Θετικη η θωρακιση για τις ζωικες ασθενειες στη Ροδοπη

Προχωρούν κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για επιζώτια νοσήματα στην ΑΜΘ

Συνεχίζουν τους προληπτικούς ελέγχους για την καταπολέμηση των επιζωτίων νοσημάτων στην περιοχή μας οι κτηνίατροι που έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος καταπολέμησης εξωτικών νοσημάτων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ.
 
Όπως είναι γνωστό, πριν από 6 μήνες ξεκίνησαν να επισκέπτονται τις εκμεταλλεύσεις οι 6 συμβασιούχοι κτηνίατροι που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής Ευρωπαϊκού προγράμματος για τη επιτήρηση και τη λήψη μέτρων των εξωτικών νοσημάτων, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα και τις επιζωτίες που είχε η περιοχή μας και η χώρα μας από το 2014.
 
Αυτοί έχουν μοιραστεί στις 6 κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με ένα σε κάθε πρωτεύουσα ΠΕ και 1 στην υπηρεσία της Ορεστιάδας, με τον κ. Χρήστο Χαρτοματσίδη να έχει αναλάβει υπηρεσία στην περιοχή μας.
 
Έτσι εδώ και έξι μήνες γυρνά από οικισμό σε οικισμό και από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση, από όπου παίρνει δειγματοληπτικά αίμα από ζώα, το οποίο και αποστέλλει στην Αθήνα για εξετάσεις
 
Βάση του είναι το Κτηνιατρείο στην Κομοτηνή, όπου, όπως τονίζει, μπορεί να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε ώστε να γίνεται έλεγχος, πέρα από το προγραμματισμένο σχέδιο δειγματοληψίας που ακολουθεί.
 
Άλλωστε όπως τονίζει, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης ώστε να εμφανιστεί η αρρώστια, να προλάβουν να την συγκρατήσουν και να μην εξαπλωθεί, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας.
 
Όσο για τους κτηνοτρόφους, τονίζει πως είναι κατά κύριο λόγο θετικοί, όμως επειδή δεν είναι όλοι ενήμεροι, κάποιοι τον αντιμετωπίζουν κάποιες φορές στην αρχή με καχυποψία, που συνήθως σταματά όταν αντιληφθούν το λόγο για τον οποίο έρχεται σε επαφή μαζί τους.
 
Τόνισε δε πως το πρόγραμμα όπως έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα είναι πολύ θετικό και βοηθά τους παραγωγούς, και εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχίσει ώστε να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων κ. Αθανάσιος Κοσουτζής εξέφρασε τις ευχαριστίες τόσο τις δικές του όσο και όλου του συλλόγου για τη δουλειά που γίνεται από πλευράς των κτηνιάτρων, ζητώντας από τους συναδέρφους του να τους βοηθούν και οι ίδιοι όσο μπορούν, ώστε να γίνεται καλύτερα η όλη διαδικασία.
 
Άλλωστε όλοι μαζί προσπαθούν να βοηθήσουν για να πάει ο ακριτικός τόπος αυτός μπροστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.