Τελος στην ρευματοκλοπη και στην αλογιστη χρηση ρευματος που επιβαρυνει το Λιμενικο Ταμειο Λαγους

Σε εξέλιξη οι μελέτες για υδατοδρόμιο που εγκρίθηκαν από τον «Φιλόδημο»

Ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του λιμανιού του Πόρτο Λάγος και των Αλιευτικών καταφυγίων Αβδήρων, Φαναρίου, Ιμέρου που είναι αρμοδιότητας του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λάγος, αποτελεί η ένταξη του έργου «Ηλεκτρολογικές – Μηχανολογικές εγκαταστάσεις στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος και στα Αλιευτικά καταφύγια Αβδήρων, Φαναρίου, Ιμέρου και ειδικότερα προμήθεια και εγκατάσταση πυργίσκων παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε σκάφη». Η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου προϋπολογισμού 578.000€  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» και με Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD LEADER/ΕΠΑΛΘ Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, της ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.».

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγος κ. Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου η πράξη αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση 73 πυργίσκων για την εξυπηρέτηση των σκαφών στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Πόρτο Λάγος και των αλιευτικών καταφυγίων Αβδήρων, Φαναρίου και Ιμέρου. Τα σκάφη που ελλιμενίζονται εκεί θα έχουν την δυνατότητα παροχής ρεύματος και νερού. Οι πυργίσκοι θα λειτουργούν με προπληρωμένες μαγνητικές κάρτες έτσι ώστε να αποφευχθεί η αλόγιστη σπατάλη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας: «Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί θα βάλει μια τάξη στην αλόγιστη χρήση ρεύματος που επιβαρύνεται  το Λιμενικό Ταμείο καθώς τώρα γίνεται ρευματοκλοπή με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος ηλεκτροπληξίας. Θα υπάρχουν σημεία πώλησης καρτών αλλά και η διάθεσή τους θα γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο. Θα αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας και θα είναι ασφαλή».

Έτοιμο το master plan

Η κ. Ζουρνατζίδου ανέφερε επίσης πως το Λιμενικό Ταμείο έχει υποβάλλει και άλλη πρόταση για αλλαγή φωτισμού με Led που δεν εγκρίθηκε στο Leader αλλά θα υποβληθεί για έγκριση στο πρόγραμμα Αλιείας.

Παράλληλα όπως ανέφερε η κ. Ζουρνατζίδου έχει ολοκληρωθεί το master plan του Λιμανιού του Λάγος που καθορίζει τις χρήσεις, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.λ.π. και ξεκίνησαν οι μελέτες για χρήσεις ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου. Πρόκειται για μια σειρά από μελέτες για τουριστική και ποιοτική αναβάθμιση στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος που  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προϋπολογισμού 445.200 ευρώ τον Ιούλιο του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από την μελέτη για  το υδατοδρόμιο εκπονούνται μελέτες επισκευής κρηπιδωμάτων και  Ανάπτυξη, εγκατάσταση, εφαρμογή, πιστοποίηση διαχείρισης ποιότητας κατά iso: 9001:2015 και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά iso:14.001:2015 Τα συστήματα αυτά αφορούν στην φορτοεκφόρτωση χύδην φορτίων με υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, υπηρεσίες πλοηγού, ναυτεργατών, καβοδετών, την εφαρμογή ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού συστήματος διαχείρισης και άλλα.

Την εκπόνηση των μελετών έχει αναλάβει τη ΔΕΠΑΝ – Δίκτυο Πόλεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.