Θα γεμισει δεντρα το μνημειο σφαγιασθεντων Ξυλαγανης

52 δέντρα, μεταξύ των οποίων καστανιές, σφενδάμια, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, δάφνες και ελιές φύτευσαν σύλλογοι της Ξυλαγανής

Αναβιώνει φυσικά το καμένο δασάκι πίσω από το μνημείο

Δενδροφύτευση στο μνημείο των 29 σφαγιασθέντων της Ξυλαγανής πραγματοποίησαν Ξυλαγανιώτες την Παρασκευή 24 Μαρτίου, θέλοντας έτσι να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση του χώρου.

Να θυμίσουμε πως πάνω από το μνημείο υπήρχε δασάκι με πεύκα στο οποίο βρίσκεται και ο αρχικός τάφος των σφαγιασθέντων, τα οποία κάηκαν πριν από δύο χρόνια σε πυρκαγιά.

Αρχικός στόχος τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης, ήταν να κάνουν αναδάσωση στο δασάκι με τα καμμένα, όμως αυτή δεν χρειάζεται, μιας και ήδη στο χώρο έχουν φυτρώσει δενδρύλλια, που σε μερικά χρόνια θα αποκαταστήσουν με φυσικό τρόπο την περιοχή.

Η ιδέα έπεσε στην ΓΣ του Συλλόγου τον Ιανουάριο, και μετά από επαφές με τη Δασική Υπηρεσία και αυτοψία στο χώρο, η Δασική υπηρεσία τους τόνισε πως δεν χρειάζεται να κάνουν αναδάσωση στο χώρο των καμένων, μιας και ήδη έχουν φυτρώσει δενδράκια, μόνο να κάνουν λάκκους γύρω από τα μεγαλύτερα φυτά, ώστε να κρατούν νερό όταν βρέχει, κάτι που ανέλαβε να κάνει ο ΠΟΞ μαζί με το σύλλογο Γυναικών.

Μπορούν όμως να κάνουν δενδροφύτευση εντός του χώρου του μνημείου, κάτι που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, φυτεύοντας 52 δέντρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και του ποτίσματός τους, δημιουργώντας γραμμές ποτίσματος με σταγονίδια με έξοδα του Συλλόγου.

Τα είδη που φυτεύτηκαν ήταν καστανιές, που προσέφερε μια κυρία που κατάγεται από την Ξυλαγανή στη μνήμη του Παππού της και του πατέρα της, σφενδάμια, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, δάφνες και δύο ελιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.