Θεσμος θελουν να γινουν τα Βραβεια Αριστειας της ΣΚΑΣ

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη απονομή των βραβείων, με την προοπτική να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το μέλλον

Τα  πρώτα βραβεία Αριστείας, μια βράβευση που τα μέλη της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ελπίζουν πως θα αναδειχτεί σε θεσμό για την Σχολή, αλλά και παράδειγμα για το υπόλοιπο ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 23 Μαΐου, διαδικτυακά.

Την εισήγηση για τα βραβεία έκανε η Επιτροπή Αριστείας που δημιουργήθηκε στη Σχολή. Το Βραβείο Διακεκριμένων Επιδόσεων και Έρευνας της ΣΚΑΣ, έλαβε η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, το Βραβείο Διδακτικής Ικανότητας & Προσφοράς Εκπαιδευτικού Έργου, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Άγγελος Παληκίδης, το Βραβείο Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου & Προσφοράς, η Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου και το Βραβείο Ακαδημαϊκής Επίδοσης Φοιτητή ο φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Καζάκος.

Την τελετή χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ευχήθηκε μετά τα συγχαρητήρια του στους βραβευθέντες να φύγει η πανδημία και να ζωντανέψουν οι φοιτητές Πανεπιστήμιο και πόλη, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αλλά και ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κώστας Μπαντίκος.

Παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση τα βραβεία

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή, που αναδεικνύει την αριστεία στο Πανεπιστήμιο, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες σχολές. Η βράβευση, σημείωσε, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, αλλά και επιβράβευση από πλευράς του ιδρύματος για όσα προσφέρουν σε αυτό.

Την ελπίδα πως αυτή η προσπάθεια θα έχει συνέχεια και στο μέλλον εξέφρασαν και οι πρόεδροι των Τμημάτων της Σχολής, ο κ. Γιώργος Τσιγάρας από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, η κ. Μαρία Τζιάτζη από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος από το Τμήμα Παρευξεινίων.

Από την πλευρά της η Κοσμητόρισσα κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, τόνισε πως η Σχολή έχει εξαιρετικούς καθηγητές, με αναγνωρισμένο έργο και μεγάλη κοινωνική προσφορά. Όπως επεσήμανε η σύνδεση με την κοινωνία, συνέβαλε στη δημιουργία των βραβείων αριστείας, καθώς ο κόπος που καταβάλλεται από καθηγητές και φοιτητές, εντάσσεται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο για το καλό του τόπου, της πατρίδας και όλου του κόσμου.

Όσο για τον τρόπο που επιλέχθηκαν τα τιμώμενα πρόσωπα η κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή εξήγησε το μοντέλο, το οποίο θα συνεχίσει να βελτιώνεται στο μέλλον, υιοθετεί αυστηρούς αλγορίθμους, χρησιμοποιώντας ποσοτικά στοιχεία από τα τμήματα, συνυπολογίζοντας χρηματοδοτήσεις, δημοσιεύσεις, άλλες βραβεύσεις αξιολογήσεις διδακτικού έργου από τους φοιτητές κτλ.  Επίσης η γνώμη της Περιφέρειας, του Δήμου και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης λήφθηκαν υπόψη.

«Παραδίδω λοιπόν το μοντέλο στον επόμενο μέλος της Σχολής που θα επιλέξουν οι συνάδερφοι ως κοσμήτορα, με την ελπίδα να το βελτιώσει και να αναδείξει πτυχές που πιθανώς διέλαθαν της προσοχής μου» ανέφερε η Κοσμητόρισσα κλείνοντας.

Το βραβείο επιστέγασμα μακρόχρονης ερευνητικής διαδικασίας

Επιστέγασμα μιας μακρόχρονης ερευνητικής διαδικασίας χαρακτήρισε το βραβείο η κ. Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, τονίζοντας πως ως ερευνητές προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν με τον ιδανικότερο τρόπο, αλλά και να αποτελέσουν παράδειγμα για τους φοιτητές τους.

Γνωρίζει πάντως πως η επιλογή ήταν δύσκολη, γιατί το Τμήμα έχει πολλά άξια μέλη και συναδέρφους στη Σχολή, και ευχήθηκε αυτή η σημαντική πρωτοβουλία να θεσμοθετηθεί, και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες σχολές του πανεπιστημίου.

«Η επιστροφή μου στο ΔΠΘ είναι μια συνειδητή επιλογή, μετά από 15 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, χαίρομαι και είμαι περήφανη που είμαι μέλος του, και θέλω να συνεχίσω τις ερευνητικές δραστηριότητες και να κάνω περήφανο το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή» ανέφερε, ευχαριστώντας όλα τα μέλη του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας.

Η έρευνα συνομιλεί με την διδασκαλία, και η διδασκαλία με την έρευνα

Από την πλευρά του ο κ. Παληκίδης σημείωσε πως όταν πριν από περίπου μια δεκαετία εγκατέλειψε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το πανεπιστήμιο, το έκανε με περίσκεψη, μιας και η επαφή με τους μαθητές ήταν ανεκτίμητη εμπειρία.

Στάθηκε όμως ιδιαίτερα τυχερός στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, μιας και ο ερχομός του σε αυτό συνέπεσε σε μια αλλαγή εποχής, που διασφάλισε υψηλό ακαδημαϊκό κλίμα και εξωστρέφεια, πρώτα υπό την προεδρία του κ. Κ. Χατζόπουλου και στη συνέχεια των Μ. Βαρβούνη και Γ. Τσιγάρα.

«Η ακαδημαϊκή ζωή αποκτάει αξία και νόημα όταν η έρευνα συνομιλεί με την διδασκαλία, και η διδασκαλία με την έρευνα» σημείωσε, θεωρώντας πως κύρια μέριμνα τους είναι οι φοιτητές να πάψουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο όριο του ακαδημαϊκού χάρτη και πως μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων τμημάτων. Κάτι που πιστεύει πως το έχουν καταφέρει. Το Τμήμα άλλωστε είναι το πρώτο και μοναδικό Ιστορίας στη χώρα που θεραπεύει τη Διδακτική της Ιστορίας.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η σύγχρονη έρευνα θα πρέπει όχι μόνο να γίνεται στη Θράκη, αλλά και για την Θράκη, τον υπέροχο αυτό ανεξερεύνητο τόπο, για αυτό και εργάζονται σκληρά ώστε με την παραγωγική διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Θρακική κοινωνία και τον πολιτισμό, να το αναγάγουν σε ένα παραδειγματικό εργαστήριο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, σε ένα χώρο φιλόξενο σε δημιουργικές ιδέες, που θα παράγει νέους ερευνητές και κυρίως θα τους κρατά στην αγκαλιά του.

Αξιέπαινη, θαρραλέα και καθόλου δεδομένη πρωτοβουλία

Τις ευχαριστίες της προς την Κοσμητόρισσα και την επιτροπή αριστείας, για την άψογη διαδικασία που ακολούθησαν για την επιλογή όσων βραβεύτηκαν, αλλά και προς τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη και τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Κώστα Μπαντίκο, που την πρότειναν για αυτό το βραβείο, εξέφρασε η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Η πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση αυτών των βραβείων είναι αξιέπαινη, θαρραλέα και καθόλου δεδομένη, σημείωσε, ενώ με τα βραβεία αυτά η Σχολή δίνει το δημοκρατικό της στίγμα, επιβραβεύοντας τα μέλη της χωρίς να αποκλείει καμία κατηγορία.

Επιβραβεύει παράλληλα τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της αποστολής και της στρατηγικής των Πανεπιστημίων: την παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας, της μετάδοσης της γνώσης μέσω της διδασκαλίας, την εξωστρέφεια και την ανάληψη κοινωνικής ευθύνης, και την μάθηση.

Αποτελεί επίσης και κίνητρο για τα μέλη της Σχολής να γίνουν μια κοινότητα που μοιράζεται καλές πρακτικές και οδηγείται σε μετασχηματισμό των παροχών τους. Αφιέρωσε τέλος το βραβείο στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στην πόλη της Κομοτηνής, που την αγκάλιασε αλλά και την ειδίκευση της Γλωσσολογίας που ανήκει.

Κίνητρο για τους φοιτητές

Τέλος ο κ. Γιώργος Καζάκος χαρακτήρισε το βραβείο μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά και ένα μεγάλο κίνητρο για τους φοιτητές, ώστε να γίνονται καλύτεροι και να δουν τους κόπους των προσπαθειών τους να ανταμείβονται.

Σημείωσε δε πως έχοντας επιλέξει την ειδικότητα της γλωσσολογίας, αισθάνεται σε αυτή σαν στο σπίτι του, έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσει τα ταλέντα του, αλλά και να αγκαλιάσει τη διεπιστημονικότητα που αυτή προσφέρει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.