Θετικα βηματα για το Παλιο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης

Πρόθυμος να προωθήσει λύσεις ο νέος Υπουργός Γ. Φλωρίδης, που γνωρίζει την Κομοτηνή από τα φοιτητικά του χρόνια

Ελπίδες πως θα βρεθεί επιτέλους λύση για το θέμα του Παλαιού Δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, ώστε αυτό να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο λαό της Κομοτηνής, γέννησε η συνάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρη Ερελιάδη και του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος επέδειξε ενδιαφέρον για το θέμα.

Μάλιστα είναι ανοιχτός στο να προωθήσει όποια λύση προτάξουν οι τοπικοί φορείς μέσω της Βουλής, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα, ενώ θα συναντηθεί ξανά με τον κ. Ερελιάδη στην Αθήνα, όπου θα συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα.

Είκοσι χρόνια αργής φθοράς

Να θυμίσουμε πως το κτίριο χτίστηκε περί το 1870 και υπήρξε διοικητήριο της πόλης τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όσο και κατά τη Βουλγαρική διοίκηση και την περίοδο της Διασυμμαχικής Διοίκησης. Σε αυτό την 14η Μαΐου του 1920 ο Παμίκος Ζυμβρακάκης παρέλαβε την διοίκηση της Κομοτηνής, ενσωματώνοντας την περιοχή στην Ελλάδα.

Το κτίριο λειτουργούσε ως δικαστικό μέγαρο ως τις αρχές του 2004, όταν και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Από τότε εγκαταλείφθηκε, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και κατά καιρούς ανακοινώσεις, από διαδοχικές κυβερνήσεις, παραμένει παραδομένο στη φθορά του χρόνου.

Το ενδιαφέρον του για την παραχώρηση του κτιρίου εξέφρασε από νωρίς ο Δήμος Κομοτηνής, μιας και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, με διαδοχικές Δημοτικές αρχές να έχουν τονίσει ότι είναι ανοιχτοί σε αυτή, ώστε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να αναδειχθεί, ενώ μάλιστα στα νέα ΣΒΑΑ, έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για το έργο, αν φυσικά προχωρήσει η παραχώρηση.

Την ίδια ώρα, οι παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο Κομοτηνής έχουν προτάξει το θέμα της παραχώρησης και ανάδειξης του κτιρίου στα προγράμματά τους.

Πρόθυμος να βοηθήσει ο Γ. Φλωρίδης

Όπως τόνισε ο κ. Ερελιάδης, κατά την προσωπική επαφή που είχε με τον κ. Φλωρίδη, του έθεσε το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο γνωρίζει, μιας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κομοτηνής.

Ο Υπουργός έχει ιδιαίτερη αγάπη για την Κομοτηνή, ήξερε το θέμα της Τσανακλείου, και πώς αυτό λύθηκε, και ο κ. Ερελιάδης τόνισε πως θέλουν να κάνουν κάτι παρόμοιο με το Δικαστικό Μέγαρο.

Αφού συζήτησαν τις παραμέτρους του θέματος, τόνισε πως οποιαδήποτε λύση προκριθεί θα την φέρει άμεσα για νομοθετική ρύθμιση, για να λυθεί το θέμα πιο γρήγορα και πιο σίγουρα.

Ο κ. Ερελιάδης επισήμανε προς τον Υπουργό πως η πιο δόκιμη λύση που προκρίνεται είναι αυτή της παραχώρησης της χρήσης στον Δήμο, επειδή όμως διανύουμε προεκλογική περίοδο, θα υπάρξει συζήτηση μετά τις εκλογές.

Στην προσπάθεια αυτή δήλωσε σύμμαχος και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελέημων, που τόνισε ότι θα συνεισφέρει με τις όποιες δυνάμεις του ώστε αυτό να διατηρηθεί και να ανακαινιστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.