Τελευταιο «οχυρο» της πολης το νοσοκομειο

Μέλη του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής υλοποιώντας απόφαση της γενικής τους συνέλευσης από την περασμένη Πέμπτη, προχώρησαν χθες σε μία συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση διαμαρτυρίας, επιδιώκοντας να καταδείξουν την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Συγκεκριμένα από τις 8:00 το πρωί οι εργαζόμενοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος, έκαναν κατάληψη μπροστά από το γραφείο κίνησης, με στόχο όχι να εμποδίσουν την κίνηση των ασθενών, όπως εξηγούν, καθώς οι ασθενείς καταβάλουν το ποσό των 5 ευρώ για τις εξετάσεις τους, αλλά για την εκπλήρωση του αιτήματός τους, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα υπερωριακής απασχόλησης, που τους οφείλονται, και το δικαίωμα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Όπως είπαν σε δηλώσεις τους, σκοπός τους είναι αφενός το Νοσοκομείο να συνεχίζει να παρέχει ασφαλή υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες της Κομοτηνής, και αφετέρου να αφυπνίσει τις μεθοδεύσεις εκείνες που απαξιώνουν τόσο τους ίδιους όσο και τον χώρο της υγείας.

Αποστολίδου Μαρίνα «Το νοσοκομείο μπορεί να χάσει ορισμένα χρήματα, εμείς δεν θέλουμε να χαθούν ανθρώπινες ζωές»

«Σήμερα είναι η 3η κατά σειρά κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου με την κατάληψη του γραφείου κίνησης και το γραφείο του διοικητή, με την στήριξη της Ομοσπονδίας η οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις από μεριάς της στη Θεσσαλονίκη με τον αποκλεισμό της ΥΠΕ Α.Μ-Θράκης. Η κινητοποίηση και η κατάληψη γίνεται στο πλαίσια της διαμαρτυρίας μας στο δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσουν κάποιοι αποφασίζοντας χωρίς εμάς για εμάς. Ο διοικητής με την στάση του δείχνει ποιον στηρίζει, καθώς ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεν παίρνει θέση στα δίκαια αιτήματά μας, δείχνοντας ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά της κρατικές μεθοδεύσεις, για συρρίκνωση του νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού, αλλά και το δικαίωμα της στέρησης της δωρεάν υγείας στους πολίτες της πόλης. Θα προχωρήσουμε με απόφαση της γενικής συνέλευσης και την ερχόμενη Πέμπτη εν νέου σε κατάληψη του γραφείου κίνησης, με σκοπό όχι την ταλαιπωρία των ασθενών, καθώς δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των 5 ευρώ για τις εξετάσεις τους, αλλά να γίνει σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Το νοσοκομείο μπορεί να χάσει ορισμένα χρήματα, εμείς δεν θέλουμε να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Θεοχάρης Αμαξόπουλος, Αντιπρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Με ανοιχτό το νοσοκομείο ο λαός έχει Υγεία, με κλειστό έχουμε σοβαρό πρόβλημα

«Με την σημερινή κατάληψη των εργαζομένων, να καταστήσουμε σαφές προς το κοινό, ότι δεν προτάσσουμε τα συμφέροντα μόνο των εργαζομένων, αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην υγεία. Ήδη τα μηνύματα στο χώρο της υγείας είναι δυσοίωνα, καθώς ήδη πολλά νοσοκομεία και κλινικές έχουν σταματήσει την λειτουργία τους. Υπάρχει η τρομοκρατία της εργασιακής εφεδρείας, που πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς που εφημερεύουν όχι σαν μονάδες αλλά σαν τομέας. Για παράδειγμα οι χειρούργοι έχουν φτάσει να εξετάζουν και παθολογικά περιστατικά με ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Για το λόγο αυτό κάνουμε τις κινητοποιήσεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο, αλλά και τους συναδέλφους για το ήδη υπάρχον πρόβλημα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που έπονται. Ευελπιστούμε να βρούμε ανταπόκριση από την κοινωνία στον αγώνα που κάνουμε. Όσο αφορά τις περικοπές στους μισθούς αλλά και στις προσλήψεις έχουμε σοβαρό πρόβλημα καθώς έχουν συρρικνωθεί με σοβαρότατο κίνδυνο να μην μπορούμε να καλύψουμε τις υγειονομικές ανάγκες των ασθενών, καθώς οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας ότι στις 10 αποχωρήσεις (λόγω συντάξεων η εθελούσιας εξόδου) θα γίνεται μια πρόσληψη. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί καθώς ,ήδη έχουμε στο Νοσοκομείο 89 αποχωρήσεις και μόλις μία πρόσληψη. Είμαστε όμως εδώ παρόντες, όλοι οι εργαζόμενοι, να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, παρότι μας χρωστούν δεδουλευμένα των νυχτερινών εφημεριών 3 μηνών. Χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, προσπαθούμε να κρατήσουμε το Νοσοκομείο ανοιχτό, καθώς αγωνιούμε τόσο για τους συνανθρώπους μας, όσο και για το εργασιακό μας μέλλον. Με ανοιχτό το νοσοκομείο ο λαός έχει Υγεία, με κλειστό έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Αλέξανδρος Σπανός, μέλος του συλλόγου εργαζομένων «Τίποτα πιο ολέθριο για την πόλη από το κλείσιμο του νοσοκομείου»

«Με την σημερινή 3η κατά σειρά κινητοποίηση, θέλουμε να καταγγείλουμε δημόσια τον επιλεκτικό εμπαιγμό του Υπουργείου Υγείας, την αδιαλλαξία της τοπικής παρέδρου, αλλά και να πιέσουμε τον διοικητή του νοσοκομείου να μας εκπροσωπήσει επάξια και πιο δυναμικά στην Αθήνα, όσον αφορά τα δεδουλευμένα μας. Βρισκόμαστε εδώ όλοι οι εργαζόμενοι για να υψώσουμε ένα τοίχος ασφαλείας απέναντι στα κακόβουλα σχέδια, τις ύποπτες μεθοδεύσεις ξένων και τοπικών παραγόντων, που εποφθαλμιούν το χώρο του νοσοκομείου. Θέλουμε να τους καταστήσουμε σαφές ότι το νοσοκομείο δεν παραχωρείται, δεν μοιράζεται, δεν εκποιείται. Το νοσοκομείο περιφρουρείται από όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους, και από την τοπική κοινωνία. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο ολέθριο για την πόλη από το κλείσιμο ενός τοπικού νοσοκομείου. Στον αντίποδα όλων αυτών που κλείνουν στρατόπεδα, συρρικνώνουν πανεπιστημιακές σχολές, και επιφέρουν τα ορυχεία θανάτου στην πόλη μας, εμείς λέμε ένα βροντερό όχι, και αντιστεκόμαστε κρατώντας ζωντανό το τελευταίο «οχυρό» της πόλης, το νοσοκομείο. Κομοτηναίοι επαγρυπνείτε».

Ηρακλής Χατζηνέστωρος, Πρόεδρος Νοσοκομείου Κομοτηνής «Το πρόβλημα των εργαζομένων δεν είναι τοπικό αλλά αφορά όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία»

Σε ερώτηση προς τον διοικητή του νοσοκομείου, κ Ηρακλή Χατζηνέστωρος, για όσα του καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι περί μη επαρκούς εκπροσώπησης στην Αθήνα η απάντησή του ήταν ότι «το πρόβλημα των εργαζομένων του νοσοκομείου δεν είναι τοπικό, αφορά όλους τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία. Αρνούνται να καταλάβουν ορισμένοι ότι η κατάσταση είναι δεδομένη στον χώρο της υγείας, τα κονδύλια είναι δεδομένα. Εμείς αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε, υπάρχει έγγραφη επιστολή στον υπουργό υγείας που ζητάμε ορισμένα πράγματα για το νοσοκομείο μας. Αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει στήριξη από τη διοίκηση, καθώς αυτό αποδεικνύεται από την μέχρι στιγμής πορεία του νοσοκομείου που συμπεριλαμβάνεται στα 10 πρώτα νοσοκομεία της χώρας, αποδεικνύοντας το έργο της διοίκησης τα τελευταία δυόμιση χρόνια ως προς της απαιτήσεις των αιτημάτων των εργαζομένων. Υπάρχουν τα έγγραφα για αυτά που ανέφερα καθώς και οι παραστάσεις οι δικές μου στην Αθήνα, και απορώ γιατί το εκφράζουν αυτό οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για κακοπιστία από μεριάς τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.