Θερινο σχολειο για «Το αρχαιο δραμα ως παραστατικη τεχνη»

Από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ - Με επικεφαλής τον αν.καθηγητή Γιώργο Τσομή, την επ. καθηγήτρια Ιωάννα Παπαδοπούλου και χρηματοδότηση από το Γερμανικό Υπουργείο Παιδείας

Ακούραστο το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου, από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, μοιάζει και εφέτος να υπόσχεται ότι δημιουργικά θα εμπλουτίζει τις ζωές μας και θα μας ανανεώνει πνευματικά με τη διοργάνωση συνεδρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μας, κάθε φορά όμως πιστοποιούν τη δυνατότητά μας να είμαστε ανοικτοί στην Ευρώπη και στον κόσμο.
 
Όπως συμβαίνει και με τις πρόσφατες εκδηλώσεις που ήδη ανακοινώθηκαν, από πολύ νωρίς εφέτος και διαρκούσης της εξεταστικής, και αναφερόμαστε τόσο στο Συνέδριο για την ελληνική γλώσσα στον Παρευξείνιο Χώρο και τα Βαλκάνια, που διοργανώνεται με τη συνεργασία τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας και των τριών τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου, όσο και στο Θερινό Σχολείο-σειρά θερινών μαθημάτων που διοργανώνει το ΤΕΦ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
 
Μια είδηση που αντλήσαμε από τη σελίδα στο fb του αναπληρωτή καθηγητή Γιώργου Τσομή, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, με τη στήριξη και τη συνδρομή στη διοργάνωση της επίσης κλασικής φιλολόγου Ιωάννας Παπαδοπούλου.
 
Περισσότερο συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα διοργανώσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (19.09. – 01.10.2016, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής) το θερινό σχολείο-σειρά θερινών μαθημάτων με αντικείμενο «Το αρχαίο δράμα ως παραστατική τέχνη».
 
Τα μαθήματα αυτά που απευθύνονται σε Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλολογίας, θα προσφέρουν, εκτός από εμβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων δραματικών αποσπασμάτων και πρακτική εξάσκηση στην έρευνα του δραματικού είδους ως σκηνικής τέχνης. «Παράλληλα», όπως στη σύντομη ανακοίνωσή του αναφέρει ο κ.Τσομής, «με την περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους φοιτητές, το θερινό σχολείο στοχεύει να προσφέρει στους συμμετέχοντες διεπιστημονική οπτική στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος ως πολιτιστικού και θεατρικού φαινομένου».
 
Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι το θερινό σχολείο γίνεται με χρηματοδότηση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας.
 
Για μια ακόμη φορά φαίνεται έτσι ότι μετράει τελικά το Δημοκρίτειο, το ΤΕΦ και οι καθηγητές που το υπηρετούν σ’ όλη την ακαδημαϊκή Ευρώπη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.