Θετικη η οδοντιατρικη κοινοτητα στο προγραμμα οδοντιατρικης καλυψης παιδιων dentist pass

Τι θα περιλαμβάνει και πώς θα λειτουργήσει εξηγεί ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης

«Ιδιωτικό ζήτημα» η οδοντιατρική κάλυψη στην Ελλάδα μέχρι σήμερα · πλήρης η απουσία κρατικής χρηματοδότησης

Το διαχρονικό κενό της πλήρους απουσίας της πολιτείας από την οδοντιατρική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού επιχειρεί να κλείσει, ως έναν βαθμό, το νέο πρόγραμμα για τη διενέργεια πράξεων οδοντιατρικής φροντίδας (dentist pass) σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου  «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο και αφορά σε περισσότερα των 660.000 παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 7 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ.Βασίλης Τσανίδης είναι αποτέλεσμα σειρά διαπραγματεύσεων της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Υγείας κ.Θάνο Πλεύρη, στον οποίο η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα ο οποίος και την «αγκάλιασε». Επικεντρώνεται δε στην φιλοσοφία της πρόληψης,  όπως άλλωστε συνολικά επικεντρώνεται το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Ο κ. Τσανίδης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό  κινείται προς την σωστή κατεύθυνση,  πολύ δε περισσότερο αν σκεφτεί κανείς την πλήρη απουσία κρατικής χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού. Μάλιστα όπως έσπευσε να επισημάνει η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν παρέχουν οδοντιατρική κάλυψη στους  πολίτες τους, παρά το γεγονός ότι αφενός «η οδοντιατρική είναι ακριβό σπορ» και αφετέρου ερχόμαστε από μια σειρά ετών κρίσεων και πανδημίας που έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ακριβό κόστος της οδοντιατρικής.

Όπως έκανε σαφές το 97% της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας παρέχεται από την ελεύθερη αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών, που όπως παρατηρείται μειώνει ολοένα και περισσότερο τις επισκέψεις στα οδοντιατρεία παρά το γεγονός ότι η σωστή υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας αποτελεί όπως τόνισε «ένδειξη ποιότητας της κοινωνίας μας».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Επικεντρώνοντας στο “dentist pass” ο κ. Τσανίδης εξήγησε πως αυτό θα περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση, καθαρισμό και κυρίως ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, θα είναι εξατομικευμένη και θα γίνεται μέσα από τη διαδικασία χορήγησης voucher στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr, ή μέσω των ΚΕΠ και εφόσον εγκριθούν αυτή η κάρτα μετά θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του κάθε δικαιούχου και θα μπορεί μετά να το αξιοποιήσει στα pos των οδοντιατρείων.

«Επένδυση» στην ενημέρωση

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της προβλεπόμενης ενημέρωσης, γεγονός που χαρακτήρισε «επένδυση» στην φιλοσοφία της πρόληψης και κατ’ επέκταση στα οικονομικά της υγείας, υπενθυμίζοντας ότι προγενέστερες δράσεις ενημέρωσης που διεξήγαγε ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την βιωματική μάθηση στοματικής υγείας έτυχαν θερμής αποδοχής από τον μαθητικό πληθυσμό.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης υπογράμμισε πως η δράση αυτή δεν εντάσσεται στον διαρκή προϋπολογισμό και άρα δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκειά της, γεγονός ωστόσο το οποίο θα πρέπει να δει ο ΕΟΠΥΥ μακροπρόθεσμα ως γενικότερη προσθήκη στον προϋπολογισμό του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.