πανδημία στη Ροδόπη

Ο εμβολιασμός και η προσοχή στις επαφές μας φέτος τα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα με πιο ηλικιωμένα συγγενικά μας πρόσωπα, καθώς και η πραγματοποίηση των δωρεάν self test, είναι τα μέτρα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, ενόψει και της έλευσης της νέας μετάλλαξης Ο.

Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε την ανησυχία που υπάρχει για τη νέα μετάλλαξη, που τώρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα μας, και τι θα πρέπει να προσέχουμε στις φετινές γιορτές, ώστε να μείνουμε ασφαλείς εμείς, αλλά και οι κοντινοί μας άνθρωποι.

Σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα η πανδημία στη Ροδόπη

Σήμερα η πανδημία στη Ροδόπη είναι σταθεροποιημένη, και παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον δεν έχουμε αύξηση των καθημερινών περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η επέλαση της λεγόμενης μετάλλαξης Ο, η οποία έχει ανησυχήσει Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, γιατί δεν ξέρουμε με ακρίβεια αυτή τη στιγμή τι προκαλεί και πόσο θα πιέσει τα συστήματα υγείας όλων των χωρών, κατά συνέπεια και της χώρας μας.

Η μετάλλαξη θα αρχίσει να φαίνεται σε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε περίπου 1-2 εβδομάδες, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως είναι πάρα πολύ μολυσματική, με μολυσματικότητα 25 φορές περισσότερη από την Δ, που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι ταχύτατα θα διαδοθεί σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και αυτό που είναι κρίσιμο, σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, είναι πόσο επιπλέον θα πιεστεί το σύστημα υγείας της Ελλάδας, που ήδη έχει να διαχειριστεί υψηλό αριθμό περιστατικών.

Εμβολιασμός, self test και τήρηση των κανόνων

Το κύριο μέτρο εναντίον αυτής της μετάλλαξης, και του κορωνοϊού γενικότερα, τόνισε, είναι ο εμβολιασμός: «Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους είναι να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, όταν περάσουνε τρεις μήνες από τη δεύτερη ή και λίγο περισσότερο» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι αυτή που θα βοηθήσει, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, να μην νοσήσουμε βαριά και να μην χρειαστούμε νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και από τη μετάλλαξη Ο.

Το δεύτερο, αλλά πάλι σημαντικό μέτρο, είναι όλοι οι νεότεροι θα βρεθούν σε σπίτια γηραιότερων συγγενών τους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, να κάνουν τα δωρεάν ατομικά self test που προσφέρονται, για να τους προφυλάξουν.

Τέλος συστήνει αποστάσεις, μάσκες, πλύσιμο χεριών, και την αποφυγή μεγάλων παρεών, και να μην ντρέπονται να ζητούν ένα self test πριν βρεθούν όλοι μαζί.

Δύσκολα αποδεκτό ένα γενικό lockdown

Όσο για τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν, ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε πως συμφωνεί με αυτά, κατανοώντας πως ένα γενικό lockdown, όπως αυτά της προηγούμενης χρονιάς, δεν μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό τόσο από την κοινωνία, όσο και από τους κλάδους που πλήττονται.

«Για αυτό και ο καθένας θα πρέπει ενσυνείδητα να καταλάβει και να λειτουργήσει με σωστό τρόπο, ώστε η κοινωνία μας να βγει  αλώβητη από αυτή τη μετάλλαξη Ο» τόνισε.

Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χαριστόπουλος έχει δει μια σημαντική διαφορά μετά την επιβολή των μέτρων που επηρέαζαν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τη συνέχιση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, αρκετοί άνθρωποι άνω των 60 ετών που ήταν ανεμβολίαστοι για διάφορους λόγους, όχι απαραίτητα «αρνητές» αλλά γιατί ήταν κλεισμένοι στο σπίτι τους ή δεν είχαν κάποιον να τους πάει ή ζούσαν σε χωριά κλπ, έχουν εμβολιστεί. Την ίδια ώρα, άνθρωποι που είχαν κάποια αμφισβήτηση για το εμβόλιο, βλέπουν όμως καταστάσεις που πιθανόν γνωστοί τους νοσούντες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και κάποιοι δυστυχώς εδώ στον νομό μας, ακόμα και νέοι άνθρωποι, έχουν μια ατυχή κατάληξη, αντιλαμβάνονται τη σημασία των εμβολιασμών.

«Μέχρι τώρα δεν το ακούγαμε γιατί ίσως ήταν πιο μακριά τους το καμπανάκι ή λεγόταν από χείλη επισήμων φορέων που δυστυχώς στην Ελλάδα τους αμφισβητούμε» ανέφερε.

Σημαντικά αποτελέσματα όμως έχει και το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, με τον κ. Χαριτόπουλο να εξαίρει την προσπάθεια των συναδέρφων του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.