«Θριλερ» η εκλογη κοσμητορα στη Σχολη Ανθρωπιστικων Σπουδων

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής κοσμήτορα στη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου, μια σχολή που προέκυψε από το «Αθηνά» και περιλαμβάνει τα τμήμα Φιλολογίας, Παρευξεινίων και Ιστορίας-Εθνολογίας. Στον αγώνα για τη διεκδίκηση της θέσης κοσμήτορα στη νεοσύστατη σχολή μπήκαν δυο καθηγητές με θητεία στην προεδρία του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Ο λόγος για τον εν ενεργεία πρόεδρο του τμήματος, κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, και για τον κάτοχο επί σειρά ετών της ίδιας θέσης, κ. Γεώργιο Παπάζογλου. Στην πρώτη διαδικασία εκλογής, που έλαβε χώρα την Τρίτη με ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών ΔΕΠ των τριών τμημάτων, οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν 28 θετικές ψήφους έκαστος και οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο. Η επανάληψη των εκλογών έγινε δύο μέρες αργότερα και από τους 59 εκλέκτορες, που δικαιούνταν και πράγματι συμμετείχαν στη διαδικασία, οι 29 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Χατζόπουλο, οι 27 στον κ. Παπάζογλου και 3 προτίμησαν το «λευκό».

Το παραπάνω αποτέλεσμα εύλογα θα κρινόταν ικανό για να κατοχυρώσει τη θέση του κοσμήτορα της Σχολής στον πλειοψηφίσαντα κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Σε αυτό όμως είχε διαφορετική γνώμη η εφορευτική επιτροπή, που επικαλούμενη το νόμο 4076/2012 και το άρθρο 3 παρ. και στην παράγραφο 1γ), παρέπεμψε τους δύο υποψηφίους σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Στην επίμαχη διάταξη ορίζεται προϋπόθεση για την εκλογή κοσμήτορα η συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των εκλεκτόρων. Αν στην πρώτη ψηφοφορία, κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μεταξύ δύο πλειοψηφησάντων. Το παράδοξο εδώ είναι ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία παραμένει εν ισχύ η προϋπόθεση της συγκέντρωσης του 50% +1 των ψήφων επί του συνόλου των εκλεκτόρων, υπολογιζόμενων μάλιστα και των λευκών ψηφοδελτίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας υποψήφιος, ακόμα κι αν επικρατήσει κατά κράτος και με μεγάλη διαφορά του συνυποψηφίου του, δεν αναδεικνύεται νικητής της αναμέτρησης, αλλά ακολουθεί και τρίτη διαδικασία. Τέτοια παράδοξα έχουν εμφανιστεί αρκετά ανά την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να ανοίξει η συζήτηση για τον υπολογισμό ή μη των λευκών ψηφοδελτίων. Όπως μαθαίνουμε, τελικά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει καταλήξει στο να μετρώνται κανονικά τα «λευκά», αυξάνοντας τις πιθανότητες οι υποψήφιοι στις κοσμητορικές εκλογές να οδηγούνται σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τούτο σημαίνει ότι και η διαδικασία της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών πρόκειται να επαναληφθεί για τρίτη φορά. Όπως ενημερωθήκαμε, νέα αυτή αναμέτρηση κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Η περιπέτεια δεν τελειώνει την Τετάρτη, ίσως ακολουθήσει… «κορώνα-γράμματα»

Βέβαια, η περιπέτεια ίσως να μην σταματήσει την Τετάρτη για τη συγκεκριμένη Σχολή κα για τους υποψήφιους της, μιας και ο επίμαχος νόμος για την διαδικασία εκλογής κοσμητόρων, μπορεί εν δυνάμει να φέρει τα πάνω-κάτω. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση, που ουδείς από τους δύο υποψηφίους καταφέρει να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 30 θετικές «ψήφους», μια περίπτωση που θα οδηγήσει τη διαδικασία στο «κορώνα-γράμματα». Συγκεκριμένα, αν δεν συγκεντρώσει κανείς απόλυτη πλειοψηφία ούτε στην τρίτη αναμέτρηση, ο κοσμήτορας της σχολής θα προκύψει ύστερα από κλήρωση. Μάταια τότε τρεις αναμετρήσεις, μάταια κι οι πλειοψηφίες, σε όποια έκταση και σε όποιον υποψήφιο ανήκαν…

Ομαλά οι εκλογές κοσμητόρων σε 5 ακόμα σχολές του Δημοκριτείου

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διαδικασίες εκλογής κοσμητόρων, που έλαβαν χώρα την τρέχουσα εβδομάδα στο Δημοκρίτειο, αυτές ήταν 5 και εξελίχτηκαν ομαλά, δίχως να απαιτήσουν επαναληπτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, εκτός από την Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκλογές κοσμητόρων είχαν η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η Νομική Σχολή και η Σχολή Επιστημών Υγείας. Τα ονόματα των υποψηφίων, που πλειοψήφησαν και κατ΄ επέκταση έγιναν κοσμήτορες των ως άνω σχολών, θα είμαστε σε θέση να παραθέσουμε μετά από την επισημοποίησή τους, πιθανόν στο φύλλο της Τρίτης. Σημειώνεται ότι η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης και η Σχολή Παιδαγωγικών της Αλεξανδρούπολης έχουν ήδη κοσμήτορες, με θητεία ως το καλοκαίρι του 2014.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.