Θα πουμε το «ψωμι ψωμακι»

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και ενέργεια φέρνουν αυξήσεις της τάξεως του 20%

Γιώργος Δαλθανάσης, Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Κομοτηνής

«Αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τις τιμές για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας»

Αυξήσεις της τάξεως του 20% στο ψωμί αναμένεται να δουν οι καταναλωτές, το αμέσως επόμενο διάστημα, ως «απόρροια» των ανατιμήσεων με τις οποίες έρχονται «αντιμέτωποι» οι αρτοπώλες τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στο κομμάτι της ενέργειας.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες οι πρώτες αυξήσεις παρουσιάστηκαν σε περιοχές του Βόλου αλλά και στην γειτονική Ξάνθη, με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται και τους αρτοπώλες να βρίσκονται με τα χέρια δεμένα, αδυνατώντας να «απορροφήσουν» τα επιπλέον κόστη.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλη Μούσιου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ μεταξύ άλλων εξήγησε πως «από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια» κάνοντας μάλιστα λόγο για «καθαρή ληστεία» από πλευράς των πάροχων ρεύματος «εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια».

Αυξήσεις τουλάχιστον κατά 0,20 ευρώ

Οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού αναμένεται να φτάνουν ακόμη και στο 20-25%, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Κομοτηνής κ. Γιώργος Δαλθανάσης υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή το μισόκιλο καρβέλι κοστίζει 0.78 με 0,80 ευρώ, με τις αυξήσεις κατά μέσο όρο να αγγίζουν τα 0,20 ευρώ.

Ο κ. Δαλθανάσης εξήγησε πως οι παράλογες αυξήσεις κυρίως στην ενέργεια αλλά και την καύσιμη ύλη, ανεβάζουν το κόστος για τους ίδιους τους παραγωγούς εξαναγκάζοντάς τους σε αύξηση της τιμής του ψωμιού. Συνδυαστικά και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που βιώνουν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές δημιουργούν αδιέξοδο για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ φτάνουν (και ξεπερνούν) στο 17% πάνω από την τιμή τους, με τις αυξήσεις να αφορούν σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων αρχής γενομένης από τα τρόφιμα.

«Είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ανεβάσουμε τι τιμές» εξήγησε ο κ. Δαλθανάσης τονίζοντας πως «μέχρι στιγμής στο πετρέλαιο έχουμε αυξήσεις που φτάνουν το 20%, στο ρεύμα αυξήσεις της τάξεως του 20-25% και αναμένονται και νέες, ενώ η αύξηση στην τιμή του άσπρου αλευριού αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ και στο κίτρινο (σκληρό) υπάρχει αύξηση 25- 26 λεπτών του ευρώ».

Ο ίδιος εξήγησε πως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του αλευριού η δημιουργία τεχνητής έλλειψης από βιομηχανίες που έχουν αγοράσει το σύνολο των σιτηρών είναι ένας παράγοντας της αύξησης για να εξηγήσει πως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενέργειας οι αυξήσεις αφορούν σε φόρους. «Στο 30% της αύξησης στην ενέργεια το 28% είναι φόροι και αναμένεται σε αυτήν να προστεθεί και επιπλέον αύξηση που θα νοιώσουμε στην τσέπη μας όλοι καταναλωτές» τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η συσκευασία του ψωμιού εξηγώντας πως μόνο η συσκευασία κοστίζει 6 λεπτά του ευρώ, κόστος το οποίο οι επαγγελματίες απορρόφησαν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα σε κάθε περίπτωση ανατιμήσεων.

«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τις νέες αυξήσεις. Απορροφούμε εδώ και χρόνια αλλά πλέον αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τις τιμές για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας» ανέφερε, εξηγώντας βέβαια πως αυτό έγκειται στη διάθεση του κάθε παραγωγού.

Ο κ. Δαλθανάσης εξήγησε πως αναμένονται επιπλέον αυξήσεις και στις τιμές των σιτηρών έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα μη αφήνοντας περιθώριο μη μετακύλισης των αυξήσεων και στις τιμές των προϊόντων.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Ερωτηθείς ως προς τις επαφές των εκπροσώπων του κλάδου με την πολιτεία ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος υπογραμμίζοντας την αδιαφορία που διαχρονικά οι κυβερνήσεις επέδειξαν προς τον κλάδο.

«Όταν κάποιες αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες, όπως οι αυξήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο, εμείς ό,τι και να πούμε δεν θα έχει ανταπόκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η τελευταία φορά που υπήρξε βοήθεια ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμοδίους υπουργούς ήταν χάρη στον Γιώργο Πεταλωτή επί συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

«Το μόνο που έχω να πω είναι κουράγιο στον καταναλωτή» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.