Θετικη αλλα και αδικη η «επιστροφη» των μαθητων της Γ’ Λυκειου στα Φροντιστηρια

Τα «κενά» της τηλεκπαίδευσης προβληματίζουν τους καθηγητές

Ανέστης Στρατιάδης, μέλος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης

«Η αντίληψη “εφόσον δεν δίνουν εξετάσεις δεν έχουν ανάγκη το φροντιστήριο” είναι λανθασμένη»

Στα θρανία των σχολικών αιθουσών θα επιστρέψουν τα παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που είχαν προηγηθεί να επιστρέφουν και στα θρανία των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Έναν μήνα και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στα δια ζώσης μαθήματα και στα φροντιστήρια τους, ενώ στη δια ζώσης διδασκαλία θα επιστρέψουν και όσοι μαθητές και μαθήτριες αναμένεται το επόμενο διάστημα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης ξένων γλωσσών.

Η «επιστροφή» αυτή των μαθητών και στα δια ζώσης φροντιστηριακά μαθήματα έγινε  αποδεκτή θετικά από τους καθηγητές των φροντιστηρίων, με την επισήμανση ωστόσο ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων, παρά την «απαλλαγή» από τις προαγωγικές εξετάσεις, λόγω των μαθησιακών κενών που έχουν δημιουργηθεί με την τηλεκπαίδευση όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Ανέστης Στρατιάδης, συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» και μέλος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, χαιρετίζοντας την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, επισημαίνοντας όμως την «αδικία» όπως την χαρακτήρισε για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων.

«Τα κενά θα φανούν»

«Μου έκανε τρομερή εντύπωση που όλο αυτό το διάστημα συζητούσαν για το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των πάντων, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τον τουρισμό κτλ. πλην των φροντιστηρίων.  Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά την τελευταία δήλωση της κ. Κεραμέως, η οποία είπε ότι τα φροντιστήρια τα καταφέρνουν με την τηλεκπαίδευση και επειδή οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι μαζεύονται στα φροντιστήρια και παιδιά από διαφορετικά σχολεία, προκρίνεται η  μη επαναλειτουργία τους» ανέφερε ο ίδιος εκφράζοντας την προσωπική του πεποίθηση πως η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και το προηγούμενο διάστημα είχαν ζητήσει την επαναλειτουργία τους τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που ήδη τηρούνται, δίχως ωστόσο απόκριση από την πολιτεία.

Ο ίδιος κάλεσε την Επιτροπή των Εξετάσεων να μην εξαντλήσει τα περιθώρια δυσκολίας των θεμάτων στα φετινά θέματα, δεδομένων των συνθηκών, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύω ότι η Επιτροπή  θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά να κάνει σωστή αξιολόγηση και τα θέματα να είναι σωστά και τέτοια που να παίρνουν υπόψη τους όλες τις συνθήκες που έζησαν και πέρυσι και φέτος αυτοί οι μαθητές που φέτος διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις». Ο κ. Στρατιάδης έστειλε όμως το δικό του μήνυμα και προς τους μαθητές να αφήσουν το άγχος στην άκρη, εξηγώντας πως δεν θα αλλάξει κάτι στη διαδικασία των εξετάσεων αυτή καθ’ αυτή

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατιάδης η γενικότερη αντίληψη του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης είναι λανθασμένη και βασισμένη στη λογική ότι «αφού τα παιδιά δεν θα δώσουν εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, τι ανάγκη το έχουν και το φροντιστήριο; Θα κυλήσει αυτή η  χρονιά έτσι και θα περάσει» με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει πως «τα κενά που δημιουργήθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια, θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο κ. Στρατιάδης υπογράμμισε πως από πολύ νωρίς τα φροντιστήρια έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των «εμπλεκομένων» στην εκπαιδευτική διαδικασία γεγονός που ενισχύεται και με τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η επέκταση των οποίων τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στο σύνολο των εργαζομένων στα φροντιστήρια θα μπορούσε να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για όλους. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν όλα αυτά, ωστόσο δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει σωστά» υπογράμμισε.

Να μην κυριαρχήσει το άγχος

Ερωτηθείς με την ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχει πάντα άγχος, το οποίο φέτος αυξήθηκε λόγω και της καινούργιας διαδικασίας μάθησης, αυτής της τηλεκπαίδευσης ωστόσο όπως τόνισε έγιναν όλα τα απαραίτητα ώστε οι υποψήφιοι να πάμε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι στις εξετάσεις. «Προσπαθήσαμε και σαν Ομοσπονδία να κάνουμε εξετάσεις προσομοίωσης, γιατί, μην ξεχνάτε ότι, οι φετινοί υποψήφιοι δεν έδωσαν εξετάσεις πέρυσι. Σίγουρα υπάρχει το άγχος ωστόσο ελπίζουμε πως αυτό δεν θα κυριαρχήσει» επεσήμανε.

Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε την Επιτροπή των Εξετάσεων να μην εξαντλήσει τα περιθώρια δυσκολίας των θεμάτων στα φετινά θέματα, δεδομένων των συνθηκών, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύω ότι η Επιτροπή  θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά να κάνει σωστή αξιολόγηση και τα θέματα να είναι σωστά και τέτοια που να παίρνουν υπόψη τους όλες τις συνθήκες που έζησαν και πέρυσι και φέτος αυτοί οι μαθητές που φέτος διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ο κ. Στρατιάδης έστειλε όμως το δικό του μήνυμα και προς τους μαθητές να αφήσουν το άγχος στην άκρη, εξηγώντας πως δεν θα αλλάξει κάτι στη διαδικασία των εξετάσεων αυτή καθ’ αυτή.

Κλείνοντας ο ίδιος επεσήμανε πως η πιθανότητα πρόωρης έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς δεν αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία των φροντιστηρίων, επισημαίνοντας ωστόσο πως αναζητείται λύση, για την κάλυψη των όποιων κενών, έχουν δημιουργηθεί από την τηλεκπαίδευση, ενδεχομένως και με τη διεξαγωγή μαθημάτων εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο όπως τόνισε όταν παρθούν οι σχετικές αποφάσεις θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΟΕΦΕ αλλά και τον Σύλλογο Φροντιστών Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.