Θυματα της τραπεζικης αργιας και οι «ναοι της τυχης»

Ζωντανή η ελπίδα, «νεκρή» η ρευστότητα και συρρίκνωση του τζίρου στο 1/3

«Παίχτες υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν», περιγράφει εύγλωττα ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, υπεύθυνος του πρακτορείου ΟΠΑΠ «Cristiano», την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στους λεγόμενους «ναούς της τύχης» μετά από την κήρυξη της τραπεζικής αργίας. Όπως ήταν φυσικό, η συρρίκνωση του ρευστού, που κυκλοφορεί, συνεπεία των ελέγχων στις αναλήψεις από τις τράπεζες, έχει φέρει τα πάνω-κάτω και στο «καταφύγιο της ελπίδας», που είναι τα τυχερά παίγνια. Το αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται αντίστροφα αντανακλαστικά στο κοινό, που εξαιτίας της ανέχειας στην οποία έχει περιέλθει δοκιμάζει την τύχη του, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. 

«Η ελπίδα σαφώς υπάρχει στον κόσμο και πεθαίνει τελευταία»

«Η ελπίδα σαφώς υπάρχει στον κόσμο και πεθαίνει τελευταία», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου, αποκαλύπτοντας ότι μια μικρή μερίδα του κόσμου, άνθρωποι που δε συνηθίζουν να παίζουν τυχερά παιχνίδια, στρέφονται σε αυτά με την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσουν και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Ωστόσο, «θα «ρίξουν» ένα μικροποσό, μήπως κερδίσουν», όπως διευκρινίζουν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν παραπάνω χρήματα. 

«Οι παίκτες σαν παίκτες μπορεί να μην χάθηκαν, αλλά σίγουρα χάθηκε η ρευστότητα»

Γενικότερα, όμως, οι παίχτες δεν έχουν χαθεί από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αλλά εκείνο που άλλαξε-και μάλιστα δραματικά το τελευταίο δεκαήμερο- είναι το ύψος των χρημάτων, που είναι σε θέση να διαθέσουν. «Οι παίκτες σαν παίκτες μπορεί να μην χάθηκαν, αλλά σίγουρα χάθηκε η ρευστότητα», παρατηρεί ο κ. Παπαγεωργίου, που εκτιμά ότι από το κλείσιμο των τραπεζών ο τζίρος στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ έχει περιοριστεί στο 1/3.

«Ναι μεν όταν περνάει κάποιος μπορεί να φαίνεται ότι έχει αρκετό κόσμο μέσα στο μαγαζί», εξηγεί, «αλλά μην ξεχνάμε ότι εμείς λειτουργούμε με ποσότητες της τάξης του 50 λεπτών ή του 1 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για να συγκεντρωθεί το νούμερο που θα καθιστά βιώσιμη μια επιχείρηση, πρέπει να είναι πολύς ο κόσμος και επιπλέον να έχει και λεφτά στα χέρια του». «Αν ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια του, κινείται γενικότερα η αγορά», συμπληρώνει. 

Έκτακτο μέτρο για την καταβολή κερδών άνω των 800 ευρώ στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

Ένα άλλο ζήτημα, που προέκυψε μετά από την εφαρμογή του μέτρου της τραπεζικής αργίας, αφορά στη δυνατότητα κατοχύρωσης και είσπραξης από τους παίχτες των κερδών, που υπερβαίνουν το ποσό των 800 ευρώ. Θυμίζουμε ότι δελτία, που κερδίζουν μέχρι 800 ευρώ, εξαργυρώνονται κατευθείαν από τα οικεία πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Εξαιτίας της έκτακτης συνθήκης, την οποία διανύουμε, η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποίησε τη Δευτέρα πως αναλαμβάνει τη διαδικασία καταβολής των κερδών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μεταφέροντας το σχετικό ποσόν μέσω του κωδικού IBAN, που έχουν. Οι δικαιούχοι των κερδών θα πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωμένη τη σχετική φόρμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. «Αίτηση Πληρωμής λόγω Τραπεζικής Αργίας», η διαδικασία θα λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρέχεται εξυπηρέτηση με την αποστολή, μέσω ταχυδρομείου, των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
 
Κατά τον κ. Παπαγεωργίου, για την άμεση εξυπηρέτηση των παιχτών που κερδίζουν μεγαλύτερα ποσά, μια καλή λύση θα ήταν η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου, που αφορά στην καταβολή από τα ίδια τα πρακτορεία. Όσο για την ρευστότητα, που υπάρχει στην παρούσα φάση, προκειμένου να καταβάλλονται τα χαμηλότερου ύψους κέρδη στα πρακτορεία, ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι, ανάλογα και με τη διαχείριση που έχει κάνει κάθε επαγγελματίας συνάδελφός του, δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.