Θεια Λειτουργια για τους υποψηφιους των πανελλαδικων

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Για να είστε ελεύθεροι στη ζωή σας, να μην σας επιβάλλει κάποιος τις ιδέες του, χρειάζεται αρετή αλλά και να τολμάμε»

Θεία Λειτουργία υπέρ του φωτισμού και της ενδυνάμωσης των υποψηφίων μαθητών των Πανελληνίων εξετάσεων, που ξεκινούν την Πέμπτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, πραγματοποίησε για ακόμα μια χρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μετά το πέρας της λειτουργίας κάλεσε κοντά του τους νεαρούς εκκλησιαζόμενους, και τους προσκάλεσε να αποβάλλουν το άγχος των εξετάσεων, γιατί αυτές είναι μόνο μία από τις εξετάσεις που θα δώσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
 

Η παρουσία των μεγαλύτερων απέναντι στα παιδιά, σημείωσε, πρέπει να είναι αφενός διακριτική, διδακτική αλλά και προσευχητική, καθώς οι μεγαλύτεροι, «αυτά που δεν μπορούν να πουν στα παιδιά για το Θεό, λένε στο Θεό για τα παιδιά τους». Αυτό έκαναν και τη Δευτέρα, και αυτό πρέπει να κάνουν γενικότερα, ανέφερε. Τα παιδιά άλλωστε, μέσα στον πολύ κόπο που καταβάλλουν για την μάθηση και τη ζωή τους, δεν έχουν χρόνο και διάθεση να ακούν τα πολλά τους λόγια με τα οποία θέλουν να τους διδάξουν.
 
Για αυτό και οι μεγαλύτεροι πρέπει να πλουτίσουν την ζωή τους με ήθος, το οποίο θα διδάξουν με το παράδειγμα και την προσευχή τους, εξ ου και η θεία λειτουργία είναι μια δυνατή προσευχή προς τον Θεό, αλλά και ένας τρόπος να στηριχθούν οι μαθητές, να γνωρίζουν ότι στις δυσκολίες της ζωής και στα πράγματα που θα καταβάλλουν περισσότερο κόπο από ό,τι στις εξετάσεις, να ξέρουν πως υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα, αυτή της Εκκλησία του Χριστού, που δεν κλείνει ποτέ.
 

«Αυτό θέλουμε να τους μάθουμε, και να τους το μάθουμε σωστά» σημείωσε ο τοπικός Ποιμενάρχης , χαρακτηρίζοντας «αστεία πράγματα» την ρηχή προσέγγιση κάποιων αυτής της προσπάθειας, ότι με αυτή τη Λειτουργία τα παιδιά θα γράψουν καλά χωρίς να διαβάσουν. «Έχει μια ουσιαστικότερη θέση αυτή η Λειτουργία, και ένα δίδαγμα ζωής για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και αυτά που εμείς πρέπει με σοβαρότητα και αγάπη να τους μάθουμε».
 
Ζήτησε όμως και από τους γονείς να συμπαρίστανται στα παιδιά, χωρίς όμως να τους μεταδίδουν την αγωνία τους.
 
Για αυτό και τους κάλεσε, καθ’ όλη την διάρκεια των Πανελληνίων εξετάσεων, αν δεν μπορούν να αποβάλλουν αυτή την αγωνία να μην πηγαίνουν στα εξεταστικά κέντρα, αλλά αν θέλουν να έρχονται στην εκκλησία, όπου θα τελούνται Παρακλητικοί Κανόνες καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων για την πνευματική ενίσχυση των υποψηφίων. 

«Για να είστε ελεύθεροι στη ζωή σας, να μην σας επιβάλλει κάποιος τις ιδέες του, να μην σας οδηγεί κάποιος εκεί που θέλει, χρειάζεται αρετή αλλά και να τολμάμε» 

Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Σεβασμιώτατος, ξεκαθάρισε πως με τη Θεία Λειτουργία παρακαλούν το Θεό να είναι καθαρό το μυαλό τους, αλλά και να έχουν ψυχική δύναμη. Άλλωστε η ζωή, είναι μια ανηφόρα, μια όμορφη ανηφόρα που μετά από τις δυσκολίες, έρχεται η Ανάσταση. «Αν έρθει κάποιος στη ζωή και σας πει, θα σε πάρω εγώ κοντά μου, θα κοιμάσαι όλη μέρα θα σου δίνω ένα γερό μισθό και θα περνάς καλά, να μην πάτε. Όποιος όμως σας πει έλα εδώ, θα δουλέψεις, θα προσφέρεις, θα δημιουργήσεις και θα πάρεις ένα καλό μισθό, να πάτε, γιατί όλα όσα αξίζουν στη ζωή μας γίνονται με κόπο» τόνισε για να συμπληρώσει πως «η ζωή, την οποία μας την έδωσε ο Θεός για να ζήσουμε ελεύθεροι, από τις εξαρτήσεις αλλά και αυτά που θέλουν κάποιοι να επιβάλλουν, θέλει αρετή και τόλμη», υπενθυμίζοντας το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου.
 

«Για να είστε ελεύθεροι στη ζωή σας, να μην σας επιβάλλει κάποιος τις ιδέες του, να μην σας οδηγεί κάποιος εκεί που θέλει, χρειάζεται αρετή αλλά και να τολμάμε» επανέλαβε, σημειώνοντας πως την αρετή τη διδάσκονται από την οικογένειά τους και την Εκκλησία, όμως την τόλμη πρέπει να βάλουν οι ίδιοι.
 
Οι εξετάσεις αυτές, τόνισε, θα είναι οι πιο εύκολες, γιατί οι εξετάσεις στη ζωή δεν τελειώνουν ποτέ, και κάποιες θα κερδίζουν, κάποιες θα χάνουν. Για τις πανελλήνιες όμως εξετάσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλοι θα τα πάνε καλά, και θα κάνουν ένα άλμα για να πάνε μακριά στη ζωή.
 
Μετά το πέρας της Λειτουργίας και την απεύθυνσή του προς τους μαθητές και τους παρευρισκομένους γονείς, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στυλό, εν είδει καλής επιτυχίας στους μαθητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.