Θα μπορεσει να αποτελεσει προορισμο η Παραλια Μολυβωτης;

Στο Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή

Σε βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής

Όταν μιλάμε για την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, η σκέψη μας πάει συνήθως στις παραλίες Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης, όπου υπάρχει και επισκεψιμότητα, αλλά και εμπορικό ενδιαφέρον.

Υπάρχει όμως και ακόμα μια παραλία, μοναδικής ομορφιάς, η οποία δεν είναι απαραίτητα λιγότερο γνωστή, αλλά δεν προσελκύει το ίδιο ενδιαφέρον με τις άλλες: η παραλία της Μολυβωτής, η οποία για μια σειρά από λόγους, αντικειμενικούς και μη, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως της αξίζει.

Για αυτή την παραλία, με αφορμή την πρόσφατη δράση καθαρισμού, αλλά και την μελέτη για τον τουρισμό του Δήμου, έκανε ερώτηση ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Λουτατίδης την Τετάρτη, εκφράζοντας την άποψη πως μπορεί να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό.

Ορμώμενος δε από τη διοργάνωση συναυλιών κατά την πανσέληνο στην παραλία τον Ιούλιο, πρότεινε να υπάρξουν πρωτοβουλίες και για επιπλέον συναυλίες, ρωτώντας ταυτόχρονα αν αυτή συμπεριλαμβάνεται στο τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου.

Στηρίζει τις εκδηλώσεις η ΔΚΕΠΠΑΚ

Για το θέμα των εκδηλώσεων, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου τόνισε πως ως Επιχείρηση εδώ και δέκα χρόνια έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να αξιοποιήσουν αυτές τις τρείς μέρες της γιορτής, παρά τους περιορισμούς που φέρνει η συνθήκη Ραμσάρ, η οποία καλύπτει όλη την περιοχή. «Είχαμε πολλά σχέδια και όνειρα για να κάνουμε φεστιβάλ, αλλά ξέρετε είναι λίγο δύσκολο λόγω των περιορισμών» ανέφερε, παρόλα αυτά καλύπτουν όλο το τριήμερο της Πανσελήνου.

Αντικειμενική η δυσκολία

Όσο αφορά την τουριστική ανάδειξη του χώρου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως είναι αρχαιολογικός χώρος ζώνης Α, που ουσιαστικά δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση.

Ήδη όμως από την προηγούμενη διοίκηση είχε ανοίξει μια συζήτηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που συνεχίζεται, ώστε αν είναι δυνατόν να μην βρίσκεται στη ζώνη Α, και να μπορέσουν να κάνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή.

Στο σχέδιό τους συμπεριλαμβάνεται διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, ξύλινοι διαδρόμοι, αναψυκτήριο, τουαλέτες, ντους, επιπλέον ομπρέλες κτλ.

Για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις όμως, πρέπει να ευοδωθούν οι συζητήσεις με την Εφορεία, και να περάσει το σχέδιο από το ΚΑΣ. «Είμαστε έτοιμοι αν μας επιτρέψουν, να διαμορφώσουμε και εκείνη την παραλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προγραμματίστηκε η βελτίωση του δρόμου

Ήδη βέβαια ο Δήμος έχει προγραμματίσει κάποια έργα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών κ. Δημήτρη Καρασταύρου, στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την αγροτική οδοποιία, περιλαμβάνεται η ασφαλτόστρωση, έχοντας λάβει τις απαραίτητες άδειες, του χωματόδρομου που οδηγεί στην παραλία Μολυβωτής,

Όσο για την μελέτη για τις παρεμβάσεις στην παραλία, αυτή έχει σταλεί προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, και θα συνεχίσουν τις οχλήσεις για την έγκριση ή τις παρατηρήσεις επάνω σε αυτή. Οι παρεμβάσεις, σημείωσε, είναι ήπιες, όμως θα καλύψουν όλες τις υποδομές για μια οργανωμένη παραλία, με διαδρόμους και υλικά φιλικά στο περιβάλλον που επιτρέπει η συνθήκη Ραμσάρ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.