Τενια Ανδρικου: Μια «εφηβη βουλευτινα» με ολα τα φοντα για πολιτικη σταδιοδρομια

«Θέλω να είμαι δραστήρια στην κοινότητά μου, θέλω να έχω άποψη και να συμμετέχω στις αποφάσεις που με αφορούν» - «Με ενοχλεί ότι σε έναν χρόνο θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε, αλλά υπάρχουν νέοι, που δεν ξέρουν τι υποστηρίζει η Δεξιά, η Αριστερά και οποιοδήποτε κόμμα»

Ονομάζεται Τένια Ανδρίκου, είναι μόλις 17 χρονών και ένα χαρακτηριστικό, που τη διακρίνει από την πλειοψηφία των συνομηλίκων της, είναι ότι έχει παρακολουθήσει, και μάλιστα με έντονο ενδιαφέρον, το χρονικό της θυελλώδους πολιτικά περιόδου στη χώρα μας, κατά την τελευταία τουλάχιστον 5ετία. Η μαθήτρια της τρίτης τάξης του 3ου Λυκείου Κομοτηνής, όχι μόνο αντιστέκεται στην απολιτίκ στάση, που εν πολλοίς υιοθετήθηκε από τη νέα γενιά τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα ενοχλείται με το φαινόμενο κατά το οποίο άνθρωποι, που έχουν το δικαίωμα της ψήφου, αγνοούν το πλαίσιο των αντιλήψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων, που διεκδικούν αυτήν τους την ψήφο. Με βάση τα παραπάνω, δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ένας μελλοντικός στόχος της νεαρής κοπέλας είναι να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ώστε να έχει λόγο σε αυτά από τα οποία εξαρτάται η τύχη τη δική της και του κοινωνικού συνόλου, στο οποίο ανήκει.
 
Η ανάγκη της Τένιας να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των κοινών πραγμάτων, ενισχύθηκε από τη συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου, το γνωστό στο ευρύ κοινό ως «Βουλή των Εφήβων». Η 17χρονη μαθήτρια του 3ου Λυκείου Κομοτηνής ήταν μία από τις τρεις εκπροσώπους του νομού μας στην Κ’ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων», οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, για να κορυφωθούν και να ολοκληρωθούν την Τετάρτη.
 
«Καταλάβαμε πώς ψηφίζονται οι νόμοι και ήρθαμε πιο κοντά σε αυτήν την διαδικασία, καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι να μιλάς σε ένα ευρύ κοινό και να εκφράζεις την άποψή σου, όπως και να τιθασεύεις το άγχος σου», μας εξηγεί, μιλώντας μας για την εμπειρία που έζησε στην αίθουσα της βουλής, κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Με την ευκαιρία, δεν παραλείπει να μεταφέρει ένα παράπονο, που διατύπωσαν και αρκετοί συνάδελφοί της, ότι δε δόθηκε ο λόγος σε όλους τους «έφηβους βουλευτές», παρά μόνο σε εκπροσώπους των ομάδων και των επιτροπών, που είχαν συσταθεί. «Αυτό δε μου άρεσε καθόλου, γιατί πήγαμε όλοι εκεί για να ακουστούμε», σημειώνει. 

«Μετά από την εμπειρία στη «Βουλή των Εφήβων», η ανάγκη μου να ασχοληθώ με την πολιτική έγινε πιο έντονη»

Η ίδια ανήκε στους «τυχερούς», που είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του από το βήμα της βουλής, πράγμα που επίσης συγκαταλέγεται στα μοναδικά βιώματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των εργασιών και συντέλεσε στην ενίσχυση της διάθεσής της να ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική. «Προτού πάω έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική», μας δηλώνει, «αλλά μετά από αυτήν την εμπειρία, που είδα πώς είναι ο κοινοβουλευτισμός, πώς είναι να μιλάς στο κοινό και να εκφράζεις τις ιδέες και τις απόψεις σου, η ανάγκη μου αυτή έγινε πιο έντονη».
 
Δεν παραλείπει στο σημείο αυτό να παροτρύνει τους συμμαθητές της, ειδικότερα όσους θα φοιτήσουν στην δευτέρα τάξη του λυκείου φέτος, να αδράξουν την ευκαιρία και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τη «Βουλή των Εφήβων». «Είναι πραγματικά μία ανεπανάληπτη εμπειρία», εξηγεί, «όπου σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις σπουδαίες προσωπικότητες, όπως εμείς γνωρίσαμε τον Μανώλη Γλέζο, κάτι που ήταν φανταστική εμπειρία». 

«Δε θέλω να αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου και προσπαθώ καθημερινά να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις»

Όπως αναφέρθηκε, η Τένια είχε την τάση να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα πολιτικά τεκταινόμενα εδώ και τουλάχιστον μία 5ετία, από τα χρόνια που φοιτούσε στο γυμνάσιο. «Μου άρεσε πάρα πολύ να ασχολούμαι με την πολιτική, παρακολουθώ καθημερινά τις ειδήσεις και θα ήθελα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, όταν τελειώσω τις σπουδές μου», τονίζει. «Αυτό δε σημαίνει ότι θαυμάζω τους πολιτικούς», επισημαίνει, «αλλά ότι θέλω να είμαι δραστήρια στην κοινότητά μου, θέλω να έχω άποψη και να συμμετέχω στις αποφάσεις που με αφορούν». «Γιατί όλα αυτά που αποφασίζονται και ψηφίζονται», συνεχίζει, «αφορούν εμένα, δηλαδή τη νεολαία, τη νέα γενιά. Δε θέλω να αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου και προσπαθώ καθημερινά να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις. Με το δημοψήφισμα είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Και από την τηλεόραση ενημερωνόμουν καθημερινά, και από το ίντερνετ έψαχνα για πληροφορίες». 

«Οι αποφάσεις, που παίρνονται, αφορούν εμάς και δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια κάποιων άλλων»

Σε μια εποχή σύγχυσης και ενίσχυσης της τάσης για αποχή, εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, η απάντηση της Τένιας στην ερώτηση αν θα πήγαινε να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, εφόσον φυσικά της το επέτρεπε η ηλικία της, είναι άμεση και με εμφαντικό τόνο. «Όλοι πρέπει να ψηφίζουμε», υπογραμμίζει, για να συμπληρώσει πως «δε συμφωνώ καθόλου με την αποχή και με απόψεις του τύπου “δεν πάω να ψηφίσω”, “δε με ενδιαφέρει”». «Είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο, ακόμα και για να ρίξουμε άκυρο ή λευκό», επισημαίνει, «πρέπει όλοι να πηγαίνουμε, να συμμετέχουμε ενεργά. Γιατί οι αποφάσεις, που παίρνονται, αφορούν εμάς και δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια κάποιων άλλων».
 
Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση των νέων ανθρώπων, η Τένια παρατηρεί πως στην πλειονότητά τους, ευτυχώς όχι όλοι, παραμένουν πολιτικά ανενεργοί. «Είναι κάτι που με ενοχλεί», σημειώνει, «γιατί σε έναν χρόνο, που δεν αποκλείεται να ξαναγίνουν εκλογές, θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε». «Αλλά υπάρχουν νέοι άνθρωποι», προσθέτει, «που δεν ξέρουν τι υποστηρίζει η Δεξιά, η Αριστερά και οποιοδήποτε κόμμα». Αναγνωρίζει, πάντως, ότι οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις της περιόδου του δημοψηφίσματος επηρέασαν μια μερίδα συνομηλίκων της και την έστρεψαν προς την πολιτική. «Υπήρξαν κάποιοι που ενώ δεν ασχολούνταν καθόλου πριν, αλλά με το δημοψήφισμα άρχισαν λίγο να “ψάχνονται”, σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Δεν πρέπει να απομακρύνονται οι νέοι από την πολιτική, με το σκεπτικό ότι “δεν τηρεί κανείς τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οπότε δεν ψηφίζω”»

Το μήνυμα της Τένιας είναι ότι παρ’ όλη τη διαχρονική ασυνέπεια του πολιτικού προσωπικού της χώρας, οι νέοι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται και να απομακρύνονται από την πολιτική, αλλά να αναζητούν διεξόδους, που θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσεων. «Σίγουρα προεκλογικά βλέπουμε ότι κάποια κόμματα υπόσχονται το ένα και το άλλο», παρατηρεί, «αλλά όπως είδαμε και πρόσφατα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις». «Ωστόσο, δε θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απομακρύνει τους νέους από την πολιτική, με το σκεπτικό ότι “δεν τηρεί κανείς τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οπότε δεν ψηφίζω”», σπεύδει να επισημάνει. «Τώρα, στην προκειμένη περίπτωση, ίσως πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα», συνεχίζει, «με το να μη ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κανένα από τα μεγάλα κόμματα, που τόσα χρόνια είχαν την εξουσία, αλλά κανένας δεν τήρησε αυτά που έλεγε. Ας αρχίσουμε να δίνουμε δύναμη στα μικρότερα κόμματα, που δεν έχουμε δει τις πολιτικές τους». 

«Αν ασχοληθούμε ενεργά με τα κοινά, με την πόλη μας, με την πολιτεία μας, τότε θα τα καταφέρουμε»

Τέλος, παρόλο που η κοινωνία μας διέρχεται μία δύσκολη καμπή σε όλα τα επίπεδα, η Τένια παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον, παρατηρώντας ότι η χώρα μας έχει περάσει και μεγαλύτερες δυσκολίες, επομένως μπορεί να ξεπεράσει και τις τρέχουσες. Το προσωπικό της μέλλον περνάει μέσα από τη Νομική Σχολή ή και την Στρατιωτική Νομική, όπου θα επιδιώξει να σπουδάσει μετά το τέλος του λυκείου, ενώ για την ανάταξη της κοινωνίας δηλώνει την πεποίθηση πως αν η νέα γενιά και οι μεγαλύτεροι αποφασίσουν να ενώσουν δυνάμεις και να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά, με την πόλη τους, με την πολιτεία τους, τότε θα τα καταφέρουμε.
 
Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της φιλοξενίας στον «ΠτΘ» των συζητήσεών μας με την Ειρήνη Τσερκεζίδου και με την Τένια Ανδρίκου, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την τρίτη της παρέας από τη Ροδόπη, που έλαβε μέρος στις εργασίες της Κ’ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων», με τη Σοφία Δαμκαλή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.