Τεσσερις μοναδες πρωτοβαθμιας φροντιδας στην Κομοτηνη

Θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κομοτηνή οι αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας που σχεδιάζει το υπουργείο, οι ονομαζόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), με 4 μονάδες στην πόλη μας να στελεχώνονται αρχικά με 40 άτομα.
 
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με τους διοικητές των Νοσοκομείων της περιοχής υπό του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Στρατή Πλωμαρίτη, όπου τονίστηκε πως σε σύντομο διάστημα θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν.
 
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές – Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), πανελληνίως, που θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή, με στόχο να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων.
 
«Τα 40 άτομα που θα απασχοληθούν στην πόλη μας», τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, «θα είναι γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και επισκέπτες υγείας».
 
Οι μονάδες αυτές θα χωροθετηθούν σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, και ήδη έχει υπάρξει μια συνάντηση του κ. Πλωμαρίτη με το Δήμαρχο Κομοτηνής, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος του εγχειρήματος, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια.  Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους, ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ αναμένεται να εκδοθούν σύντομα, ώστε να προχωρήσει η στελέχωσή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.