Τελη Μαρτιου ολοκληρωνεται η καταβολη του στεγαστικου επιδοματος απο το ΔΠΘ

Σχεδόν 4.000 αιτήσεις έγιναν φέτος για το επίδομα, χαμηλότερος αναμένεται να είναι ο τελικός αριθμός δικαιούχων

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή του φοιτητικού επιδόματος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το έτος 2016-2017, μετά από αρκετή καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων.
 
Το σύστημα αυτό άνοιξε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017, για τους δικαιούχους της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα χρήματα κατατέθηκαν σταδιακά από το Υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια, για να καταβληθούν σε αυτούς.
 
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος σχεδόν 4.000 άτομα, αν και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να είναι χαμηλότερος, μιας και πάντα υπάρχουν απορρίψεις, λόγω εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων. 

Οι αλλαγές έφεραν την καθυστέρηση 

Όπως είναι γνωστό, το επίδομα χορηγείται για φοιτητές που διαμένουν σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών τους, σε πόλη άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας είτε των γονιών τους είτε των ιδίων.
 
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι φοιτητές που έκαναν αίτηση για το επίδομα, κατέθεταν τα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία του Πανεπιστημίου, η οποία έλεγχε τα δικαιολογητικά και προωθούσε τις αιτήσεις για έγκριση ή όχι, ενώ για μία χρονιά έκαναν όλη τη διαδικασία οι ίδιες.
 
Τελικά από το έτος 2016-17 θεσμοθετήθηκε η ηλεκτρονική αίτηση για το στεγαστικό επίδομα, με τους εν δυνάμει διακιούχους κανονικά να καταθέτουν αυτές τις αιτήσεις από τη 1 έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους (αφού δηλαδή ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή χρόνια, π.χ. για το 2017 -18 οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 1 Ιουνίου 2018).
 
Όμως μόνο για το έτος 2016-17, μιας και καθυστέρηση η ολοκλήρωση των διαδικασιών, η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017 και για ένα περίπου μήνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αιτήσεων.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιολογητικών ελέγχεται μέσω αυτόματης διασύνδεσης ηλεκτρονικής εφαρμογής με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, με δικαιούχους του επιδόματος τους γονείς που βαρύνει ο φοιτητής και στον οποίο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος, ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και τους ίδιους τους φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.