Τελος απο αυριο η επι πιστωσει χορηγηση φαρμακων και στο ν. Ροδοπης

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εύβοιας, της Φλώρινας, των Γρεβενών, της Κρήτης και αρκετών ακόμη νομών της χώρας, στον «χορό» της διακοπής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, μπαίνει από αύριο, Τετάρτη και η Ροδόπη, κατόπιν της τελευταίας απόφασης του φαρμακευτικού συλλόγου του νομού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νομών στους οποίους οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους σε δεκατέσσερις.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο φαρμακευτικός σύλλογος ν. Ροδόπης – ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Αυγούστου είχε «προειδοποιήσει» για τις πιθανές κινητοποιήσεις του, σε περίπτωση μη εξόφλησης των χρωστούμενων – αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εκτιμώντας την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των μελών μας, που έχει προκαλέσει η συνεχής αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα οφειλόμενα προς τα φαρμακεία, καθώς και η άρνηση των υπευθύνων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τις οφειλές του ΟΠΑΔ για το έτος 2011, αποφάσισε την επ΄αόριστον άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από 22/8/2012».

Ηλίας Χαλιγιάννης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης: «Δεν διεκδικούμε τίποτα παράλογο. Προσπαθούμε να αμυνθούμε ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επιβίωσης»

Όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης, Ηλίας Χαλιγιάννης, η απόφαση αυτή πάρθηκε για λόγους σεβασμού προς τους συναδέλφους φαρμακοποιούς και με δεδομένο την οικονομική αδυναμία που βιώνει ο κλάδος. «Δεν διεκδικούμε τίποτα παράλογο. Προσπαθούμε να αμυνθούμε με κάποιο τρόπο έτσι ώστε τα φαρμακεία μας και πάνω από όλα οι οικογένειες μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, την ώρα μάλιστα που ήδη κάποιοι αντιμετωπίζουν» είπε ο κ. Χαλιγιάννης υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της κατάλυσης του κράτους πρόνοιας.

Το πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, σε πανελλήνιο επίπεδο, αφορά την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και ειδικότερα τον συμψηφισμό με τα χρέη προς την εφορία για το 2011. Αιτήματα τα οποία πολλάκις όπως ανέφερε ο κ.Χαλιγιάννης, έθεσε και ο φαρμακευτικός σύλλογος ν.Ροδόπης τόσο απευθείας στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τα λοιπά πολιτικά κόμματα, αιτήματα όμως η ικανοποίηση των οποίων «παρέμεινε προεκλογική δεσμεύση», την ίδια ώρα που η εφορία, συμπλήρωσε «ζητάει την πληρωμή εισοδημάτων δεν έχουμε εισπράξει».

Την αδυναμία αυτή, μη αποπληρωμής των χρωστούμενων από πλευράς κυβέρνησης, συμπληρώνει η οικονομική κρίση και οι μαύρες τρύπες των ταμείων του ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του οποίου έχουν ήδη φτάσει τους δύο μήνες, δοκιμάζοντας τις αντοχές των φαρμακοποιών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιοσδήποτε που έχει μία επιχείρηση, η οποία γίνεται ζημιογόνος μήνα με το μήνα, αρχίζει να θέτει ζητήματα επιβίωσης» ανέφερε ο κ.Χαλιγιάννης «με την διαφορά όμως ότι το φαρμακείο δεν είναι επιχείρηση, είναι ένας χώρος κάλυψης υγειονομικής ανάγκης και αυτό είναι πολύ σημαντικότερο, καθώς πλέον οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν φάρμακα εφόσον το κράτος δεν τους αποζημιώνει».

Γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις 25 Αυγούστου

Το κρίσιμο ραντεβού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Αυγούστου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Αθήνα με την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των Συλλόγων. Την εκτίμηση του για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εξέφρασε ωστόσο ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου ν. Ροδόπης, εκτός εάν, όπως ο ίδιος είπε η κυβέρνηση προχωρήσει στην καταβολή των χρωστούμενων.

Ήδη πέντε φαρμακευτικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς – έχουν ανακοινώσει πως θα προτείνουν την πανελλαδική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, καθώς τα φαρμακεία βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος.

Ο υπουργός υγείας Αν. Λυκουρέντζος από την άλλη κάθε άλλο παρά διαλλακτικός εμφανίζεται έως τώρα, προχωρώντας σε «συστάσεις» προς του φαρμακοποιούς για παύση των κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εκβιάζεται και πως θα εφαρμόσει με αυστηρότητα και επιμέλεια όλα τα νομικά όπλα που έχει στη διάθεσή του.

Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Χαλιγιάννη ο οποίος υπεραμύνθηκε τον κλάδο σημειώνοντας πως «ο φαρμακοποιός είναι το θύμα στην όλη κατάσταση. Το θύμα το οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ότι εκβιάζει. Αν εκβιάζει αυτός ο οποίος ζητάει να του εξοφλήσουν τα λογικώς χρωστούμενα, αυτά δηλαδή που έχει πληρώσει από την τσέπη του, τότε μάλλον ζούμε σε άλλο κόσμο».

Ο κόσμος στο πλευρό των φαρμακοποιών

Τέλος ο κ. Χαλιγιάννης υπογράμμισε με σιγουριά ότι ο κόσμος, οι ασθενείς βρίσκονται στο πλευρό των φαρμακοποιών και αντιδρούνε και αυτοί απέναντι στην επικρατούσα κατάσταση, τις ελλείψεις, βλέποντας την οικονομική αδυναμία των φαρμακοποιών να παρέχουν τα φάρμακα. «Το έχουνε καταθέσει και είναι με το μέρος μας. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι έχουμε δίκιο, ζητάνε και οι ίδιοι να μας πληρώσει το κράτος, ξέρουν ότι δεν μπορείς να επιβιώσεις με το να πληρώνεις συνεχώς και να μην πληρώνεσαι» τόνισε «πόσο μάλλον όταν μία επιχείρηση, ένα φαρμακείο καλεί κάθε μήνα τον φαρμακοποιό να βάλει το χέρι στην τσέπη και να μην πληρωθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.