Τι πρεπει να γνωριζουμε οταν αγοραζουμε κρεατα για τις γιορτες

Οδηγίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ

Οδηγίες για «ασφαλείς» αγορές τροφίμων παρέχει μέσω ανακοίνωσής της προς το καταναλωτικό κοινό της ΑΜΘ η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 
Όπως εξηγεί η Διεύθυνση, τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και παραγωγή κρέατος, υπόκεινται υποχρεωτικά σε πολλαπλούς κτηνιατρικούς ελέγχους  που αφορούν  στην προστασία της υγείας τους κατά στην εκτροφή, στη μεταφορά, καθώς και στην προ και μετά τη σφαγή εξέταση από εγκεκριμένο κτηνίατρο. Τα ζώα σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη των επίσημων κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας, ωοειδούς σχήματος και χρώματος κυανού για τα ελληνικά σφάγια, χρώματος κυανού ή ερυθρού για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας σφάγια και καστανού για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
 
Ειδικά για τα βοοειδή πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής ετικέτας, η οποία περιέχει πληροφορίες όπως: ο κωδικός αναγνώρισης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα εκτροφής,  η ημερομηνία και η χώρα σφαγής του ζώου. Όταν πρόκειται για  κρέας βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα, η ετικέτα  έχει πλαίσιο χρώματος μπλε και ως χώρα καταγωγής αναγράφεται η Ελλάδα.
 
Για όλα τα λοιπά είδη σφάγιων (προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών κ.λπ.) προβλέπεται πρόσθετη ετικέτα με πληροφορίες για τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τη χώρα σφαγής και τον αριθμό παρτίδας. Στα παραστατικά που εκδίδονται κατά την πώληση του κρέατος πρέπει να αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής, η χώρα σφαγής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας, το οποίο δεν φέρει την ενδεδειγμένη επισήμανση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
 
Η Διεύθυνση ιδιαίτερα εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής: 

  1. Τα θηράματα, εκτρεφόμενα ή άγρια (ημιάγριοι χοίροι , αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, κουνέλια κλ.π.) θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά έχοντας υποστεί πλήρη εκδορά σε εγκεκριμένη εγκατάσταση δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης παραγωγής ωοειδούς σχήματος.

 

  1. Τα σφάγια γαλοπούλας διατίθενται στην αγορά μόνο εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, να μην υπάρχουν δηλαδή στο σφάγιο φτερά, πούπουλα και εντόσθια και να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής, ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.

 

  1. Όλα τα κρέατα και τα παραπροϊόντα (συκώτια κ.λπ.) διατίθενται στον καταναλωτή υπό ψύξη (2ο – 4οC) ή κατεψυγμένα (-18οC), συντηρούμενα σε ψυχόμενες προθήκες ή καταψύκτες, κατά περίπτωση. Τα κρέατα και τα παραπροϊόντα πρέπει να βρίσκονται υπό συνθήκες διαρκούς ψύξης ή κατάψυξης, ώστε να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα και να είναι προστατευμένα από ρύπους και έντομα.

 

  1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, κασέρια κ.α.) θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λπ..

 

  1. Τα αυγά πρέπει να διατίθενται στην αγορά έχοντας τις παρακάτω πληροφορίες (στη συσκευασία ή σε πινακίδα): κωδικό παραγωγού, μέθοδο εκτροφής, ελάχιστο χρόνο διατήρησης, ποιότητα και βάρος. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με μη φυσιολογικό κέλυφος (σπασμένο ή λερωμένο). Δεν καταναλώνουμε αυγά τα οποία παρουσιάζουν αλλοιώσεις εσωτερικά (αιμορραγικές κηλίδες, δυσάρεστες οσμές, αλλαγή χρώματος).

 

  1. Αυγά ή πουλερικά με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής») πρέπει να συνοδεύονται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – «AGROCERΤ» 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση κλείνοντας «με κύριο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να προμηθεύονται τρόφιμα τα οποία παράγονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.