Θετικα βλεπουν τους ελεγχους στη συνταγογραφηση οι φαρμακοποιοι της Ροδοπης

Χρήστος Κουκάκης: «Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εύκολος, πολύ πιο γρήγορος και να έχει γίνει πολύ πιο πριν ο έλεγχος ώστε να έχουμε πιο ομαλή ρύθμιση ελλείψεων στα φάρμακα»

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Φαρμακοποιοί της Ροδόπης, όπως και όλης της χώρας, τους ελέγχους για τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα που δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς.

Αυτό τόνισε ο κ. Χρήστος Κουκάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», σημειώνοντας πως είναι θετικό μέτρο, αλλά θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, ενώ πιστεύει πως θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Επιτέλους λύσεις για το πρόβλημα των ελλείψεων

«Επιτέλους αρχίζουμε! Μετά από πάρα πολύ καιρό, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να λυθεί έστω ένα κομμάτι των προβλημάτων» σημείωσε ο κ. Κουκάκης, επισημαίνοντας πως το 2023, που τα πάντα είναι ηλεκτρονικά στον τομέα τους, «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εύκολος, πολύ πιο γρήγορος και να έχει γίνει πολύ πιο πριν ο έλεγχος ώστε να έχουμε πιο ομαλή ρύθμιση ελλείψεων στα φάρμακα».

Και ενώ ελπίζουν πως η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει, υπάρχει και επιφύλαξη γιατί έχουν δει πολλά τον τελευταίο καιρό, και την όλη κατάσταση θα επηρεάσει αν θα σταματήσει ή θα επεκταθεί η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων. Και αυτό γιατί η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα να ξαναεμφανίζονται στην αγορά και τα ράφια τους φάρμακα, όμως αν δεν παραταθεί η απαγόρευση, τότε οι ελλείψεις θα επιστρέψουν.

Άλλωστε ακόμα και τώρα, ενώ σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα υπάρχει βελτίωση, σε άλλα το ζήτημα παραμένει, με τις εταιρείες να ενημερώνουν καθημερινά πως δεν έχουν αυτά τα φάρμακα να διαθέσουν στην Ελλάδα, με εκατοντάδες κωδικούς να παραμένουν ελλειπτικοί.

Χωρίς προβλήματα αποζημιώσεις για εμβολιασμό και εγγραφές σε προσωπικό ιατρό

Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, όπως σε άλλες, όπου σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να αποζημιώσουν τους φαρμακοποιούς χωρίς την ιατρική συνταγή, παρά την αντίθετη οδηγία του Υπουργείου.

Ο κ. Κουκάκης τόνισε πως ενώ υπάρχει καταγραφή από τους ίδιους φαρμακοποιούς του εμβολιασμού, κάποιες περιφερειακές διευθύνσεις, ευτυχώς όχι  στη Ροδόπη, δεν το δέχτηκαν παρά την κεντρική απόφαση από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα όλα κυλούν ομαλά για την αποζημίωση της εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό, παρά τις καθυστερήσεις σε άλλες περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.