Τεραστια βηματα στην προληψη του καρκινου του τραχηλου της μητρας

Κλειδί για την αντιμετώπιση του τόσο το τεστ HPV όσο και το εμβόλιο για την καταπολέμησή του ιού

Αφιερωμένες στην πρόωρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Σάββατο 22 Οκτώβρη ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».
 
Στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, μέλη του συλλόγου μοίρασαν κορδελάκια και έντυπο υλικό στις διερχόμενες γυναίκες, ενώ στις 18.00 της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Νέες εξελίξεις στην πρόληψη των HPV και σχετιζόμενων καρκίνων» στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Ομιλητές της ημερίδας ήταν η κ. Α. Τσερτανίδου, μαιευτήρ-γυναικολόγος η οποία ανέπτυξε το θέμα «Οι μολύνσεις από τους HPV και τα πιθανά επακόλουθα», ο κ. Κ. ΧαΤζησταματίου, μαιευτήρ-γυναικολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: PAP test ή HPV DNA test» και τέλος ο κ. Θ. Αγοραστός, Καθηγητής μαιευτικής γυναικολίας ΑΠΘ-πρόεδρος της ελληνικής HPV εταιρίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εμβολιασμός εναντίον της HPV μόλυνσης». 

Έμφαση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 

Φέτος ο Σύλλογος αποφάσισε, παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού, να κάνει μια διαφορετική δράση, σημείωσε η πρόεδρος κ. Ροδούλα Κοκκινάκη. «Άλλωστε είναι αλληλένδετος ο καρκίνος του μαστού με τα γυναικολογικά, οπότε είναι καλό να ακούσουμε τους ομιλητές να μας το εξηγούν» παρατήρησε η ίδια σχετικά για να εξηγήσει πως η ημερίδα έγινε σε μια περίοδο που υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης, μιας και πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα γίνεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία και το τεστ HPV, τα οποία ελπίζουν πως σύντομα θα εφαρμοστούν. «Είδαμε ότι πριν από λίγο καιρό όλες οι γυναίκες βουλευτές των κομμάτων είχαν κάνει ερώτηση στη Βουλή, και τελικά έγινε πράξη» σημείωσε.
Να τονίσουμε πως το παρών έδωσαν και μέλη του συλλόγου μαιών ΑΜΘ, που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα ημερίδα για τα μέλη του που αφορούσε τον HPV.
 
 

Καλύτερη η αποτελεσματικότητα του τεστ

 
Για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας μίλησε ο κ. Κίμων Χατζησταματίου, μαιευτήρας Γυναικολόγος, πανεπιστημιακός υπότροφος της Β μαιευτικής κλινικής ΑΠΘ, σημειώνοντας πως έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση τα τελευταία χρόνια από το τεστ Παπανικολάου. «Πλέον φαίνεται ότι η ανίχνευση του HPV, του ιού των ανθρωπίνων θηλιωμάτων που είναι η αιτία του καρκίνου με το HPV DNA test, έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ευαισθησίας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου», σημείωσε, τονίζοντας πως είναι πιο ασφαλές.
Το τεστ λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως το τεστ ΠΑΠ, και είναι σημαντικό οι γυναίκες να ζητούν την πληροφόρηση για το τεστ.
Η πρόληψη με το τεστ γίνεται προς το παρόν από τα 25 και πάνω, παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα ειδικές οδηγίες.
 
 

Συνδυασμός για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

 
Για τις δυνατότητες πρόληψης που δίνει το εμβόλιο μίλησε ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, σημειώνοντας πως η ανακάλυψη του καθηγητή Harald zur Hausen πριν από 30 χρόνια για τη σχέση του ιού HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για την οποία έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής το 2008, οδήγησε σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα, μιας και βρέθηκε πως ο ιός προκαλεί τόσο τον καρκίνο του τραχήλου, όσο και περίπου άλλους δέκα καρκίνους σε άντρες και γυναίκες.
 
Έτσι στην ιατρική επιστήμη προέκυψαν δύο εντυπωσιακές εξελίξεις, το πρώτο εμβόλιο κατά καρκίνων, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς και του χρόνου θα δοθεί στην κυκλοφορία η καινούρια γενιά, η οποία θα προφυλάσσει από 8 τύπους καρκίνου, αλλά και το πρώτο μοριακό τεστ, το HPV DNA test για όλο τον γυναικείο πληθυσμό. «Έχει αποδειχτεί πως αν όλες οι γυναίκες που πηγαίνουν για τεστ ΠΑΠ κάνουν HPV DNA test, η αποτελεσματικότητα και η ακρίβεια είναι πολύ καλύτερη του ΠΑΠ και στα επόμενα χρόνια θα το αντικαταστήσει.
 
Άρα τα επόμενά χρόνια η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μια ασθένεια η οποία δυστυχώς, 70 χρόνια μετά τον Παπανικολάου παραμένει η τρίτη σε σειρά συχνότητας παγκοσμίως, θα προλαμβάνεται σχεδόν 100% σε συνδυασμό του εμβολίου με το τεστ. Το εμβόλιο, σημείωσε, θα πρέπει να γίνεται από πολύ μικρές ηλικίες τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια, και να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 40-45 ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.