Τι πρεπει να προηγηθει για την εξασφαλιση ισων ευκαιριων των αναπηρων στην εργασια

Ο φυσίατρος και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης κάνει τον απολογισμό της πρόσφατης συζήτησής του με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία»

«Να αποτελέσουμε εμείς το παράδειγμα για το κράτος»

Για τα βασικά ζητούμενα στον χώρο της αναπηρίας, αρχής γενομένης από τα όσα θα πρέπει προηγηθούν για την εξασφάλιση πρόσβαση των αναπήρων στην εργασία, μίλησε από το πάνελ του συνεδρίου «Ίσες Ευκαιρίες στην  Εργασία», που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού ο φυσίατρος και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

«Όχι» σε ένα, αλλά πλήρη πρόσβαση σε κάθε αθλητικό κέντρο της χώρας

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Ο κ. Ταξιλδάρης ήταν αυτός που «άνοιξε» την συζήτηση, τονίζοντας πως για να μπορέσει κάποιος ανάπηρος να έχει ίσες ευκαιρίες στην εργασία, θα πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία αποκατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να εργαστεί. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» είναι ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός σε επίπεδο πρωταθλητισμού, με τις παραολυμπιακές διακρίσεις να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Στην Ελλάδα όπως εξήγησε οι διακρίσεις υπάρχουν, ωστόσο μόνο σε επίπεδο ατομικό, γεγονός που αποδεικνύει την προσωπική πρωτοβουλία των αθλητών που υπάρχουν, αλλά και την έλλειψη υποδομών σε ομαδικά αθλήματα ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και σε συλλογικό επίπεδο. Η Ελλάδα υπολείπεται ωστόσο αρκετά βήματα ακόμα και από αυτό καθώς όπως τόνισε ο ίδιος δεν υπάρχουν καν ομάδες στη μεγάλη πλειοψηφία των παραολυμπιακών αθλημάτων. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, με τον κ. Ταξιλδάρη να υποστηρίζει πως αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα του παραολυμπιακού αθλητισμού της χώρας.

Αναγκαία η «είσοδος» του παραολυμπιακού κινήματος στα κέντρα αποκατάστασης

«Σίγουρα θα έχει κάτι να προσφέρει, ωστόσο αυτό που επιζητούμε εμείς είναι πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας μας, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε και όχι την συγκέντρωσή μας σε ένα κέντρο στην Αθήνα, διότι δεν έχουμε καμία διαφορά στον τρόπο που προπονούμαστε ή αγωνιζόμαστε, απλά είναι διαφορετικές οι προσαρμογές μας». «Σαφώς θα υπάρχει όφελος αλλά δεν θα λύσει το. πρόβλημα» επανέλαβε ο ίδιος και συνδέοντας το ζήτημα και με αυτό της αποκατάστασης τόνισε πως «το ίδιο το παραολυμπιακό κίνημα θα πρέπει να μπει μέσα στα κέντρα αποκατάστασης, διότι κανένα ιδιωτικό ή κρατικό κέντρο στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως εργαλείο αποκατάστασης», εν αντιθέσει με την Αγγλία που το πράττει από το 1948 αλλά και άλλες χώρες, όπως και η Γερμανία από την οποία έχει ιδία εμπειρία από την αποκατάσταση που έκανε το 2000.

Άθλιες οι συνθήκες των κρατικών υποδομών αποκατάστασης στην Ελλάδα

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Από το κομμάτι της συζήτησής του με τον Πρωθυπουργό, όπως μετέφερε ο ίδιος, δεν έλλειψε το κομμάτι της απουσίας ενός Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων, το οποίο ναι μεν υπάρχει, ωστόσο εδώ και σαράντα χρόνια παραμένει το ίδιο, δίχως καμία εξέλιξη και δυστυχώς χωρίς καμία εξειδίκευση.

«Υπάρχει ευτυχώς μεγάλη εμπειρία και γνώση από συναδέλφους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και από τις παραϊατρικές ειδικότητες όπως η εργοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία, ωστόσο οι υποδομές στην Ελλάδα με εξαίρεση την Αθήνα και την Πάτρα είναι άθλιες» ανέφερε, εξηγώντας πως η αποκατάσταση σήμερα στην Ελλάδα γίνει με μεγάλο προσωπικό κόστος αλλά και κόπο των προαναφερθέντων γιατρών και νοσηλευτών. «Δεν υπάρχει διαχωρισμός και δεν έχει χωριστεί η αποκατάσταση σε οξεία και τραχεία φάση. Πρέπει αυτή η κατάσταση να διορθωθεί και μάλλον το κατάλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού μετά το πέρας της συζήτησης απευθύνθηκε σε μένα και μου είπε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτό το κομμάτι» ανέφερε ο ίδιος.

Προς την θετική κατεύθυνση ο «Προσωπικός βοηθός» με πολλά ωστόσο «ναι μεν αλλά»

Από τα σημεία τα οποία επίσης συζητήθηκαν και στο οποίο ο ίδιος διατηρεί θετική άποψη ως προς το κομμάτι της υλοποίησής του αφορά στο Προσωπικό βοηθό. Όπως υπογράμμισε «υπάρχουν ακόμα πολλά “ναι μεν αλλά”, ωστόσο επειδή δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος θα πρέπει να δούμε το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, η υφιστάμενη έκανε το μεγάλο πρώτο βήμα». «Ρωτήθηκε η άποψή μας, όσα μπορούσαν τα αποδέχτηκαν και το σημαντικό είναι ότι μας κάλεσαν και δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίες με πολλές διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο είναι ένα θέμα  που ναι μεν χρειάζεται δουλειά, περιμένουμε άλλωστε να ανοίξει σε όλη την Ελλάδα γιατί προς το παρών υλοποιείται μόνο στην Αττική, αλλά είμαι θετικός».

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κομοτηνή, την οποία ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας για την επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών, εν προκειμένω σε ζητήματα που σχετίζονται με το αναπηρικό κίνημα. Αυτό που σημείωσε ο ίδιος είναι ότι «το κράτος ουσιαστικά πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφήνοντας στην άκρη τα “χρώματα” και από την άλλη η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εμπιστευτεί και να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να διευκολύνει με τον τρόπο αυτό τις όποιες διαδικασίες».

Κληθείς να κάνει έναν πολύ σύντομο απολογισμό της όλης παρουσίας του ο κ. Ταξιλδάρης προτίμησε να επαναλάβει τον επίλογό του στο κλείσιμο του συνεδρίου όπου και προέτρεψε τους πάντες να «αποτελέσουμε το παράδειγμα για το κράτος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.