Θρυλοριο: Για πανω απο 30 χρονια αναβιωνει το ταφικο εθιμο

Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροταφείο του οικισμού τιμώντας το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο

Αναβίωσε όπως κάθε χρόνο από το 1991 το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων στο Θρυλόριο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Το έθιμο, αναβίωνε σταθερά μετά την έλευση των προσφύγων στον οικισμό αλλά σιγά σιγά ατόνησε, μέχρι να επανεκκινήσει το 1991 και να γίνει μέρος της ζωής του οικισμού, με τις νέες γενιές να μαθαίνουν από τις παλιότερες το έθιμο αλλά και τη σημασία της τήρησής του.

Συνεχίζουν να τηρούν τις παραδόσεις

Πρόκειται για ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στους νεκρούς, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, μιας και οι Πόντιοι είχαν την πίστη πως με την ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και οι τεθνεώτες, και μένουν κοντά τους μέχρι το μεσημέρι της ημέρας του Αγίου Πνεύματος, όταν και επιστρέφουν στον τόπο τους.

Σε αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίνονται οι κάτοικοι με αγάπη και συγκίνηση, όχι με θλίψη, αλλά για να κάνουν ένα τελευταίο τραπέζι μαζί τους μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου του χρόνου.

Για αυτό φέρνουν ό,τι καλύτερο φαγητό έχουν, θα το μοιραστούν, και θα καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι, εκεί που, όπως λένε οι παλιότεροι, «τρώμε μετ’ αποθαμέντς». Είναι μια παρηγοριά με  όλους αυτή η πεποίθηση, μιας και είναι πολύ δεμένοι με τους νεκρούς, που συνεχίζουν να ζουν όσο τους θυμούνται, και το γεγονός ότι συνεχίζουν να ανταμώνουν εκφράζει την παρηγοριά ότι είναι πάντα κοντά τους.

Και ενώ οι φλοκάτες στις οποίες καθόταν παλιά έξω από τα νεκροταφεία έχουν αντικατασταθεί με καρέκλες και τραπέζια, η παράδοση παραμένει ζωντανή.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως το Θυλόριο κρατά τα Ποντιακά έθιμα με τα οποία γαλούχησαν τους νεότερους οι πατέρες τους, σε ένα τραπέζι, όχι λύπης αλλά χαράς, με τον Μητροπολίτη να εύχεται να αναπαύει τους προγόνους τους ο Θεός, να τους χαρίζει τα αγαθά της βασιλείας του, και να συνεχίσουν να τιμούν τις παραδόσεις τους, τις οποίες έχουμε ανάγκη και ομορφαίνουν τη ζωή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.