Θετικες διαπιστωσεις για τη βαμβακοκαλλιεργεια απο τη Διευθυνση Αγροτικης Οικονομιας Ροδοπης

Οδηγίες στους παραγωγούς για τη σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σε συνεργασία με το Π.Κ.ΠΦ.Π.Ε. Καβάλας, εξέδωσε το 5ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες.
 
Στο δελτίο διαπιστώνεται ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στις πρώιμες αρδευόμενες περιοχές είναι στην αρχή ανοίγματος καρυδιών και στις όψιμες στο στάδιο ωρίμανσης των καρυδιών. Από ό,τι φαίνεται οι καιρικές συνθήκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία, ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και μείωσαν την οψιμότητα. Στις εστίες πράσινου σκουληκιού, που διαπιστώθηκαν στις αρχές Αυγούστου έγιναν στις περισσότερες περιπτώσεις εντομοκτόνες επεμβάσεις.
 
Η εκτίμηση των στελεχών της Διεύθυνσης είναι ότι το θέμα της φυτοπροστασίας του βαμβακιού έχει λήξει για φέτος. Από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στη σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες. Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση σκευάσματα που δρουν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή συνδυάζοντας και τα δύο δράσεις μαζί. Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση, γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς, το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση-άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση. Για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15°-18° για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί η χρήση τους, καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ευνοϊκές και υπάρχει διαθέσιμος χρόνος. Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών, προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 60% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος, που θα χρησιμοποιήσει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.