«Θωρακισμενη» για τη λυσσα η Βορεια Ελλαδα

Σημαντική η συμβολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην πρόληψη της εξάπλωσης

Σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των φορέων και υπηρεσιών για την ενίσχυση του Προγράμματος Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης της λύσσας, που λαμβάνει χώρα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή υπηρεσιών και φορέων από όλη την περιοχή.
 
Παρόλο που κρούσματα λύσσας δεν έχουν υπάρξει στη Ροδόπη, οι υπηρεσίες και οι φορείς συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή, εφαρμόζοντας προγράμματα επιτήρησης, ενώ εμβολιασμός με δολώματα από αέρα συνεχίζει να γίνεται το 2016 στις ΠΕ Δράμας και Καβάλας.
 
Ένας από τους φορείς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτήρησης είναι και οι κυνηγοί μέσω των Κυνηγετικών συλλόγων και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) που συμμετείχε στη σύσκεψη μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας,
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εκ μέρους της ΚΟΜΑΘ παρευρέθηκαν ο Δρ Δασολόγος κ. Κ. Παπασπυρόπουλος, ο Δασολόγος MSc κ. Α. Γκάσιος, ο Δασοπόνος κ. Χ. Καλαϊτζής και Δασοπόνος-Συντονιστής Θηροφυλάκων Σερρών-Κιλκίς κ. Π. Δημάκης.
 
Οι εκπρόσωποι της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσαν για τον ενεργό ρόλο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, τόσο στην παθητική όσο και στην ενεργητική επιτήρηση της λύσσας, ενώ παρουσίασαν ειδικότερα στοιχεία της συμμετοχής των υπαλλήλων-ομοσπονδιακών θηροφυλάκων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
 
Εκ μέρους της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έγινε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος επιτήρησης, την εμβολιακή εκστρατεία κατά της λύσσας των αλεπούδων, καθώς και ειδικότερα θέματα προσκόμισης δειγμάτων και αποζημιώσεων. Τόσο οι κεντρικές Κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, όσο και οι περιφερειακές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξήραν το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων, τη σοβαρότητα και την προθυμία συμμετοχής.
 
Ειδική αναφορά έγινε στη συμβολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την ενημέρωση κυνηγών και της κοινής γνώμης στο θέμα της ρίψης δολωματικών εμβολίων κατά της λύσσας, των περιοχών που έπεσαν τα εμβόλια, αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης, μέσα από τη σταθερή προβολή μέσω της ιστοσελίδας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και των αναρτήσεων της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
 
Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 στην Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.