Θ. Πλευρης: Μπαινουμε σε φαση συνυπαρξης με τον κορωνοιο

Β. Παπαευαγγέλου: Τέλος τα τακτικά self tests στα σχολεία

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Θεοκλής Ζαούτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.

O Θεοκλής Ζαούτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Παπαευαγγέλου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογιας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοιο.

Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid. Και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως η απομόνωση και ο αποκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών. «Τα παιδιά βρίσκονταν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να έχει τώρα επιπτώσεις» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβαν ότι η καταγραφή των θανάτων της επιδημίας γίνεται με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή όποιος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοιό και καταλήξει, ο θάνατος του δηλώνεται ως θάνατος covid, ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες. Θα καταγράφονται οι ασθενείς που θα καταλήγουν με covid και όχι από covid.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.