Θεοδωρος Νταφλος «Η ερευνα της γης ειναι ενας ανοικτος επιστημονικος τομεας»

«Δεν θα μπορούσα να μελετήσω το αντικείμενό μου τόσο συγκεκριμένα στην Ελλάδα»

Για τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Θεόδωρο Ντάφλο σ’ ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα πληροφορούμαστε ότι  αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Ινστιτούτο Max Plank της Γερμανίας, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στην Αμερική.
 
Στο ίδιο βιογραφικό σημείωμα διαβάζουμε ότι «η έρευνά του επικεντρώνεται στην προέλευση και την εξέλιξη του λιθοσφαιρικού μανδύα,  καθώς και στη δημιουργία και τη διαφοροποίηση του μάγματος σε βάθος. Οι συνεχιζόμενες γεωχημικές και πετρολογικές μελέτες θραυσμάτων (μανδυακοί ξενόλιθοι) του ανώτερου μανδύα και ηφαιστειακών πετρωμάτων από την Παταγονία, ΒΑ-Σιβηρία και οι τεκτονικές συνθήκες του οπισθοτόξου της λεκάνης της Πανονίας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς και σε τι βαθμό επηρεάζουν οι υποβυθιζόμενες πλάκες, τις υπερκείμενες σφήνες του μανδύα. Άλλοι τομείς των σημερινών ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι ο ηφαιστειακός βασάλτης (Continental Flood), η πετρολογία και η γεωχημεία των μετεωριτών, και η αρχαιομετρία».
 
Δύσκολα ενδεχομένως επιστημονικά αντικείμενα για τον μέσο αναγνώστη, όχι όμως και η συνομιλία μας με τον κ. Ντάφλο που μας μίλησε για την επιστημονική του σταδιοδρομία, τις έρευνές του για τον μανδύα της γης και τα ηφαίστεια, τη σχέση του με την Ελλάδα που εξακολουθεί να είναι στενή, τη Ροδόπη και την οροσειρά της με την ιδιαιτερότητα —προς επαλήθευση ακόμη— των μικροδιαμαντιών που φιλοξενεί στα πετρώματά της, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιό μας, κ.ά.
 
κ. Θεόδωρος Ντάφλος λοιπόν… 

«Ασχολούμαι με τις διεργασίες του μανδύα της γης σε βάθος από 50 μέχρι 200 χλμ» 

ΠτΘ: Θα μας περιγράψετε εν ολίγοις τη διαδρομή σας. Πώς βρεθήκατε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης;
Θ.N.: Σπούδασα Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μετέπειτα θέλοντας να κάνω ένα διδακτορικό κατέληξα στη Βιέννη. Παρέμεινα εκεί, όπου μετά από μία διαδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και έναν χρόνο μετεκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλαβα καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
 
Τα επιστημονικά μου αντικείμενα είναι δύο: ασχολούμαι συγκεκριμένα με τις διεργασίες του μανδύα της γης σε βάθος από 50 μέχρι 200 χλμ., ποιες διεργασίες δηλαδή πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της γης, ποιες φυσικοχημικές συνθήκες επικρατούν, ποιες ισορροπίες και πώς αυτές επιδρούν πάνω στις τεκτονικές πλάκες, στα ηφαίστεια. Αυτός είναι ο ένας τομέας. Ο δεύτερος, είναι η μελέτη των μετεωριτών η οποία έχει ως στόχο να διερευνήσουμε την προέλευση του σύμπαντος.

«Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι ξενιτεμένος» 

ΠτΘ: Την Ευρώπη την αισθάνεστε σπίτι σας ή νιώθετε πάντοτε ξενιτεμένος;
Θ.N.: Όχι, σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι ξενιτεμένος. Ερχόμαστε πάρα πολύ τακτικά στην Ελλάδα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Τα παιδιά μου μιλάνε ελληνικά, παρόλο που η γυναίκα μου είναι Βιεννέζα. Πάντα επέμενα και μιλούσα μαζί τους ελληνικά, από εμένα έμαθαν τη γλώσσα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Επιπλέον, τα τελευταία 10 χρόνια ξεκίνησα να έχω επαφή με τα ελληνικά πανεπιστήμια και αυτό οφείλεται φυσικά στο αντικείμενο της δουλειάς μου. Ωστόσο, το επιστημονικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις περιοχές της Σιβηρίας, στον Βόρειο Πόλο αλλά και στη Νότια Αμερική. 

«Η περιοχή του Ιουνίου είναι μία ευαίσθητη περιοχή, οπότε οι σεισμοί είναι κάτι το αναμενόμενο» 

ΠτΘ:  Αν και φαντάζομαι ότι δεν είναι στο ερευνητικό σας αντικείμενο, τι συμβαίνει με τους σεισμούς στην περιοχή του Ιονίου;
Θ.N.: Αν και δεν είμαι σεισμολόγος, όλο αυτό είναι αναμενόμενο σε μία τέτοια ευαίσθητη περιοχή. Γενικότερα, έχουμε μία υποβύθιση της αφρικάνικης πλάκας κάτω από την Ελλάδα, η οποία βαδίζει συνέχεια προς τα βόρεια,  οπότε υπάρχουν τριβές. Αυτές οι τριβές δημιουργούν ενέργεια η οποία πρέπει κάπου να εκτονωθεί και η εκτόνωση γίνεται μέσα από τους σεισμούς.
 
ΠτΘ: κ. Ντάφλο δεν θα μπορούσατε να έχετε κάνει ανάλογη επιστημονική πορεία στην Ελλάδα; Δεν έχει τόσο ευρύ πεδίο εφαρμογής η επιστήμη στη χώρα μας ή ήταν άλλοι λόγοι;
Θ.N.: Το αντικείμενό μου με περιορίζει αρκετά, δεν μπορώ να το μελετήσω τόσο συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι και με τα ηφαίστεια. Για παράδειγμα, κάνουμε μία έρευνα στην Αίτνα, στην οποία συμμετέχουν μάλιστα και δύο φοιτητές μου. Ηφαίστεια υπάρχουν όμως και στην Ελλάδα, για παράδειγμα η Σαντορίνη που είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην περιοχή, αλλά ακόμη δεν το έχω ερευνήσει, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον.
 
ΠτΘ: Η έρευνα πάνω στη γη είναι ακόμη ένα ανοικτό επιστημονικό πεδίο;
Θ.N.: Ακριβώς, είναι ένας ανοικτός τομέας η έρευνα της γης. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για το ηφαίστειο της Αίτνας, ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Την ερευνούμε ακόμη και σήμερα γιατί διαθέτει ιδιαίτερους «μηχανισμούς». Κάθε τομέας έχει το κάτι ιδιαίτερο και πάντα θα μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Στον βαθμό που η τεχνολογία προοδεύει και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε τελειοποιούνται, τότε κατ’ επέκταση θα αυξάνονται και οι γνώσεις μας, ενώ νέες απορίες θα μας κατακλύζουν. Νέα μηχανήματα, νέες γνώσεις για εμάς, νέες απορίες. 

«Τα πετρώματα της  οροσειράς της Ροδόπης έχουν υποστεί μεγάλη πίεση και υψηλή μεταμόρφωση» 

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση σας με τη Θράκη;
Θ.N.: Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Θράκη, παρόλο που έχετε εδώ την οροσειρά της Ροδόπης, η οποία έχει κάτι ιδιαίτερο. Έχει, αν και δεν είναι ακόμα 100% σίγουρο, μικροδιαμάντια, τα οποία έχουν διάμετρο περίπου 1 micron. Η οροσειρά, τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ χαμηλά μέσα στον φλοιό της γης και ύστερα ανέβηκε επάνω, αυτό σημαίνει πως τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλη πίεση και υψηλή μεταμόρφωση.

«Φεύγουμε έχοντας την καλύτερη εντύπωση για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο» 

ΠτΘ: Ποια είναι η εντύπωσή σας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
Θ.N.: Όσον αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να σας εκμυστηρευτώ πως όταν ήρθαμε είχαμε μία συγκρατημένη άποψη για το τι θα αντικρίσουμε, για το αν πραγματικά αυτά που έχουμε διαβάσει είναι αληθή ή όχι. Εντούτοις, τελικά φεύγουμε με την καλύτερη εντύπωση για το Πανεπιστήμιο, ενώ αξιομνημόνευτη είναι και η «ενσωμάτωσή» του στην τοπική κοινωνία, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως αγγίζει το 100%. Εγώ κατάγομαι από τα Γιάννενα και δεν μπορώ να πω το ίδιο για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Εδώ, έχει δημιουργηθεί κάτι αξιοζήλευτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.