Θυελλα αντιδρασεων για την καταστροφη παλιου μουσουλμανικου νεκροταφειου στον Πετεινο

Πολιτικοί παράγοντες και στη Ροδόπη καταδικάζουν την ενέργεια

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η «ισοπέδωση» παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου στην περιοχή Πετεινού Ξάνθης από τον Δήμο Αβδήρων με σκοπό τη δημιουργία χώρου αναψυχής για νέους.

Μετά την καταδίκη της ενέργειας από τη Μουφτεία Ξάνθης, άμεση ήταν και η αντίδραση των βουλευτών Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν που απευθύνθηκαν στις εισαγγελικές αρχές της περιοχής και ήρθαν σε επαφή με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας να σταματήσει κάθε περαιτέρω ενέργεια και να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του χώρου.

Η επίμαχη ενέργεια του δήμου Αβδήρων ξεσήκωσε αντιδράσεις και στην περιοχή μας. Πολιτικοί παράγοντες καταδίκασαν απερίφραστα το γεγονός.

Ιλχάν Αχμέτ: «Πράξη που συνιστά ασέβεια»

Αρχής γενομένης από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση τόνισε πως «καταδικάζω με κατηγορηματικό τρόπο κάθε πράξη που συνιστά ασέβεια σε λατρευτικούς χώρους όπως συνέβη με την μετατροπή του παλαιού μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού Ξάνθης σε οικόπεδο από τον Δήμο Αβδήρων».

Οντέρ Μουμίν: «Άμεσα καλώ τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει»

Από τις αμεσότερες αντιδράσεις ήταν και αυτή του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν που τόνισε πως «καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη κατεδάφιση των τάφων και την εξαφάνιση του νεκροταφείου Πετεινού του Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης.

Άμεσα καλώ τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την παράνομη, καταχρηστική και κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου τελεσθείσα απόφαση και τις συνακόλουθες πράξεις της που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά πάνω από όλα τη μνήμη των θαμμένων νεκρών ομοθρήσκων μας.

Καλώ τον συνάδελφο Δήμαρχο Αβδήρων να επαναφέρει τη λογική και να αποκαταστήσει άμεσα τη βάναυση προσβολή της Ισλαμικής θρησκείας…».

Οζγκιούρ Φερχάτ: «Ύψιστη προσβολή που δεν συνάδει με τις αρχές που πρεσβεύει ο πολυπολιτισμικός αυτός τόπος»

Για απαράδεκτη και εξόχως προσβλητική ενέργεια» έκανε λόγο και ο αναπληρωτής Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάρ . Όπως επεσήμανε ο ίδιος πρόκειται για «ύψιστη προσβολή που δεν συνάδει με τις αρχές που πρεσβεύει ο πολυπολιτισμικός αυτός τόπος. Δεν σεβάστηκαν την ιστορία, την αρμονική και ειρηνική συμβίωση ούτε καν την μνήμη των νεκρών προγόνων μας.

Εμείς ως υπέρμαχοι της ισότητας, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, της πολυπολιτισμικότητας και των αμοιβαίων αισθημάτων του σεβασμού αγάπης και αλληλοκατανόησης απαιτούμε την άμεση διακοπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή του ιερού χώρου, την άμεση επιδιόρθωση και αποκατάσταση των μνημάτων και την διενέργεια των απαραίτητων ερευνών εις βάρος των υπευθύνων αυτού του τραγικού και συνάμα απάνθρωπου γεγονότος. Ο σεβασμός στα μέλη όλων των θρησκειών στην χώρα μας είναι μια από τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας μας».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΜΘ: «Ο Δήμαρχος των Αβδήρων θα φέρει ως μαύρο στίγμα την πράξη του αυτή»

Στην καταγγελία του περιστατικού προχώρησε και η Θεματική Επιτροπή Δικαιωμάτων και Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ΑΜΘ κάνοντας λόγο για βέβηλη πράξη.

Όπως τονίζει στην καταγγελία της «η καταστροφή του παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου μας θυμίζει μαύρες σελίδες της Ιστορίας που νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει. Η πράξη αυτή  παραβιάζει όχι μόνο τον ποινικό νόμο, αλλά πρώτα και κύρια το αρχαίο ήθος αυτόν τον απαράγραπτο νόμο του σεβασμού στους νεκρούς. Ταυτόχρονα αυτή η βάρβαρη πράξη δημιουργεί πρόβλημα στο κλίμα ηρεμίας της περιοχής. Ο κ. Τσιτιρίδης στο όνομα μάλλον ενός “επενδυτικού σχεδίου” λειτουργεί με την πράξη του αυτή ως “κοινός προβοκάτορας”.

Δεν θα του επιτρέψουμε.

Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε εργασίας στον χώρο και την άμεση αποκατάστασή του. Ζητούμε να επιληφθεί του θέματος κάθε αρμόδια αρχή τόσο όσον αφορά στο ποινικό σκέλος, όσο και στο πειθαρχικό.  Σε κάθε περίπτωση όσον μας αφορά θα στηλιτεύουμε με τον πιο έντονο τρόπο πράξεις που θίγουν τον πυρήνα του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της περιοχής. Δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα αυτό στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο αγώνας για τα δικαιώματα δεν είναι μια υπόθεση δημοσίων σχέσεων,  αλλά ταυτοτικό του στοιχείο.

Η Ύβρις ακολουθείται από την Νέμεση. Ο Δήμαρχος των Αβδήρων θα φέρει ως μαύρο στίγμα την πράξη του αυτή ως το τέλος της πολιτικής του καριέρας, που ελπίζουμε να είναι σύντομη».

Άγγελος Παληκίδης

«Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία»

Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται όμως μόνο από τον πολιτικό αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο, χαρακτηριστική των οποίων είναι  η δήλωση του αναπληρωτή καθηγητή διδακτικής της ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Άγγελου Παληκίδη. Ο ίδιος εκφράζει την έκπληξη και τον αποτροπιασμό του για το γεγονός, τονίζοντας πως «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, με ιστορική και πολιτισμική αυτοσυνείδηση και ειλικρινή σεβασμό στις αξίες και στις πολλαπλές ταυτότητες των μελών της, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παληκίδη έχει ως εξής: «Με έκπληξη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκα ότι χθες, 16 Μαρτίου 2022, σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Αβδήρων ισοπέδωσαν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο του 18ου και 19ου αιώνα προκειμένου να το διαμορφώσουν σε χώρο αναψυχής. Με όλο τον σεβασμό προς τις τοπικές αρχές, ως πανεπιστημιακό δάσκαλος και ως επιστημονικός υπεύθυνος της “Ψηφιακής Θράκης”, ενός ερευνητικού έργου που μελετά και αναδεικνύει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Θράκης, θέλω να επισημάνω τα εξής:

Η εγκατάλειψη ενός νεκροταφείου από την ώρα που έπαψαν να τελούνται ταφές σε αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν απομειώνει τη σημασία του ούτε δικαιολογεί την καταστροφή του. Αντίθετα, σηματοδοτεί ή τουλάχιστον οφείλει να σηματοδοτεί τη μετάβαση του χώρου από την περίοδο της  λειτουργικότητας σε μια νέα, αυτήν της ιστορικότητας –όπου τα «μνήματα» γίνονται «μνημεία», τόποι επίσκεψης, μελέτης και εκπαίδευσης. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, με ιστορική και πολιτισμική αυτοσυνείδηση και ειλικρινή σεβασμό στις αξίες και στις πολλαπλές ταυτότητες των μελών της, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία. Έναν αιώνα μετά τη λήξη των πιο αιματηρών πολέμων που γνώρισαν ποτέ τα Βαλκάνια και οδήγησαν στον βίαιο διαχωρισμό των πληθυσμών τους, η ελληνική Θράκη είναι η εξαίρεση που δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι η εξαίρεση που δείχνει στον κόσμο ότι όχι μόνο μπορούμε αλλά και ότι οφείλουμε να ζήσουμε μαζί. Γι’ αυτό ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Γιώργος Καλαντζής: «Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο»

Μετά τις δηλώσεις καταδίκης, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από τον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή για το ζήτημα. «Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο σεβασμός προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Θράκη», τόνισε ο κ. Καλαντζής.

Τι απαντά ο δήμαρχος Αβδήρων

Απαντώντας στην εφημερίδα Εμπρός της Ξάνθης για το θέμα που δημιουργήθηκε και αφορά το εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό νεκροταφείο ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης δήλωσε: «Η συγκεκριμένη έκταση είναι 15 στρέμματα και είναι μετεγγραμμένη στο υποθηκοφυλακείο ως δημοτική έκταση εδώ και 55 χρόνια. Το 1987 που έγινε επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου χαρακτηρίστηκε ως «πράσινη». Το 2018 ο δήμος Αβδήρων έκανε την δήλωση ως δημοτικό ακίνητο στο Κτηματολόγιο και δεν είχε καμία ένσταση, ούτε διεκδικήθηκε από κανένα. Το 2019 δημιουργήθηκε μία Βακούφικη Επιτροπή στο Πετεινό και ζήτησε από τον δήμο να καθαρίσει την έκταση γιατί ήταν απροσπέλαστη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς . Το ίδιο μας ζήτησαν και κάτοικοι του Πετεινού που έχουν σπίτια κοντά. Ο καθαρισμός ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο παρουσία Ιμάμηδων πάντα και του βουλευτή κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Στο  πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για έργα που θέλουμε να εντάξουμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου μας και μεταξύ αυτών ήταν η δημιουργία πάρκου αναψυχής και ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας του χώρου κοντά στο νεκροταφείο . Να το καταστήσουμε επισκέψιμο. Με αφορμή αυτό μειονοτική σύμβουλοι ζήτησαν να παραχωρηθεί η έκταση αυτή στην Βακούφικη επιτροπή. Όμως ο δήμος δεν είναι δυνατόν να μεταγράψει και να μεταβιβάσει την περιουσία του. Θα ήταν απιστία».

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες καθαρισμού: «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως καταστροφή. Το νεκροταφείο ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 100 χρόνια. Θεωρώ ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες μυρίστηκαν εκλογές και βρήκαν ευκαιρία να υφαρπάξουν ψήφους από την μειονότητα δημιουργώντας θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.