Θα συνεχισει το Ετησιο Μετεκπαιδευτικο Σεμιναριο Υγρων, Ηλεκτρολυτων και Οξεοβασικης Ισορροπιας στην Κομοτηνη;

Στον αέρα η πραγματοποίησή του, με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μαυροματίδη

Με την ελπίδα πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, παρόλο που αποχωρεί από την θέση του ο κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, ο οποίος υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την διοργάνωσή του, πραγματοποιήθηκε το 13ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο Μελέτης και Ενημέρωσης για τα υγρά, τους Ηλεκτρολύτες και την Οξεοβασική Ισορροπία σε συνεργασία με το Νεφρολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» υπό την αιγίδα του Υπουργείο Υγείας ,της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.
 
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλάμβανε έξι στρογγυλά τραπέζια και ένα κλινικό φροντιστήριο, όπου αναλύθηκαν σε βάθος θέματα σημαντικά αλλά και αμφιλεγόμενα, τα οποία συνδυάστηκαν με την παρουσίαση των σύγχρονων ερευνητικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων με την κλινική εφαρμογή τους, ώστε η γνώση τους να βοηθήσει τον άρρωστο.
 

Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον

 
Η φετινή διοργάνωση από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν πολύ πιο μπροστά από τις προηγούμενες, σημείωσε ο κ. Μαυροματίδης, με μεγάλη συμμετοχή, και αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν αυξάνονται, γιατί βρίσκουν ενδιαφέρον σε αυτό.Και αυτό δείχνει πως σιγά σιγά γίνονται φιλικότεροι προς το θέμα, το οποίο είναι κάπως «στριφνό» όμως αυτός ήταν ο αρχικός του σκοπός, όταν ξεκίνησε πριν από τόσα χρόνια το Σεμινάριο, να ενδιαφέρονται για τα υγρά τους ηλεκτρολύτες και την οξεοβασική ισορροπία.
 
Αυτή η θεματολογία άλλωστε, έχει να κάνει με όλες τις κλινικές ιδιότητες, από τον παιδίατρο, μέχρι τον χειρουργό, τον γιατρό στη ΜΕΘ και άλλους, που αντιμετωπίζουν αρρώστους, έχουν τέτοιες διαταραχές και μπορεί να μην τις γνωρίζουν.
 
Το μάθημα, σημείωσε ο κ. Μαυροματίδης, δεν διδάσκεται, και έχει δυσκολία στην κατανόηση του, εξ ου και θα ασχοληθεί με αυτό ο γιατρός που ενδιαφέρεται για αυτό.Όμως την μη γνώση αυτών των θεμάτων μπορεί να την πληρώσει τελικά ο ασθενής, γιατί σε αυτόν θα εφαρμοστεί, και υπάρχει μια σειρά λαθών που μπορεί να γίνουν, από τη τοποθέτηση ορού, μέχρι τη χορήγηση ηλεκτρολυτών.Για αυτό ο κ. Μαυροματίδηςπροσπαθεί να περάσει το μήνυμα της εγρήγορσης στους νεότερους γιατρούς, γιατί η σωστή εφαρμογή και η γνώση του στο Νοσοκομείο βοηθά τους γιατρούς να διαφοροποιηθούν από τους συναδέρφους τους.
 

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχεια;

 
Όσο για το μέλλον του συνεδρίου, ο κ. Μαυροματίδης τόνισε πως αυτό δεν εξαρτάται πλέον από τον ίδιο, μιας και αποχωρεί από τη θέση του και δεν θα μπορεί να διεκδικεί χρηματοδότηση για την πραγματοποίησή του.Για αυτό και όποιος ακολουθήσει, θα πρέπει να θέλει να το κάνει, με τον ίδιο να εκφράζει την προθυμία να βοηθήσει όσο μπορεί συμβουλευτικά.
 

Σταθερός ο αριθμός των νεφροπαθών στη Ροδόπη

 
Γενικότερα ο αριθμός των νεφροπαθών στην Ροδόπη είναι σχετικά σταθερός, και η πρόληψη είναι σημαντική, για ασθενείς όπως οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί, που αν δεν προσέχουν μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνο στάδιο.
 
Ο κ. Μαυροματίδης αναφέρθηκε και στη δωρεά οργάνων, για την οποία δεν έχουμε σαν λαός ακόμα την ωριμότητα να αγκαλιάσουμε μαζικά, και για αυτό δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο χωρών όπως η Αυστραλία και η Σουηδία.
 
Μια λύση, όπως την παρέθεσε ο κ. Μαυροματίδης, είναι η υποχρεωτική δωρεά οργάνων, εκτός και αν έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να γίνει, όπως έχει γίνει για παράδειγμα στην Ισπανία, όμως ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε στην Ελλάδα, όπως σχολίασε σχετικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.