Θα ειναι ποτε ανοιχτη προς το κοινο η Πινακοθηκη Μανεα;

Παρόλο που ο πρώτος όροφος λειτουργεί φιλοξενώντας τη δομή του Europe Direct, το κύριο μέρος της συλλογής παραμένει μη επισκέψιμο

Συνεχίζει να παραμένει μακριά από το κοινό το κύριο μέρος της Πινακοθήκης Μανέα,  που φιλοξενείται στο κτίριο επί της οδού Ιωακείμ Γ’ 6, που έχει υπάρξει κατοικία του Δημάρχου Δημητρίου Μπλέτσα, και πλέον φιλοξενεί την δομή του Europe Direct στην Κομοτηνή.

Η Πινακοθήκη Μανέα, με έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή του Χρήστου και της Κλειούς Μανέα, τα οποία δωρίστηκαν για τη δημιουργία της στο ΔΠΘ, είχε εγκατασταθεί στο κτίριο το 2008, μετά από την αναπαλαίωσή του.

Τα έργα που φιλοξενούσε είναι καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως των Σαλβαδόρ Νταλί, Σεμερτζιάν, Γερμενή, Οικονόμου, Θωμόπουλου, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και άλλων.

Νέα ελπίδα για τη λειτουργία

Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια η πινακοθήκη έμεινε κλειστή, και σχεδόν ξεχασμένη από την Κομοτηνή, οι ελπίδες όμως ότι θα γίνει προσβάσιμη ξανά στο κοινό αναπτερώθηκαν όταν ο χώρος επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τη δομή του νεοσύστατου Europe Direct ΑΜΘ, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Μάλιστα στο ισόγειο, όπου βρίσκονται τα γραφεία, έχουν εκτεθεί αρκετοί πίνακες, διαφόρων τεχνοτροπιών, που δίνουν μια γεύση από την πινακοθήκη στον επισκέπτη, όμως ο δεύτερος όροφος, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό έργων μαζί με κάποια που μετακινήθηκαν από το ισόγειο κατά την εγκατάσταση των γραφείων, δυστυχώς δεν είναι ακόμα ανοιχτός για το κοινό.

Κατά τα εγκαίνια, είχε εκφραστεί η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση του ορόφου, ώστε να μπορούν επισκέπτες να έρχονται στο κτίριο, τις ώρες που λειτουργεί το Europe Direct, ώστε να μπορεί να ξεναγείται σε αυτόν από μέλος του, που θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις, μια προοπτική στην οποία είναι θετικά, από όσο γνωρίζουμε, και τα μέλη της δομής.

Στασιμότητα στην λειτουργία της πινακοθήκης

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, που μάλλον θα χρειαστεί και επιπλέον πόρους, μιας και το κτίριο, παρά την σχετικά πρόσφατη ανακαίνισή του, έχει αρχίσει ξανά να δείχνει την ηλικία του, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Το ανησυχητικό είναι πως με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ, που πιέζεται και λόγω της ενεργειακής κρίσης, μάλλον η διαμόρφωση και επισκευή του πρώτου ορόφου, ώστε να μπορέσει να υποδεχθεί το κοινό, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και μάλλον θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσω χρηματοδότησης από τρίτο, ίσως και από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ένας φορέας που έχει παρουσία στο κτίριο, έστω και ως υποστηριχτής της δομής του Europe Direct, είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία έχει και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για ανάλογα προγράμματα.

Η ελπίδα είναι πως θα βρεθεί η φόρμουλα, έστω και τώρα, για να διαχυθεί η αξία της βιβλιοθήκης Μανέα σε ολόκληρη τη Θράκη. Άλλωστε δεδηλωμένη πρόθεση του δωρητή ήταν η συγκεκριμένη συλλογή να αποτελέσει το έναυσμα για την συλλογή ακόμα περισσότερων έργων, αποτελώντας ένα πολιτιστικό κύτταρο για την πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.